Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2024 20:10

Αφιερωμένο στον Νίκο Ζαχαριά το 8ο Συμπόσιο ARCH_RNT

Αφιερωμένο στον Νίκο Ζαχαριά το 8ο Συμπόσιο ARCH_RNT

Το 8ο Συμπόσιο ARCH_RNT – Αρχαιολογική Ερευνα και Νέες Τεχνολογίες, που πραγματοποιήθηκε από τις 3 έως τις 5 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ήταν αφιερωμένο στον αείμνηστο καθηγητή Αρχαιομετρίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Νίκο Ζαχαριά.

Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου, παρουσιάστηκαν 100 πρωτότυπες εργασίες με μικτό τρόπο (δια ζώσης και εξ αποστάσεως) σε θεματικές που αφορούν τον Πολιτισμό, όπως η Αρχαιομετρία, η Βιοαρχαιολογία, οι Γεωφυσικές Επιστήμες και η Ψηφιακή Αρχαιολογία. Οι εργασίες κάλυψαν ποικιλία θεμάτων, όπως η απόλυτη χρονολόγηση, ο χαρακτηρισμός και η προέλευση αρχαιοϋλικών, η ανασύνθεση του παλαιοπεριβάλλοντος και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην αρχαιολογική έρευνα. Συμμετείχαν πάνω από 150 ερευνητές από σημαντικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, Κίνας, Ινδίας, Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας και Ιταλίας.
Το Συμπόσιο ARCH_RNT θεσμοθετήθηκε από τον αείμνηστο καθηγητή Αρχαιομετρίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Νικόλαο Ζαχαριά, και πραγματοποιείται ανελλιπώς ανά διετία από το 2008, καθιστώντας το θεσμό για τις Πολιτισμικές Σπουδές και την πόλη της Καλαμάτας. Το 8ο Συμπόσιο ARCH_RNT διοργανώθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή, τον Δήμο Καλαμάτας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Εμπορικό Επιμελητήριο Καλαμάτας, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αρχαιομετρικής Εταιρείας (EAE), με τη στήριξη ελληνικών και τοπικών χορηγών.

Το 8ο Συμπόσιο ARCH_RNT πραγματοποιήθηκε φέτος ως φόρος τιμής στον καθηγητή Νικόλαο Ζαχαριά, με αφιέρωμα στο έργο του. Στην εκδήλωση μίλησαν η Ομότιμη Καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου, ο καθηγητής Ιωάννης Λυριτζής, ο καθηγητής Julian Henderson, ο Δρ. Βασίλης Κυλίκογλου και η Δρ. Μαρία Καπαρού, πρόεδρος της Ελληνικής Αρχαιομετρικής Εταιρείας.

Για πρώτη φορά απονεμήθηκε το βραβείο “Νέου Ερευνητή: Νικόλαος Ζαχαριάς” στον Δρ. Dan Fallu. Το βραβείο αυτό θεσμοθετήθηκε με στόχο να απονέμεται σε κάθε συνέδριο ARCH_RNT σε νέους επιστήμονες με αξιόλογη συνεισφορά στους τομείς της χρονολόγησης ή της μελέτης αρχαιολογικού γυαλιού, ενθαρρύνοντάς τους να συνεχίσουν την ερευνητική τους πορεία.

Κατά την έναρξη του Συμποσίου, πραγματοποιήθηκε η τελετή ονοματοδοσίας της ισόγειας αίθουσας στο παλαιό Δημαρχείο της Καλαμάτας σε «Αίθουσα Νικόλαος Ζαχαριάς», με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η αίθουσα φιλοξενεί το «Ψηφιακό Μουσείο», ένα από τα βασικά παραδοτέα του ερευνητικού προγράμματος «ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821: ΔΡΟΜΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ», όπου ο εκλιπών υπηρέτησε ως επιστημονικός υπεύθυνος. Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου, του αντιδημάρχου Βασίλη Παπαευσταθίου, εκπροσώπων και φορέων του Δήμου, καθώς και συναδέλφων και φίλων του αείμνηστου καθηγητή.