Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2024 21:30

Καλαμάτα: Εκδηλώσεις μνήμης για τους εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς

Καλαμάτα: Εκδηλώσεις μνήμης για τους εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους εκτελεσθέντες πατριώτες από τους Γερμανούς Ναζί κατακτητές στις 8 Φεβρουαρίου 1944, οργανώνει η Επιτροπή Καλαμάτας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) αύριο Πέμπτη, στις 8 το βράδυ, στο αμφιθέατρο Φιλαρμονικής Καλαμάτας.

Ομιλητές θα είναι οι: Ηλίας Μπιτσάνης, δημοσιογράφος. Αλεξάνδρα Σάντα, κόρη του ήρωα Λάκη Σάντα, μέλος της γραμματείας του ΕΣΔΟΓΕ και Αριστομένης Συγγελάκης, πανεπιστημιακός συγγραμματέας του ΕΣΔΟΓΕ. Συντονιστής θα είναι ο Κώστας Αλεξίου.

Σε ανακοίνωση - πρόσκληση της τοπικής επιτροπής του ΕΣΔΟΓΕ αναφέρεται ότι “επιπλέον ζητάμε την αναγνώριση της Καλαμάτας ως μαρτυρική πόλη. Ζητάμε την καθιέρωση της ίδιας ημερομηνίας, ως ημέρας Μνήμης και Τιμής για την πόλη της Καλαμάτας, με εκδηλώσεις από τον δήμο και φορείς που θα καταδεικνύουν το γεγονός”.

ΤΕΛΕΤΗ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Tελετή μνήμης για τους εκτελεσθέντες συμπατριώτες μας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 8 Φεβρουαρίου 1944, στο παλιό στρατόπεδο Καλαμάτας, οργανώνουν την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, το πρωί, στο νεκροταφείο της πόλης, ο δήμος, οι οργανώσεις της Εθνικής Αντίστασης και οι συγγενείς των θυμάτων.

Ειδικότερα, στις 10.30 το πρωί, θα τελεστεί μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των εκτελεσθέντων, στον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο νεκροταφείο Καλαμάτας.

Αμέσως μετά, στο κενοτάφιο, στον χώρο του νεκροταφείου, θα πραγματοποιηθούν επιμνημόσυνη δέηση, αναφορά στο ιστορικό της εκτέλεσης, προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφανιών.

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος θα μεταβεί στο μνημείο στην είσοδο του παλιού στρατοπέδου του 9ου Συντάγματος Πεζικού, όπου θα καταθέσει λίγα άνθη, αποδίδοντας σεμνό χαιρετισμό στη μνήμη τους.