Κυριακή, 08 Δεκεμβρίου 2013 08:07

Πανεπιστημιακή διάκριση στην Κίνα για τον Κ. Γουλιάμο

Γράφτηκε από την

Την ύψιστη πανεπιστημιακή διάκριση, αυτή του επίτιμου καθηγητή, έλαβε στην Κίνα ο συμπατριώτης μας καθηγητής Κώστας Γουλιάμος, αντιπρύτανης Ερευνών και Διεθνών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Πιο συγκεκριμένα στον Κ. Γουλιάμο απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου καθηγητή του Lanzhou City University της Κίνας.

Η τελετή ανακήρυξης έγινε τον περασμένο μήνα στο Λαντζού από τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου, καθηγητή Wang Rufeng, παρόντων των πρυτανικών και διοικητικών αρχών του Lanzhou City University καθώς και αντιπροσωπείας από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι η πρώτη φορά που απονέμεται στην Κίνα αυτή η τιμητική διάκριση σε ακαδημαϊκό από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο καθηγητής Κώστας Γουλιάμος γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Σπούδασε στην Ελλάδα Πολιτικές Επιστήμες, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του '80 μετέβη στον Καναδά για μεταπτυχιακές σπουδές όπου και παρέμεινε επί μακρό χρονικό διάστημα ερευνώντας και διδάσκοντας σε κορυφαία πανεπιστήμια της χώρας. Την τελευταία δεκαετία ζει και εργάζεται στην Κύπρο. Τον περασμένο Σεπτέμβρη εξελέγη αντιπρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων της Κύπρου, ενώ παράλληλα είναι ο εκπρόσωπος της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης (Στρασβούργο) στην Επιτροπή Ανώτατης Παιδείας και Ερευνας. Το έργο του έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, μεταξύ αυτών και στην κινεζική.  

Το κινεζικό πανεπιστήμιο βρίσκεται στην ομώνυμη πρωτεύουσα Λαντζού της επαρχίας Γκανσού. Η εν λόγω επαρχία έχει πληθυσμό 26 εκατομμυρίων. Την πρωτεύουσα των 6 εκατ. κατοίκων διασχίζει ο περίφημος Κίτρινος ποταμός. Ως γνωστόν, ο Κίτρινος ποταμός, με μήκος 5.464 χιλιόμετρα, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Κίνας, μετά τον ποταμό Γιανγκτσέ και ο έβδομος μεγαλύτερος στον κόσμο. Το Lanzhou City University διαθέτει τρία campus συνολικής έκτασης 116,8 εκταρίων, ενώ οι κτηριακές εγκαταστάσεις καταλαμβάνουν έκταση 358.000 τ.μ. Σ' αυτό φοιτούν πάνω από 17.000 φοιτητές σε 55 διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα.

 

Το κινεζικό πανεπιστήμιο πέραν των 25 εργαστηρίων και κέντρων ερευνών που διαθέτει, κατέχει τιμητική θέση ανάμεσα στα πανεπιστήμια της Κίνας λόγω των ειδικών βραβείων που έχει λάβει τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο επί γνωστικών πεδίων που αφορούν στην κοινωνιολογία, τον πολιτισμό, τη βιοχημεία και τις τεχνικές εκπαίδευσης.