Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013 21:41

Παρουσιάστηκε η μελέτη αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου Σπάρτης

Παρουσιάστηκε η μελέτη αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου Σπάρτης

Στην αίθουσα Λακώνων ποιητών «Γιάννη Ρίτσου και Νικηφόρου Βρεττάκου» στο διοικητήριο της Σπάρτης, παρουσιάστηκε η μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου Σπάρτης, από το σωματείο «Διάζωμα» και την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας.

 

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», που είναι χορηγός της μελέτης αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου (μάλιστα στον εκπρόσωπο του ιδρύματος Γεράσιμο Αγουρίδη παραδόθηκε τιμητική πλακέτα για την προσφορά του), παρέστησαν ο μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, ο πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα» πρώην υπουργός Σταύρος Μπένος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο πρώην υπουργός Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ο δήμαρχος Σπάρτης Σταύρος Αργειτάκος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Γιώργος Πουλοκέφαλος, αυτοδιοικητικά στελέχη, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.

Βασικός στόχος των επεμβάσεων που προτείνει η μελέτη, που παρουσιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Γουλιέλμο Ορεστίδη, είναι η προστασία του σπουδαίου αυτού μνημείου, η ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής του αξίας, η δομική αποκατάστασή του, καθώς και η αποκατάσταση της αρχικής γεωμετρίας του θεάτρου, προκειμένου οι σύγχρονοι επισκέπτες να μπορέσουν να κατανοήσουν την αρχική μορφή και λειτουργία του μνημείου.

Ο μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος μίλησε εγκωμιάστηκα για την πολυποίκιλη προσφορά του Ιδρύματος Νιάρχου, στον τόπο καταγωγής του ιδρυτή της Σταύρου Νιάρχου, τόσο στο πολιτιστικό τομέα, όπως η μελέτη για το αρχαίο θέατρο, όσο και στον κοινωνικό τομέα με τη στήριξη των ευαγών ιδρυμάτων της μητρόπολης.

Ο κ. Μπένος αναφέρθηκε στην πορεία ωρίμανσης της μελέτης και δήλωσε έτοιμος για συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου ώστε να δημιουργηθεί η πολιτιστική διαδρομή ενοποίησης των αρχαίων θεάτρων της Πελοποννήσου.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης επισήμανε την αναγκαιότητα στήριξης και ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος της Πελοποννήσου και προσέθεσε ότι πρώτη προτεραιότητα και έργο πρώτης γραμμής για την Περιφέρεια αποτελεί η ανέγερση του νέου αρχαιολογικού μουσείου Σπάρτης, ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το Ίδρυμα Νιάρχου για την αμέριστη αρωγή και την ευαισθητοποίησή του σε θέματα πολιτισμού.

Ο δήμαρχος Σπάρτης Σταύρος Αργειτάκος υπογράμμισε ότι, στις δύσκολες οικονομικά συνθήκες που διέρχεται η χώρα μας, τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως αυτή του Ιδρύματος Νιάρχου, είναι αξιέπαινες και πρέπει να προβάλλονται προκειμένου να βρίσκουν μιμητές.

Η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα αναφέρθηκε στην συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας με το υπουργείο Πολιτισμού για την ανάδειξη και αποκατάσταση των αρχαίων θεάτρων Σπάρτης και Γυθείου, καθώς και άλλων σημαντικών βυζαντινών μνημείων της περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» Γεράσιμος Αγουρίδης παραλαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα, για τη χορηγία της μελέτης, δήλωσε ότι το ίδρυμα θα είναι παρόν σε όλες τις αξιόλογες προτάσεις που αφορούν το καλό της Λακωνίας διότι υπάρχει και ένας επιπλέον λόγος καθώς ο Σταύρος Νιάρχος ήταν Λάκωνας με καταγωγή από τη Βαμβακού.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρώην δήμαρχος Σπάρτης, Δημοσθένης Ματάλας δώρισε στο υπουργείο Πολιτισμού δέκα στρέμματα στο νότιο τμήμα του αρχαίου θεάτρου -ιδιοκτησίας της οικογένειάς του- για να μπορέσει, όπως τόνισε, να «αναπνεύσει» το θέατρο και να δοθεί μεγαλύτερη άνεση στις εργασίες αναστήλωσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ