Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2024 20:40

Τιμήθηκε η μνήμη του αγνοούμενου δεκανέα Ιωάννη Ξυδιά στην Πλατανόβρυση

Τιμήθηκε η μνήμη του αγνοούμενου δεκανέα Ιωάννη Ξυδιά στην Πλατανόβρυση

Εκδήλωση για να τιμήσει την μνήμη του αγνοούμενου ήρωα Δεκανέα (Π/Ζ) Ιωάννη Ξυδιά από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή ο Δήμος Πύλου – Νέστορος στην πλατεία Πλατανόβρυσης της Κοινότητας Χανδρινού.

Στον τόπο καταγωγής του Ιωάννη Ξυδιά, πενήντα ακριβώς χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στο χώρο που βρίσκεται η προτομή του τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Πύλου - Αρχιμανδρίτη π. Ειρηναίο.

Η ιστορικός και συγγενής του αγνοούμενου Μαρία Κωνσταντίνου Ξυδιά μίλησε για τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Αντιδήμαρχο της Δ.Ε. Χιλιοχωρίων και Αναπληρωτή Δήμαρχο Αναστάσιο Χρονόπουλο, τον πρόεδρο της Κοινότητας Χανδρινού Νικόλαο Καραμπάτσο, τον αδελφό του αγνοούμενου Αναστάσιο Ξυδιά, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Μεσσηνίας Ιωάννη Μητρόπουλο και τον εκπρόσωπο των πολεμιστών στην Κύπρο το 1974 Γεώργιο Διπλάρη.

Ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας σε δήλωσή του ανέφερε: «Συμπληρώνονται φέτος πενήντα χρόνια από την Τουρκική εισβολή στη μαρτυρική Μεγαλόνησο το καλοκαίρι του 1974 που άφησε πίσω της οδυνηρές πληγές, τόσο για τον Ελληνισμό της Κύπρου όσο και για ολόκληρο το Έθνος. Γι’ αυτό και το χρέος όλων μας επιβάλλει να μην λησμονούμε όσα συνέβησαν, να αποδίδουμε τιμή σε αυτούς που θυσιάστηκαν και να αντλούμε δυνάμεις από το φρόνημά τους».