Τρίτη, 02 Απριλίου 2024 07:51

Γυμνάσιο Φιλιατρών: Παράσταση αφιερωμένη στον Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Μια παράσταση - μάθημα ιστορίας, όπως άλλωστε ειπώθηκε και στη παράσταση, παρουσίασαν οι μαθητές της Γ’ τάξης του Γυμνασίου Φιλιατρών, κάνοντας αφιέρωμα στον Κύπριο ήρωα και ποιητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Οι μαθητές με την καθοδήγηση των καθηγητών τους που εργάστηκαν όλοι μαζί ως ομάδα για αυτή την παράσταση, παρουσίασαν επί σκηνής μια καταπληκτική δουλειά και άκρως συγκινητική για το νεαρό Κύπριο αγωνιστή, ο οποίος απαγχονίστηκε από τους Άγγλους σε ηλικία μόλις 19 ετών, αγωνιζόμενος για την ελευθερία της πατρίδας του.

Η αίθουσα στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών γέμισε ασφυκτικά και στις δύο παραστάσεις που δόθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή το βράδυ, με το κοινό να χειροκροτεί θερμά τους μαθητές και όλους τους συντελεστές της παράστασης.

Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης απαγχονίστηκε στις 14 Μαρτίου 1957, σε ηλικία μόλις 19 ετών. Ήταν ο νεαρότερος αλλά και ο τελευταίος αγωνιστής που απαγχονίστηκε από τους Βρετανούς, μέσα σε κλίμα σφοδρών αντιδράσεων, όπου παρά τις πάμπολλες εκκλήσεις προς τη βασίλισσα της Βρετανίες να του δοθεί χάρη, αυτή δεν δόθηκε ποτέ και οδηγήθηκε στο θάνατο.

Οι μαθητές απέδωσαν με παραστατικό τρόπο μέσα από αφηγήσεις δρώμενα και τραγούδια την τόσο σύντομη αλλά τόσο σημαντική πορεία της ζωής του Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Ο οποίος στο τελευταίο του γράμμα από το κελί της φυλακής λίγο πριν οδηγηθεί στο θάνατο έγραψε προς την αδερφή του «Θ΄ ακολουθήσω με θάρρος τη μοίρα μου. Ίσως αυτό να ναι το τελευταίο μου γράμμα. Μα πάλι δεν πειράζει. Δεν λυπάμαι για τίποτα. Ας χάσω το κάθε τι. Μια φορά κανείς πεθαίνει. Θα βαδίσω χαρούμενος στην τελευταία μου κατοικία. Τι σήμερα τι αύριο; Όλοι πεθαίνουν μια μέρα. Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα. Ώρα 7:30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί».

Να σημειωθεί ότι η παράταση θα ανέβει την επόμενη Κυριακή στους Γαργαλιάνους, στην «Αποθήκη 186» του Πολιτιστικού Συλλόγου στις 8.30 το βράδυ.

Κ.Μπ.