Τετάρτη, 22 Μαϊος 2024 16:10

Προσωπογραφία του Παπαφλέσσα στη Δραΐνα

Προσωπογραφία του Παπαφλέσσα στη Δραΐνα

 

Τα αποκαλυπτήρια της προσωπογραφίας του Γρηγορίου Δικαίου ή Παπαφλέσσα, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 19 Μαΐου στη Δραΐνα, το χωριό όπου διανυκτέρευσε ο μεγάλος ήρωας της επανάστασης πριν κατευθυνθεί στο Μανιάκι.

Με την τοποθέτηση της μαρμάρινης πλάκας, μνημονεύονται το πέρασμα του ήρωα της επανάστασης από το χωριό και η συμβολή των Δραϊναίων στη μάχη στο Μανιάκι.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος τόνισε πως η διατήρηση της τοπικής μας ιστορίας και η ενίσχυση της ιστορικής μας μνήμης, μας βοηθάει να κατανοήσουμε τις ρίζες μας και να μάθουμε πρόσωπα και γεγονότα που συνέβαλαν στην έκβαση σημαντικών μαχών.

Πρόσθεσε πως στο πλαίσιο αναβάθμισης των εκδηλώσεων απόδοσης τιμών στους ήρωές μας, από φέτος το ιστορικό αυτό γεγονός εντάσσεται στις επετειακές εκδηλώσεις του δήμου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Δραΐνας Γιώργος Αλεξανδρόπουλος και ο επί 45 χρόνια ιερέας της κοινότητας Κωνσταντίνος Κοντούλης, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει για τη δημιουργία μνημείου.

Μετά τα αποκαλυπτήρια ακολούθησε τρισάγιο, κατάθεση στεφανιών και προσκλητήριο νεκρών.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Παναγιώτης Κρόμπας.

Στεφάνια κατέθεσαν ο δήμαρχος Μεσσήνης Γ. Αθανασόπουλος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Δραΐνας Γ. Αλεξανδρόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Κώστας Γεωργακόπουλος, ο ιερέας Κ. Κοντούλης και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δραΐνας Φώτης Αθανασόπουλος.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Δημοτική Φιλαρμονική Μεσσήνης, ο Δημοτικός Χορευτικός Όμιλος Μεσσήνης και ο Λαογραφικός Σύλλογος “Κορύβαντες” Καλαμάτας.

Παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κώστας Ξηρογιάννης, ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Μπεσσής, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι γειτονικών κοινοτήτων και πολλοί κάτοικοι της περιοχής.