Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024 16:40

Η παραμυθού Λέττα Πετρουλάκη στα Φιλιατρά

Η παραμυθού Λέττα Πετρουλάκη στα Φιλιατρά

Του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου

Ήταν μια βραδιά απ αυτές που μπορείς να ονομάσεις μαγικές! Στο Πάρκο της Βλαχέρνας εκεί όπου πραγματοποιήθηκε Δευτέρα 22 και Τρίτη 23 Ιουλίου 2024, το 23ο ΔΙΗΜΕΡΟ ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ για παιδιά, μικροί και μεγάλοι αισθάνθηκαν συνομήλικοι… με την φορά του χρόνου προς τα κάτω.

Το Εργαστήρι περιλάμβανε ζωγραφική, κολάζ, κατασκευές, παράσταση κουκλοθεάτρου, θεατρικό παιχνίδι και αφήγηση παραμυθιού!

Η εκδήλωση αποτελούσε διοργάνωση του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών με την ευγενική χορηγία του Δήμου Τριφυλίας.

Την Τρίτη λοιπόν προσκεκλημένη του καλλιτεχνικού διημέρου η κα. Λέττα Πετρουλάκη. Αν αναλύσει κανείς την προσφορά της αγαπητής κας Πετρουλάκη στον πολιτισμό θα χρειαστεί πλήθος σελίδων. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε την επί 34 χρόνια ενασχόλησή της με την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, όπου ως Πρόεδρος και συνάμα «εργάτρια» αυτής της θεατρικής κυψέλης νέων και εφήβων, έχει προσφέρει τα μάλα στην κοινωνία όχι μόνο της Καλαμάτας αλλά όλης της Μεσσηνίας.

Πόσα νέα παιδιά αντί να παίρνουν «φάλτσα» τη ζωή τους βρήκαν ενδιαφέρον, εκτονώθηκαν, διδάχθηκαν, ξεπέρασαν φόβους και καλλιεργήθηκαν ως προσωπικότητες μέσα από την Πειραματική Σκηνή, αλλά και πόσα παιδιά δεν οδηγήθηκαν στην επαγγελματική θεατρική σταδιοδρομία;

Να αναφερθούμε μήπως στο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Καλαμάτας, που επί χρόνια «φουλάρει» τις πλατείες, όπου παίζει και η ίδια ως κουκλοπαίκτρια και παράλληλα κατασκευάστρια των κούκλων της;

Πώς να μην τονίσουμε τις αμέτρητες παραστάσεις που έχει θέσει υπό την αιγίδα της η Πειραματική Σκηνή σε αρχαία θέατρα και χώρους πολιτισμού;

Όμως στο Πάρκο της Βλαχέρνας η κα. Λέττα Πετρουλάκη εμφανίστηκε ως παραμυθού, καθότι έχει εκδώσει μια συλλογή παραμυθιών «Ο ερωτευμένος μπακακίνος και άλλα παραμύθια» που όπως μας αποκάλυψε γράφτηκε την εποχή του κορονοϊού, για να μπορέσει με αυτό τον τρόπο να ξεπεράσει το γεγονός ότι δεν έβλεπε επί μήνες τα εγγόνια της, έτσι ώστε στο τέλος να τους τα αφιερώσει!

Όπως δηλώνει και η ίδια λειτούργησε ως εξής: «Τι κάνει μια γιαγιά που δεν μπορεί να δει τα εγγόνια της λόγω καραντίνας;

Γράφει παραμύθια, και μεταμορφώνει τους ήρωες σε κούκλες.

Τρυφερά παραμύθια που μιλούν για τον έρωτα, την αγάπη, την αλληλεγγύη, τη φιλία, την αποδοχή του διαφορετικού, τον σεβασμό και την ανάγκη προστασίας του δάσους, της θάλασσας, των ζώων.

Παραμύθια που μιλούν για κοινωνικά θέματα όπως ο σεβασμός στον συνάνθρωπο και στη διαφορετικότητα, η βία στα σχολεία, οι φοβίες και η πίστη στο ακατόρθωτο.

Δώδεκα παραμύθια με ήρωες ζώα και ανθρώπους, με διαφορετικό θέμα το καθένα, που δημιουργούν ενσυναίσθηση, συγκινούν, δίνουν ερεθίσματα για συζήτηση και συμβάλλουν στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου».

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών κα. Βιβή Παντελάκη χαιρέτησε το κοινό, ανεφέρθη εκτενώς στις δραστηριότητες της κας Πετρουλάκη και εξήγησε με ιδιαίτερο και προσεγγίσιμο τρόπο προς τα παιδιά, πολλά από τα δρώμενα που επρόκειτο να ακολουθησουν.

Στη συνέχεια η τιμώμενη συγγραφέας χαιρέτησε από την πλευρά της το ακροατήριό της και εναλλάξ διάβασαν παραμύθια, πότε η κα Παντελάκη και πότε η κα. Πετρουλάκη.

Ήταν μια θαυμάσια απόλαυση να τις ακούς καθώς τα παιδιά παρακολουθούσαν με προσοχή και ενδιαφέρον τις μυθοπλασίες που είχε εφεύρει η φαντασιακή δεινότητα της Καλαματιανής συγγραφέως.

Στη συνέχεια και υπό το άγρυπνο βλέμμα των κούκλων που είχαν στηθεί στο τραπέζι, εν είδει υψηλής εποπτείας της βραδιάς, μικροί και μεγάλοι καθοδηγούμενοι από την κα Πετρουλάκη κατασκεύασαν με τέχνη και μεράκι διάφορα έργα.

Η βραδιά θα μείνει ανεξίτηλη σε όλους μας.

Από την πλευρά του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών εκτός της Προέδρου κας Βιβής Παντελάκη που κέρδισε με την αφήγησή της άπαντες, γεγονός που ανέφερε και η τιμώμενη παραμυθού, παρευρέθησαν και βοήθησαν με ξεχωριστή ευγένεια, η κα. Βιβή Μακρυγιάννη και η κα. Κατερίνα Γκαρδιακού, ενώ από την πλευρά της κας Πετρουλάκη στήριγμά της όπως πάντα, ο εκπαιδευτικός σύζυγός της Τάκης Σοφικίτης γνωστός για την σπουδαία μικροναυπηγική κληρονομιά που αφήνει στην Ελλάδα με τα ιστορικά καράβια του.

Στο τέλος η κα. Πετρουλάκη υπόγραψε βιβλία της στους μικρούς και μεγάλους φίλους της κλείνοντας μια πανέμορφη βραδιά.

Συγχαρητήρια σε όλους τους διοργανωτές και συντελεστές.