Σάββατο, 25 Μαϊος 2024 08:13

«Λαϊκός Πολιτισμός της Μεσσηνίας»: Επιστημονική λαογραφική διημερίδα στην Καλαμάτα

«Λαϊκός Πολιτισμός της Μεσσηνίας»: Επιστημονική λαογραφική διημερίδα στην Καλαμάτα

 

Επιστημονική λαογραφική διημερίδα με τίτλο «Λαϊκός Πολιτισμός της Μεσσηνίας» θα διοργανώσουν σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή το Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας και η Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Η εκδήλωση, η οποία είναι αφιερωμένη στον Νικόλαο Γ. Πολίτη και υποστηρίζεται από το Δήμο Καλαμάτας και τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα πραγματοποιηθεί και τις δύο μέρες από τις 7 μ.μ.-9 μ.μ.. Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες Παρασκευή, εκ μέρους του Κέντρου Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας, ο Χρήστος Ζερίτης απηύθυνε κάλεσμα στο κοινό της πόλης και της ευρύτερης περιοχής να παρακολουθήσει την εκδήλωση, στην οποία θα συμμετάσχουν όπως είπε οκτώ κορυφαίοι άνθρωποι της λαογραφίας.  Ομιλητές θα είναι οι Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, Μανόλης Γ. Βαρβούνης, Αριστείδης Ν. Δουλαβέρας, Γεώργιος Χ. Κούζας, Γιάννης Γ. Πλεμμένος, Αγγελική Γ. Κομποχόλη, Γεώργιος Κ. Τσερπές και Βάιος Φ. Καμινιώτης. Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας, σημείωσε πως τα ζητήματα του πολιτισμού και της λαϊκής παράδοσης ο Δήμος Καλαμάτας τα έχει ψηλά στην ατζέντα του, καθώς αυτά -όπως τόνισε- καθορίζουν τις ρίζες του τόπου, έχοντας την υποχρέωση να διατηρούνται και να αναδεικνύονται. «Η λαογραφία είναι επιστήμη, μέσω της οποίας μπορούμε να ανασκαλίζουμε το παρελθόν και να διδάξουμε τους νέους» παρατήρησε. Συνοπτικά, τα θέματα της διημερίδας είναι τα εξής: Το περιοδικό Μεσσηνιακά Χρονικά, ο ρόλος των μεσσηνιακών εστιατορίων στην Αθήνα, ο ρόλος των γυναικών στη διάσωση των δημοτικών τραγουδιών κατά την προπολεμική περίοδο, ο μύθος της Ηριγόνης στις λαϊκές μεσσηνιακές αφηγήσεις, Μ.Γ. Μερακλής και θρησκευτική λαογραφία, παρόν και μέλλον λαογραφικών μουσείων και συλλόγων στη Μεσσηνία, αφηγήσεις από το χωριό Κορομηλιά, ο λαϊκός πολιτισμός μέσα από φοιτητικές εργασίες.Για site:

 

Συνεδρία 1η

ΜΗΝΑΣ ΑΛ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ, Ομότιμος Καθηγητής Λαογραφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας: «Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ “ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ” ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ».

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Χ. ΚΟΥΖΑΣ, Επίκουρος Καθηγητής Λαογραφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ταμίας της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, «ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ».

ΓΙΑΝΝΗΣ Γ. ΠΛΕΜΜΕΝΟΣ, Ερευνητής Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, «ΦΩΝΗ ΓΥΝΑΙΚΟΣ ΡΑΨΩΔΟΥΣΗΣ» (ΛΟΥΚΙΑΝΟΥ, ΔΡΑΠΕΤΑΙ, 381.30): Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΩΣ ΣΥΛΛΟΓΕΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ».

ΑΓΓΕΛΙΚΗ Γ. ΚΟΜΠΟΧΟΛΗ, Φιλόλογος-Καθηγήτρια, διδάκτωρ Λαογραφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών:  «Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΗΡΙΓΟΝΗΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ  ΣΕ ΛΑΪΚΕΣ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».    

 

Συνεδρία 2η

ΜΑΝΟΛΗΣ Γ. ΒΑΡΒΟΥΝΗΣ, Καθηγητής Λαογραφίας και Κοσμήτωρ και της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας: «Ο Μ. Γ. ΜΕΡΑΚΛΗΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ».

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Ν. ΔΟΥΛΑΒΕΡΑΣ, τ. Αν. Καθηγητής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: «ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ».

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΤΣΕΡΠΕΣ, Ερευνητής Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, "ΕΙΧΑΜΕ ΕΝΑ  ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ  ΟΛΟΙ»: ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΖΩΗΣ ΜΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΟΜΗΛΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

ΒΑΪΟΣ Φ. ΚΑΜΙΝΙΩΤΗΣ, διδάκτωρ Λαογραφίας, διδάσκων στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Καλαμάτα), «ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΜΝΗΜΗΣ:  Ο ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ  ΕΡΓΑΣΙΕΣ».