Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013 08:27

Αύριο βράδυ στην Καλαμάτα: "Οι Νύμφες του Hindu Kush"

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ "Οι Νύμφες του Hindu Kush" θα προβληθεί αύριο στις 8 το βράδυ στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, παρουσία της Μεσσήνιας σκηνοθέτιδάς του Αννέτας Παπαθανασίου.

Η βραδιά διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και της "Φάρις" σε συνεργασία με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας.

Η ταινία αναφέρεται στις γυναίκες της αρχαίας φυλής των Καλάσα, που ζουν στις κοιλάδες του Ινδικού Καυκάσου στο Πακιστάν και πιστεύουν σε νύμφες, θεούς και ξωτικά. Εκεί ζει και η Σαμίμ, η πρώτη κοπέλα που κατάφερε να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο και που έχει ως όνειρό της να δουλέψει με τον Αθανάσιο Λερούνη, πρόεδρο της ΜΚΟ "Ελληνες εθελοντές", έναν εθελοντή που αποδεικνύει ότι δεσμοί δένουν τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας και χώρας. Οταν Ταλιμπάν απαγάγουν τον Λερούνη, στις φιλοδοξίες της Σαμίμ θα εισέλθει ο φόβος και στην φυλή θα τεθεί η δοκιμασία να διατηρήσει τον ιδιαίτερο πολιτισμό της μέσα από αντίξοες συνθήκες.

Το ντοκιμαντέρ απέσπασε το 1ο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ανατολικής Ασίας, SAID, στο Σιάτλ, ήταν υποψήφιο για το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Sichuan TV Festival της Κίνας, ενώ έχει συμμετάσχει σε μεγάλες κινηματογραφικές διοργανώσεις στην Ινδία, την Αυστραλία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Αυστρία.

Η σκηνοθέτις και συμπαραγωγός Αννέτα Παπαθανασίου θα παρουσιάσει την ταινία και θα προβάλει στο κοινό την θεματική της νέας, ανολοκλήρωτης, δουλειάς της "Παίζοντας με τη φωτιά", που εστιάζει στο δράμα των Αφγανών καλλιτεχνών και κυρίως των γυναικών ηθοποιών. Στην Καμπούλ η υποκριτική τέχνη θεωρείται αναξιοπρεπής και ανήθικη και οι γυναίκες αντιμετωπίζονται σαν πόρνες, γι’ αυτό το λόγο στο "Παίζοντας με τη φωτιά" ξετυλίγονται οι συγκλονιστικές ιστορίες των Αφγανών γυναικών που έχουν την τόλμη να ασχοληθούν με το θέατρο και να αντιμετωπίσουν την κοινωνική αποδοκιμασία.

 

Για την ολοκλήρωση της ταινίας, χρησιμοποιείται συγχρηματοδότηση μέσω crowdfunding στην σελίδα http://www.indiegogo.com/projects/playing-with-fire--2.