Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024 14:37

Προβολές του Κινητού Ηλιακού Κινηματογράφου στην Αλαγονία

Προβολές του Κινητού Ηλιακού Κινηματογράφου στην Αλαγονία

 

Με την προβολή των ταινιών «Ο τελάλης» του Βαγγέλη Πυρπύλη και «Titi – Στο πέρασμα του κυκλώνα» της Νατάσσας Μπλάτσιου, στην Αλαγονία, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας ξεκινά την Παρασκευή στις 9.30 μ.μ. το πρόγραμμα του Solar Cinema, του πρώτου Κινητού Ηλιακού Κινηματογράφου με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν 7 ελληνικές ταινίες-ντοκιμαντέρ καταξιωμένων παραγωγών από το πρόγραμμα του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της Δράσης Προορισμός – Ταξίδι, ενώ στις 11 Αυγούστου, στην Καλαμάτα, θα παρουσιαστεί η ταινία τού Εμιλιάνο Σκατάρτζι Τζιαν Πάολο Μπαρμπιέρη – Ο Άνθρωπος και η Ομορφιά, από το πρόγραμμα του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τέχνης Καρδαμύλης. 

Οι προβολές εντάσσονται στο Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2024 του Δήμου Καλαμάτας, Ο ηλιακός κινητός κινηματογράφος ξεκίνησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο 2022 από την Καλαμάτα. Η αποστολή του Solar World Cinema Network του οποίου το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ είναι αποκλειστικό μέλος στην Ελλάδα, είναι να διευκολύνει την πρόσβαση στον κινηματογράφο, να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να τονίσει τη σημασία της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όλος ο εξοπλισμός του κινητού ηλιακού κινηματογράφου τροφοδοτείται από 100% ηλιακή ενέργεια.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 19 Ιουλίου στην Αλαγονία (μπροστά στο κτίριο της Κοινότητας)

"Ο Τελάλης" (20’). Σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Πυρπύλη. Ο Τάσος Κορόζης, ηθοποιός στο Αγρίνιο, αναγκάζεται να γίνει τελάλης για να επιβιώσει στην εποχή της κρίσης. Και "Titi – Στο πέρασμα του κυκλώνα" (29’). Σε σκηνοθεσία Νατάσσας Μπλάτσιου. Η Τίτι, νοσηλεύτρια από τον Νίγηρα, αγωνίζεται ενάντια στον χρόνο και την πείνα για να σώσει παιδιά που πλήττονται από επισιτιστική κρίση στη Μαδαγασκάρη.

Σάββατο 20 Ιουλίου στην Αρτεμισία (στην Ιερά Μονή Μελέ)

"Αρμάνοι οι Βλάχοι" (52’). Σε σκηνοθεσία Μιχάλη Καμάκα.Το ντοκιμαντέρ φωτίζει την άγνωστη συνεισφορά των Βλαχοφώνων Ελλήνων στην ελληνική ιστορία και αμφισβητεί τα στερεότυπα που τους περιβάλλουν.

Πέμπτη 25 Ιουλίου στο Πάρκο Λιμενικού στην Καλαμάτα                  

"Εκείνη τη μέρα" (39’). Σε σκηνοθεσία Στρατή Βογιατζή, Δημήτρη Κούρτη. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Βόρεια Εύβοια το 2021, την αναγέννηση της περιοχής και τη δημιουργία μιας παράστασης μουσικού θεάτρου από κατοίκους της, θέτοντας ερωτήματα για τη σχέση ανθρώπου και φύσης. Και "Εβρος 17 μέρες μετά" (18’). Σε σκηνοθεσία Αθανάσιου Γιούμπαση. 17 ημέρες καταστροφής: Η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, με 935.000 καμένα στρέμματα, αποτυπώνεται σε συγκλονιστικές αεροφωτογραφίες.

Σάββατο 3 Αυγούστου στο Αρι

"Λαϊκοί βάρδοι – Στιγμές από τη ζωή τους και τη ζωή μας" (109’). Σε σκηνοθεσία Θάνου Κουτσανδρέα. Ο Πάνος Γεραμάνης, μέσα από την εκπομπή του "Λαϊκοί Βάρδοι", τιμά σπουδαίους ήρωες του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, αναπολώντας παράλληλα τις δικές του μουσικές μνήμες και τα πρώτα του βήματα στον κόσμο της δημοσιογραφίας.

Κυριακή 11 Αυγούστου στο "Doc Cafe" (Πεζόδρομος Κουτσομητοπούλου 6, στην Καλαμάτα)           

"Τζιαν Πάολο Μπαρμπιέρι – Ο άνθρωπος και η ομορφιά". Σε σκηνοθεσία Εμιλιάνο Σκατάρτζι. Η ιστορία ενός φωτογράφου που σημάδεψε μια εποχή. Πάντα μπροστά από την εποχή του, αν και σήμερα ηλικιωμένος και άρρωστος, εξακολουθεί να είναι διαυγής στις α ναμνήσεις του και συνεχώς ενεργός.

Δευτέρα 12 Αυγούστου στη Νέδουσα (στην πλατεία)      

"Υπηρετώντας την αλήθεια" (83’). Σε σκηνοθεσία Νίκου Ασλανίδη. 22 δημοσιογράφοι στην Κατοχή υπογράφουν το Πρωτόκολλο Τιμής, αρνούνται νασυνεργαστούν με τους κατακτητές και οδηγούνται σε τραγική μοίρα. Η ιστορία της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης στους 100 χρόνους της.

(Φωτογραφία αρχείου)