Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2013 08:23

Εγκαινιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής του Β. Φωτόπουλου

Εγκαινιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής του Β. Φωτόπουλου

Τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικών έργων του βραβευμένου με Οσκαρ σκηνογράφου - ενδυματολόγου Βασίλη Φωτόπουλου έγιναν χθες το βράδυ στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας "Α. Τάσσος" στο Ιστορικό Κέντρο.

Την έκθεση διοργανώνουν ο Δήμος Καλαμάτας και η Κοινωφελής Επιχείρηση «Φάρις» και περιλαμβάνει 40 άγνωστα ζωγραφικά έργα του Καλαματιανού Βασίλη Φωτόπουλου. Ο γνωστός καλλιτέχνης είχε κερδίσει το Οσκαρ για τη σκηνογραφική δουλειά του στην ταινία «Ζορμπάς» του Μιχάλη Κακογιάννη. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Μαρτίου και η επιμέλεια είναι του ιστορικού τέχνης Μάνου Στεφανίδη. O Βασίλης Φωτόπουλος γεννήθηκε το 1934 στην Καλαμάτα. Η ενασχόλησή του με τη ζωγραφική είχε αρχίσει με μαθητεία στον Καλαματιανό ζωγράφο Ευάγγελο Δράκο, ενώ ως έφηβος είχε μυηθεί στη βυζαντινή αγιογραφία. Η πρώτη του επαφή με το θέατρο ήταν με το θίασο του «Ακροπόλ» στο θέατρο «Μπουρνέλλη». Το 1958, ο Κωστής Μπαστιάς, τότε διευθυντής της Λυρικής, του αναθέτει τη σκηνογραφία και το σχεδιασμό των κοστουμιών για την όπερα του Τζ. Μπ. Περγκολέζι «Η υπηρέτρια κυρά». Η δικαίωση και διεθνής καταξίωση ήρθε με τον «Ζορμπά» του Μιχάλη Κακογιάννη. Ο Β. Φωτόπουλος, στα 30 του μόλις χρόνια, κέρδισε το χρυσό αγαλματάκι για τη σκηνογραφική του δουλειά.

Από το 1964 έως και το 1967 μοίρασε τη ζωή του μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής, ενώ από το 1967 έως τη μεταπολίτευση έμεινε στις ΗΠΑ με μεγάλες συνεργασίες. Από το 1980 αφιερώνεται στο χρωστήρα. Εργα του υπάρχουν σε διάφορα μουσεία και σε αρκετές ιδιωτικές συλλογές.