Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024 20:20

Η «Βρωμιά» του Ρόμπερτ Σνάιντερ τον Οκτώβριο στην Καλαμάτα

Η «Βρωμιά» του Ρόμπερτ Σνάιντερ τον Οκτώβριο στην Καλαμάτα

Η θεατρική παράσταση «Βρωμιά» του Ρόμπερτ Σνάιντερ, ένα συγκλονιστικό έργο που διερευνά τον ρατσισμό, τον φόβο και τη μοναξιά, θα παρουσιαστεί στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας στις 18, 19 και 20 Οκτωβρίου.

Η παράσταση, που σκηνοθετεί η Κατερίνα Πολυχρονοπούλου, εστιάζει στην ιστορία του Σαντ, τον οποίο ερμηνεύει ο Κωνσταντίνος Φάμης. Ο Σαντ αφηγείται την πορεία του από τη γέννησή του στο Ιράκ έως τη Γερμανία, όπου ζει ως μετανάστης.

Η «Βρωμιά» ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1997 από το Θέατρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη. Ο Κωνσταντίνος Φάμης παρουσίασε το έργο για πρώτη φορά το 2016 με περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ το 2018 πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Το 2023, η παράσταση ξεκίνησε ένα νέο κεφάλαιο στη διαδρομή της.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

«Με λένε Σαντ. Είμαι τριάντα χρονών. Σαντ στ’ αγγλικά σημαίνει λυπημένος. Δεν είμαι λυπημένος». Με αυτή τη φράση, ο Σαντ αρχίζει να αφηγείται την ιστορία του. Ο Σαντ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ιράκ. Τώρα είναι ένας ακόμη μετανάστης, στη Γερμανία. Βρίσκεται πια στον τόπο που ονειρεύτηκε και αγάπησε μέσα από τα διαβάσματα του, όμως είναι μόνος και φοβισμένος.

Θα ήθελε να είναι σαν όλους τους άλλους. Θα ήθελε να μπορεί να τους μιλάει. Να μπορεί να μπαίνει στο μετρό. Να ανήκει κάπου. Αλλά είναι ξένος. Ζει κλεισμένος στο δωμάτιό του. «Αυτή είναι η καρέκλα μου. Εδώ κάθομαι. Την αγαπάω την καρέκλα μου… Αν και δε μου ανήκει, αυτή η καρέκλα είναι η πατρίδα μου». Μέσα σε αυτό το δωμάτιο, που είναι όλος του ο κόσμος, ο Σαντ νοσταλγεί και ονειρεύεται. Μιλάει για τη ζωή και τους ανθρώπους του, παλεύει να πιαστεί από καθετί που αγαπάει, αυτοσαρκάζεται και ακροβατεί ανάμεσα στην μοναξιά και την ελπίδα με σπαρακτικό χιούμορ και αφοπλιστική ειλικρίνεια.

Ο Σαντ είναι ο Αλλος, ο διαφορετικός που φταίει για όλα. Εκείνος που προσπερνάμε κάθε μέρα χωρίς να τον βλέπουμε, χωρίς να τον γνωρίσουμε ποτέ πραγματικά. Ο Σαντ βρίσκεται ανάμεσά μας. Ή μήπως μέσα μας;
Η «Βρωμιά» ανέβηκε για πρώτη φορά το 1997, από το Θέατρο του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη. «... κάπου άκουσα μια φράση στα αραβικά, αλλά ξέρω πως τη σκέφτηκε κάποιος στα γερμανικά. Τώρα θα την πω αυτή τη φράση. Γι’ αυτά που δε μπορείς να μιλήσεις, καλύτερα να σιωπάς. Τώρα ξέρω πως αυτή η φράση είναι λάθος. Γι’ αυτά που δεν μπορείς να μιλήσεις, πρέπει να μιλάς!». Το κείμενο διδάσκεται στα πανεπιστήμια συγγραφής θεατρικού έργου.

Η «Βρωμιά» παρουσιάστηκε από τον Κωνσταντίνο Φάμη το 2015 σε περιοδεία στην Ελλάδας ενώ το 2018 και το 2024 πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τις οποίες γράφτηκαν 20 διθυραμβικές κριτικές. Επίσης, παραστάσεις πραγματοποιήθηκαν σε Λύκεια στον Άλιμο, στο Χαλάνδρι, στο Ηράκλειο Κρήτης και στην Κέρκυρα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου. Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου. Σκηνικά-Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού. Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Μαθές. Σχεδιασμός αφίσας: Κάρολος Πορφύρης. Φωτογραφία αφίσας: Γιώργος Γιαννίμπας.