Τετάρτη, 03 Ιανουαρίου 2024 20:11

Filmhouse - Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας: Με αισιόδοξο αφιέρωμα ξεκινά η νέα χρονιά

Filmhouse - Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας: Με αισιόδοξο αφιέρωμα ξεκινά η νέα χρονιά

Στις δεύτερες ευκαιρίες είναι αφιερωμένος ο πρώτος μήνας του 2024 από την Filmhouse - Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας.

«Σε έναν έρωτα που σου αλλάζει τη ζωή, σε μια φιλία που χάθηκε και αρχίζει ξανά, στο “πέφτω αλλά ξανασηκώνομαι”, σε ένα ίσως αναπάντεχο ξεκίνημα, στην ελπίδα ότι όλοι έχουν μια κρυφή δύναμη που μπορεί να αλλάξει τον ρου των γεγονότων» τονίζεται σχετικά από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη, σημειώνοντας τα εξής: Μπορεί πια να θεωρείται cult, ή πολυπαιγμένη ή ακόμα και παιδική, όμως αναμφίβολα η ταινία του Ρόμπερτ Ζεμέκις “Επιστροφή στο μέλλον” (3/1) παραμένει σχεδόν σαράντα χρόνια μετά μια αληθινά διασκεδαστική και διαχρονική ταινία, που βροντοφωνάζει ότι ακόμα και μέσα από το παρελθόν, μπορεί το μέλλον να γίνει καλύτερο. Η Ελάιζα της Όντρει Χέπμπορν στο “Ωραία μου κυρία” του Τζωρτζ Κιούκορ (10/1), ένα από τα καλύτερα μιούζικαλ όλων των εποχών, με τη δύναμη της ψυχής της και του έρωτα, μεταμορφώνεται από το αγρίμι του δρόμου στην κυρία της καλής κοινωνίας και ταυτόχρονα μεταλλάσει τον ψυχρό και σκεπτικιστή εκπαιδευτή της σε έναν τρυφερό και ερωτεύσιμο άντρα, προσφέροντας και στους δυο μια άλλη οπτική της ζωής. Ο ορισμός της δεύτερης ευκαιρίας είναι η ζωή της Λέσλι, μιας Τεξανής μητέρας στην ταινία του Μάικλ Μόρις “Οσα φέρνει η ζωή” (17/1). Μια απένταρη αλκοολική γυναίκα έρχεται αντιμέτωπη με τα "φαντάσματα" του παρελθόντος της, παλεύοντας με τις αυτοκαταστροφικές της τάσεις, κυνηγώντας μια δεύτερη ευκαιρίας στη ζωή της. Στα “Οκτώ βουνά” των Φελίξ Βαν Γκρόνινγκεν και Σάρλοτ Βαντερμίς (24/1), η φιλία δύο αγοριών διακόπτεται βίαια από μία απόφαση των ενηλίκων, για να ξαναρχίσει 25 χρόνια μετά. Μία στοχαστική μελέτη της ανθρώπινης φύσης, ένας ύμνος στη φιλία, ένα δοκίμιο για τα τραύματα της παιδικής ηλικίας και την ανάγκη κάθαρσης στη φύση, βασισμένο στο best seller βιβλίο του Ιταλού Πάολο Κονιέτι, «Le Otto Montagne». Από την ενότητα αυτή, δεν θα μπορούσε να λείπει ο έρωτας ως κινητήρια δύναμη για μια νέα αρχή, για μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Κι αυτό είναι τα “Πεσμένα φύλλα” του Άκι Καουρισμάκι (31/1): μια ταινία λιτή αλλά πολύχρωμη, ήσυχη αλλά μελωδική, μελαγχολική αλλά αισιόδοξη, μια υπέροχη ιστορία αγάπης, που σε κάνει να θέλεις να ζεις. Ολόκληρος ο μήνας αφιερώνεται στην Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ο.Α.Κ.) Μεσσηνίας. Όλες οι εισπράξεις από τις προβολές θα γίνουν δωρεά για την ενίσχυση των σκοπών της.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Η πρεμιέρα του αφιερώματος θα γίνει σήμερα στις 9 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας. Χάρη σε έναν τρελό εφευρέτη που έχει μετατρέψει ένα συνηθισμένο αυτοκίνητο σε χρονομηχανή, ο νεαρός Μάρτι ΜακΦλάι ταξιδεύει στον χρόνο για να εξασφαλίσει ότι οι γονείς του θα ερωτευτούν, προκειμένου να διασφαλίσει την ύπαρξή του στο μέλλον. O σκηνοθέτης Ρόμπερτ Ζεμέκις και ο σεναριογράφος Μπομπ Γκέιλ δημιουργούν έναν κόσμο που συναρπάζει με την ολοκληρωμένη του σύλληψη. Το «Επιστροφή στο Μέλλον» συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τη συναρπαστική περιπέτεια με το ξεχωριστό χιούμορ, ενώ η δομή της πλοκής, με τα ταξίδια στον χρόνο και τις ανατροπές, κρατά το κοινό διαρκώς σε αγωνία. Οι ζωντανοί και αξιολάτρευτοι χαρακτήρες και οι ανεπανάληπτες λεπτομέρειες συμβάλλουν στην αντοχή της ταινίας στο πέρασμα του χρόνου, καθιστώντας την μια από τις αγαπημένες του κοινού διαχρονικά. Μια περιπέτεια-σταθμός που ανέδειξε το άστρο του πρωτοπόρου Ζεμέκις και γέμισε το ντεπόζιτο της φαντασίας μας για πολλές γενιές. Το 2007 η ταινία χαρακτηρίστηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Η.Π.Α. Σκηνοθεσία: Robert Zemeckis. Παίζουν: Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson. Η γενική είσοδος έχει οριστεί στα 5 ευρώ, στα 3 ευρώ για ανέργους, πολύτεκνους και φοιτητές, ενώ θα είναι ελεύθερη για άτομα κάτω των 18 ετών.