Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024 12:43

Αρχαία Μεσσήνη: Συμφωνική συναυλία στη μνήμη του Πέτρου Θέμελή (βίντεο)

Αρχαία Μεσσήνη: Συμφωνική συναυλία στη μνήμη του Πέτρου Θέμελή (βίντεο)

Συμφωνική συναυλία με έργα της βραβευμένης διεθνώς Ελληνίδας συνθέτιδος, Πηγής Λυκούδη, αφιερωμένη στη μνήμη του αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Αυγούστου στις 9 μ.μ. στο Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης.

Η εκδήλωση, που έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό, διοργανώνεται από τον Δήμο Μεσσήνης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΟΤ. Η εκδήλωση υποστηρίζεται επίσης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πολιτιστικής Διπλωματίας (I.A.C.D.) και είναι ελεύθερη για το κοινό. Συντονίζει η Λουίζα Αλούπη.

Το πρόγραμμα της συναυλίας αποτελείται από τρεις ενότητες. «Περί ανασκαφής, έρωτας και φιλοσοφίας…» Σπαράγματα: Σε αυτήν την ενότητα παρουσιάζονται θέσεις, απόψεις και βιογραφικές στιγμές του Πέτρου Θέμελη, εστιάζοντας στις πιο ενδιαφέρουσες εκφάνσεις της ζωής του, τη φιλοσοφία της ανασκαφής και τον έρωτά του για την αγαπημένη του Μεσσήνη. Αφηγητής θα είναι ο Γρηγόρης Βαλτινός, ενώ το μέρος αυτό θα κλείσει με την παρουσίαση αποσπάσματος ποιήματος του Πέτρου Θέμελη που είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα «Το Βήμα».

Ακολουθεί το συμφωνικό έργο της Πηγής Λυκούδη «Η δίψα στο Μυστρά» σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και ενορχήστρωση του Γιάννη Γκίκα. Ερμηνεύει ο βαρύτονος Σπύρος Κλείσσας, απαγγέλει ο Γρηγόρης Βαλτινός. Με αυτό το έργο, η συνθέτις συμμετείχε στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Μουσικής Σύνθεσης στην Καλιφόρνια της Αμερικής (International Music Competition, California, USA) και απέσπασε ασημένιο μετάλλιο (Global Music Awards 2023), προσθέτοντας μία ελληνική ξεχωριστή συνθετική ψηφίδα στο παγκόσμιο μουσικό σκηνικό.

Το ουσιαστικό κοινό χαρακτηριστικό του Πέτρου Θέμελη και του Γιάννη Ρίτσου είναι ότι ο καθένας, με τον δικό του τρόπο, ύμνησε το Ελληνικό Κάλλος. Ακολουθεί αρμονικά συνδεδεμένος ο κύκλος τραγουδιών σε ποίηση Νικηφόρου Βρεττάκου, που θα ερμηνεύσει η Ελένη Πέτα. Συμπράττει η «Ορχήστρα των Στιγμών» με τη συνθέτιδα στο πιάνο υπό τη μουσική διεύθυνση του Ελευθερίου Καλκάνη.

«Ο Πέτρος Θέμελης - «Πατέρας» της Αρχαίας Μεσσήνης - επανειλημμένα στις συνεντεύξεις του και στις επιφυλλίδες του, δήλωνε ότι η επιθυμία του, η στόχευσή του ήταν τα μνημεία μετά την αναστήλωσή τους να βρουν μία νέα χρήση και να συμφιλιωθούν με την καθημερινότητα. Αντιλαμβανόμενοι την λαχτάρα του, θα είμαστε εδώ, στον χώρο που ανέστησε» τονίζεται.

Χορηγός επικοινωνίας: ΕΡΤ – 2ο Πρόγραμμα 103,7. Παραγωγή: Α.Μ.Κ.Ε. «Ηχοδιάστασις», Κοιν.Σ.Επ. «Φάος».