Κυριακή, 04 Αυγούστου 2024 09:36

ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας: Τον απολογισμός θητείας του έκανε ο Γιάννης Μαργαρίτης (βίντεο)

ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας: Τον απολογισμός θητείας του έκανε ο Γιάννης Μαργαρίτης (βίντεο)

Στις 30 Ιουνίου, ο Γιάννης Μαργαρίτης ολοκλήρωσε τη θητεία του ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, ενώ ανέλαβε τη σκηνοθεσία της καλοκαιρινής παραγωγής του θεάτρου, "Εκείνος και Εκείνος" του Κώστα Μουρσελά που κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 5 Αυγούστου στις 9 μ.μ.

Σε συνέντευξη τύπου, που δόθηκε χθες στο Μέγαρο Χορού με αφορμή την παράσταση, έκανε έναν απολογισμό της θητείας του στο ΔΗΠΕΘΕ.

Μεταξύ άλλων είπε:

«Οταν ανέλαβα το ΔΗΠΕΘΕ, ήξερα ότι αναλαμβάνω ένα θέατρο που για έξι χρόνια ήταν χωρίς διευθυντή, πράγμα που αποτελούσε μεγάλη δυσκολία. Παρά τις προσπάθειες της κυρίας Δημητριάδου, το θέατρο δεν είχε συνεχή παρουσία και πορεία. Αντιμετώπισα οργανωτικά προβλήματα, αλλά με όρεξη και διάθεση, προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Η έμφαση μου ήταν να γίνουν πολύ καλές παραστάσεις, συνεχίζοντας την πορεία των προηγούμενων καλλιτεχνικών διευθυντών και, ει δυνατόν, να πάμε ακόμα παραπέρα σε επίπεδο ποιότητας.

Τα χρήματα ήταν λίγα σε σχέση με άλλα ΔΗΠΕΘΕ, και μιλάω για τα χρήματα που μπορούσαν να καταναλωθούν στις παραγωγές. Παρόλα αυτά, κάναμε μεγάλη προσπάθεια με λιτότητα αλλά και φαντασία στην ανακύκλωση υλικών. Χρησιμοποιήσαμε σκηνικά και κοστούμια με αλλαγές, ώστε να κάνουμε την καλύτερη δουλειά χωρίς να φαίνεται φτωχό το θέατρο.

Δυστυχώς, η πανδημία του κορονοϊού μας ταλαιπώρησε πολύ στην οργάνωση. Με τη βοήθεια του Δημάρχου, το θέατρο δεν έκλεισε, λειτουργήσαμε και κάναμε πρόβες διαδικτυακά. Διοργανώσαμε παραστάσεις ελεύθερες για το κοινό και φτιάξαμε μικρά βιντεάκια με παραμύθια για τα μικρά παιδιά.

Η παράσταση 'Έμφυλα Έπη' βγήκε στη Γαλλία και πήρε εξαιρετικές κριτικές. Η παράσταση 'Βουβή Θεωρία' ήταν υποψήφια για το βραβείο καλύτερης παράστασης από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Καταστασιακών Τεχνών, και το περιοδικό 'Κουλτούρα Σπορ' της Θεσσαλονίκης τη θεώρησε μία από τις καλύτερες 10 παραστάσεις της χρονιάς. Το ίδιο περιοδικό θεώρησε την παράσταση 'Ατρείδες' μία από τις καλύτερες 20 παραστάσεις της χρονιάς. Το 'Γάλα' έλαβε εξαιρετικές κριτικές από τον συγγραφέα, που τη θεώρησε την καλύτερη παράσταση του έργου του.

Παρά τις επιτυχίες, δεν είμαι ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του κοινού. Υπάρχει ένας πόλεμος στο ΔΗΠΕΘΕ και το κοινό αισθάνεται ότι γίνονται περίεργα πράγματα. Πιστεύω ότι αυτό επηρεάζει την προσέλευση του κοινού. Το επαγγελματικό θέατρο είναι διαφορετικό από το ερασιτεχνικό, και η σύγκριση αυτή είναι εις βάρος του θεάτρου. Το θέατρο πρέπει να επιχορηγείται από το κράτος, όπως συμβαίνει παντού στην Ευρώπη.

Η παράσταση 'Καποδίστριας' έκανε μεγάλη περιοδεία και στη Θεσσαλονίκη παίξαμε πολλές φορές την ίδια χρονιά. Η 'Οδυσσέως Σχεδία' παίχτηκε στην Αρχαία Μεσσήνη και μεταδόθηκε από το κανάλι της Βουλής, που έκανε ειδική εκπομπή για την παράσταση. Προσπαθήσαμε να βγάλουμε το θέατρο της Καλαμάτας προς τα έξω, να γίνει γνωστό ότι εδώ γίνεται δουλειά πολιτισμού, όχι μόνο το Φεστιβάλ Χορού.

Δεν τα κατάφερα 100%, αλλά νομίζω ότι σε ένα μέρος τα κατάφερα. Ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια και για την προσπάθεια που κάνατε να βοηθήσετε να γίνει γνωστή η δουλειά του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. Σας ευχαριστώ πολύ προσωπικά."