Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2013 11:40

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας και η πολιτιστική ιστορία της Καλαμάτας

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας και η πολιτιστική ιστορία της Καλαμάτας

Η τοπική μας ιστορία είναι το αντικείμενο της εκδήλωσης που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας στην Καλαμάτα, στο Πνευματικό Κέντρο, το...

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, στις 7.30 το βράδυ.
Η εν λόγω εκδήλωση, με θέμα «Η πολιτιστική φυσιογνωμία της Καλαμάτας από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα», είναι η τρίτη -και η τελευταία του αφιερώματος που έκανε ο Σύνδεσμος στην Ιστορία.
Οπως γνωστοποιεί στη σχετική ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας, στην πιο πάνω εκδήλωση θα γίνει αναδρομή στην πολιτιστική κίνηση της πόλης μας, με αναφορά στις πρώτες λέσχες - πολιτιστικούς συλλόγους που ιδρύθηκαν από το 1885 και θα καλυφθεί όλο το χρονικό διάστημα μέχρι το 2010.
Θα μιλήσουν, η Νάντια Σερεμετάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με θέμα "Πολιτισμός και Παιδεία στην Περιφέρεια: Το Παράδειγμα της Μεσσηνίας", ο φιλόλογος Βασίλειος Μπαζάνης με θέμα "Η πολιτιστική φυσιογνωμία της πόλης από το 1885 μέχρι το 1980" και η συνάδελφός του Δήμητρα Δημοπούλου με θέμα "Η πολιτιστική φυσιογνωμία της πόλης από το 1980 μέχρι το 2010".
Θα ακολουθήσει σύντομη εισήγηση για τους συλλόγους Λύκειο των Ελληνίδων, Λαϊκή Βιβλιοθήκη, Ορφέας, Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος, Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο, Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας. Η επιλογή των συγκεκριμένων φορέων, όπως διευκρινίζει ο Σύνδεσμος, έγινε με κριτήριο την αρχαιότητα και τη μακροβιότητα των σχημάτων.
Η εκδήλωση -καταλήγει η ανακοίνωση- «θα πλαισιωθεί με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο θα συνοδεύει και θα υποστηρίζει τις ομιλίες, ενώ θα συμμετάσχει φιλικά η χορωδία του "Ορφέα" με ολιγάριθμη επιλογή τραγουδιών».