Τρίτη, 09 Ιουλίου 2024 11:35

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τον Τέλλο Άγρα

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τον Τέλλο Άγρα

 

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τον Μακεδονομάχο Τέλλο Άγρα, τέκνο των Γαργαλιάνων, πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής.

Μπροστά από τον ανδριάντα του στο πάρκο των Γαργαλιάνων τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, από τον πρόεδρο του Δ.Σ. Χαράλαμπο Αυρηλιώνη εκ μέρους του Δήμου Τριφυλίας, τον βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλο εκ μέρους της Βουλής, τον αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλο, τον διοικητή της 4ης Μεραρχίας Πεζικού, υποστράτηγο Απόστολο Τζουλουβή εκ μέρους του ΓΕΣ, τον αστυνομικό διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας Αθανάσιο Χριστόπουλο, τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γαργαλιάνων, αντιπύραρχο Κωνσταντίνο Γεωργακόπουλο, τον λιμενάρχη Πύλου, αντιπλοίαρχο Λ.Σ. Χαράλαμπο Ψυχογιό, τον δήμαρχο Έδεσσας Ιωάννη Τσεπκεντζή, τον πρόεδρο της Δ.Κ. Γαργαλιάνων Αριστομένη Καραχάλιο, καθώς και από εκπροσώπους σχολείων και πολιτιστικών συλλόγων της πόλης. Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, έγινε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική Γαργαλιάνων και η παρέλαση εκπροσώπων των σχολικών μονάδων και των πολιτιστικών συλλόγων.

Στο χώρο της Μπρίσκειου Βιβλιοθήκης, όπου φιλοξενείται η έκθεση φορεσιών, όπλων και κειμηλίων του Μακεδονικού Αγώνα, έγινε ξενάγηση από τον συνταγματάρχη ε.α. Βασίλειο Νικόλτσιο, εκπρόσωπο της Πανεθνικής Οργάνωσης Μακεδονομάχων «Παύλος Μελάς».

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης. Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμητρα Ανδρινοπούλου. Χαιρετισμό εκ μέρους του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλου απεύθυνε ο Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ τονίζοντας ότι η θυσία του Τέλλου Άγρα πρέπει να αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα και να είναι φάρος φιλοπατρίας και ανδρείας.

Εκ μέρους του Δήμου Τριφυλίας ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Μπακούρος σημείωσε πως «δεν είναι μια τυπική εκδήλωση, αλλά μια εκδήλωση τιμής, στο πρόσωπό του τιμάμε όλους τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα».

Ο δήμαρχος Έδεσσας Ιωάννης Τσεπκεντζής τόνισε πως ο τόπος του και ολόκληρη η Μακεδονία δεν θα ξεχάσουν ποτέ τη θυσία του Τέλλου Άγρα και αναφέρθηκε στους δεσμούς που έχουν αναπτύξει η Έδεσσα και η Τριφυλία.

Ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος τόνισε πως ο Τέλλος Άγρας είναι ήρωας όλης της Ελλάδας, ενώ σημείωσε πως «σήμερα έχουμε ένα χρέος, να είμαστε ενωμένοι να αντιμετωπίζουμε τις όποιες προκλήσεις».

Ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος τόνισε ότι «η τότε θυσία του Τέλλου Άγρα ενεργοποίησε την Αθήνα και φτάσαμε στους νικηφόρους αγώνες που ακολούθησαν».

Ο συνταγματάρχης ε.α. Βασίλειος Νικόλτσιος ευχαρίστησε όλους για την πραγματοποίηση της έκθεσης και τόνισε ότι θα γίνει προσπάθεια δημιουργίας μουσείου. 

Κεντρικός ομιλητής με θέμα «120 χρόνια από την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα 1904 - 2024. Η συνεισφορά του Μακεδονομάχου Καπετάν Άγρα» ήταν ο Χαράλαμπος Λαλούσης, στρατηγός ε.α., επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, τ. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος έκανε αναφορά στα γεγονότα και τις συνθήκες της εποχής, με ιδιαίτερη αναφορά στη συνεισφορά του Τέλλου Άγρα και τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες έδωσε τον αγώνα του, μέχρι που αιχμαλωτίστηκε με ύπουλο τρόπο και δολοφονήθηκε. «Μας έδειξε την έννοια του καθήκοντος και της προσφοράς προς την πατρίδα. Πρέπει να ζούμε τη ζωή μας με πάθος, να τολμούμε να επιδιώκουμε τη νίκη με κάθε αγώνα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Ομίλου Καρυδιάς «Άγρας - Μίγκας», του Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Γαργαλιάνων και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Τσουκαλάς, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Τριφυλίας Άκης Κατρίτσης, καθώς και δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι.

 

Κ.Μπ.