Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024 19:51

Η έκθεση κειμηλίων του Σπύρου Κατσίρα στην Ηλιούπολη με πρωτοβουλία του Συλλόγου Απανταχού Αρμεναίων Κυπαρισσίας

Γράφτηκε από την

 

Την έκθεση Κειμηλίων της Επανάστασης του Συλλέκτη Σπύρου Κατσίρα του Συλλόγου «Ελληνομνήμονες» φιλοξενεί ο Δήμος Ηλιούπολης σε συνεργασία με τον Εξωραϊστικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Αρμεναίων Κυπαρισσίας Μεσσηνίας.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο μουσείο Εθνικής Αντίστασης Μ.Αντύπα και Σοφ.Βενιζέλου, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη, από τη Τετάρτη 6 Μαρτίου μέχρι και το Σάββατο 9 Μαρτίου

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν τη Τετάρτη, 6 Μαρτίου στις  19:30 το απόγευμα. Ενώ θα λειτουργεί τις επόμενες ημέρες Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10.00π.μ. -14.00μ.μ και  17.00μ.μ - 21.00μ.μ, Σάββατο: 10:00π.μ – 14:00μ.μ.

Λίγα λόγια για την Έκθεση: "Τα αντικείμενα έχουν τη δική τους προσωπικότητα". Μια φράση τόσο απλή, αλλά ταυτόχρονα και τόσο αληθινή, που δεν την συνειδητοποιούμε. Αυτά τα λόγια του συλλέκτη Σπύρου Κατσίρα συνοψίζουν σε μεγάλο βαθμό τη φιλοσοφία του ως προς τη δημιουργία της Συλλογής του. Μιας Συλλογής που καλύπτει χρονικά 2 αιώνες ιστορικής μνήμης από το 1650 έως το 1850 και περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα αντικειμένων: Γιαταγάνια, μάρτυρες αγώνων και αυτοθυσίας. Αντιπροσωπευτικά δείγματα από κουμπούρες ευρωπαϊκής και ασιατικής προέλευσης, που αποτελούσαν το βασικό μέσο επίθεσης. Καριοφίλια, που έμειναν στην Ελλάδα ως λάφυρα μετά από νικηφόρες μάχες. Σπάνιος οπλισμός, για παράδειγμα ένα σπαθί- όπλο, μία μαγκούρα- όπλο, δυσεύρετα στη χώρα μας, καθώς και κλειδιά- όπλα. Απλά, αλλά και χρυσοκέντητα σελάχια, που κοσμούσαν τη μέση πολεμιστών και στα οποία στήριζαν τον οπλισμό τους. Όλα τα παραπάνω παρουσιάζουν την πολεμική εξάρτηση που κυριαρχούσε από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα και συνέβαλαν με τον δικό τους τρόπο στην επιτυχή έκβαση διαφόρων συρράξεων. Έχουν την δική τους ιστορία και πορεία στον χρόνο. Οφείλουμε να τα διαφυλάξουμε με κάθε δυνατό τρόπο και να τα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές. Είναι κειμήλια που εκτίθενται σε όλη την Ελλάδα δωρεάν, κατόπιν πρόσκλησης από Δήμους και φορείς.

Πληροφορίες για τον Συλλέκτη: Ο Σπύρος Κατσίρας γεννήθηκε και κατοικεί στην Καλαμάτα. Ο παππούς του Ντίνος Φλέσσας τού μετέδωσε το “μικρόβιο” της ιστορικής μνήμης και του κληροδότησε τα πρώτα πολύτιμα αντικείμενα. Άρχισε έτσι σταδιακά να δημιουργείται μία σημαντική Συλλογή κειμηλίων, πολεμικού εξοπλισμού και ειδών καθημερινής χρήσης, η οποία χρονολογείται από το 1650 ως το 1850. Η Συλλογή εμπλουτίζεται συνεχώς με επιλεγμένες αγορές και δωρεές από ανθρώπους, οι οποίοι μοιράζονται το ίδιο πάθος και αγάπη για την Ιστορία μας.

Το 2010 ίδρυσε τον Σύλλογο “Ελληνομνήμονες”, που έχει ως στόχο τη διάσωση της παράδοσης και τη μεταλαμπάδευσή της στις επόμενες γενιές.

Για πληροφορίες σχετικά με την έκθεση μπορείτε να καλείτε στο 210 99 01 400.»