Τρίτη, 06 Αυγούστου 2024 08:06

Εκδήλωση για τον Πέτρο Θέμελη στην Αρχαία Μεσσήνη: Βραδιά γεμάτη συγκίνηση και πολιτισμό

Εκδήλωση για τον Πέτρο Θέμελη στην Αρχαία Μεσσήνη: Βραδιά γεμάτη συγκίνηση και πολιτισμό

Η Αρχαία Μεσσήνη ήταν για τον Πέτρο Θέμελη ό,τι είναι το Αιγαίο για τον Ελύτη, η Σκιάθος για τον Παπαδιαμάντη, ο Ταΰγετος για τον Βρεττάκο και η Μονεμβασιά για τον Ρίτσο. Ηταν πηγή ανάσας, έμπνευσης και δημιουργίας. Δικαίως θεωρείται ο Πέτρος Θέμελης ως "Πατέρας" της Αρχαίας Μεσσήνης. Συγκινεί το όραμά του να γίνονται τα αδύνατα δυνατά, ώστε τα μνημεία, μετά την αναστήλωσή τους, να βρίσκουν πάντα νέα χρήση. Να γίνεται εφικτό να συνδέονται με το παρόν, τη σύγχρονη εποχή και την τέχνη.

Σε μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση και πολιτισμό, το Σάββατο 3 Αυγούστου, στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, ο Δήμος Μεσσήνης και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας υπό την αιγίδα του ΕΟΤ τίμησαν τη μνήμη του διακεκριμένου αρχαιολόγου, του ανθρώπου που ανέδειξε την πιο καλοδιατηρημένη πόλη της Αρχαίας Ελλάδας. Το κοινό απόλαυσε μια ξεχωριστή εμπειρία, αποδεικνύοντας τη ζωντάνια και τη σημασία που έχει η αρχαία κληρονομιά στη σύγχρονη εποχή.

Η εκδήλωση χωρίστηκε σε τρεις ενότητες. Στην πρώτη, ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός διάβασε αποσπάσματα από κείμενα και συνεντεύξεις του Π. Θέμελη, προσφέροντας μια βαθιά ματιά στην προσωπικότητα και το πάθος του για την Αρχαία Μεσσήνη. Η δεύτερη ενότητα περιλάμβανε το βραβευμένο συμφωνικό έργο «Η δίψα στο Μυστρά» της συνθέτριας Πηγής Λυκούδη, βασισμένο σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου. Το έργο ερμήνευσε ο βαρύτονος Σπύρος Κλείσσας, ενώ ο Βαλτινός ανέλαβε την απαγγελία. Ολοκληρώθηκε με τραγούδια σε ποίηση Νικηφόρου Βρεττάκου, ερμηνευμένα από την Ελένη Πέτα και την «Ορχήστρα των Στιγμών» υπό τη διεύθυνση του Ελευθέριου Καλκάνη.

Η βραδιά, μια πραγματικά αξέχαστη εμπειρία, αποτέλεσε μια αρμονική συνύπαρξη ποίησης, μουσικής και ερμηνείας, τιμώντας τον Πέτρο Θέμελη, το έργο του καθώς και το όραμά του.

Κ.Δρ.