Τρίτη, 01 Απριλίου 2014 08:24

Αυλαία του 3ου Μαθητικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Γράφτηκε από την

Ανοιξε χθες το πρωί η αυλαία του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στο κατάμεστο από μαθητές Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης. Στην τελετή έναρξης παρουσιάστηκε ένα πρωτότυπο μουσικό θεατρικό δρώμενο σε σύνθεση του καθηγητή Λαογραφίας Μηνά Αλεξιάδη και σκηνοθεσία της Κλεώνης Φλέσσα.

Με την μουσική υποστήριξη πνευστών οργάνων και ηλεκτρονικών ήχων, δύο ηθοποιοί απήγγειλαν 7 από τους ορφικούς ύμνους, που ναι μεν δεν εμπλέκονται με το αρχαίο θέατρο -όπως είπε ο Μ. Αλεξιάδης στην εισαγωγή του-, αλλά αποτυπώνουν τον αρχαίο ελληνικό λόγο και περικλείουν τον ελληνισμό. Μετά την τελετή έναρξης ακολούθησε η παράσταση "Πλούτος" του Αριστοφάνη από τα ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Μπακογιάννη της Λάρισας. 

Το φεστιβάλ θα διαρκέσει έως 10 Απριλίου και θα συμμετέχουν 18 ομάδες μαθητών και φοιτητών από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία και την Κίνα. Το φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και σκοπός του είναι η ουσιαστική - βιωματική επαφή των νέων με το αρχαίο δράμα και με την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας. Κατά τη διάρκειά του σχολεία από όλη την Ελλάδα προγραμματίζουν τις εκδρομές τους και επισκέπτονται τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης για να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις του φεστιβάλ.

Σήμερα οι παραστάσεις συνεχίζονται με τον "Οιδίποδα Τύραννο" του Σοφοκλή, παιγμένο στα αγγλικά από τους φοιτητές της Βασιλικής Ακαδημίας Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου (Royal Academy of Dramatic Art) και τον "Ιωνα" του Ευριπίδη από το 4ο Λύκειο Χανίων.

Ν.Κ.