Κυριακή, 04 Μαϊος 2014 08:48

Σήμερα απονέμονται τα βραβεία ποίησης «Μαρία Πολυδούρη»

Σήμερα απονέμονται τα βραβεία ποίησης «Μαρία Πολυδούρη»

Τα ΣΤ’ Πολυδούρεια θα γίνουν σήμερα Κυριακή στις 8 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, από το Δήμο και το Σύνδεσμο Φιλολόγων Μεσσηνίας. Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στην πρώτη Eλληνίδα υπερρεαλίστρια ποιήτρια Μάτση Χατζηλαζάρου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα απονεμηθεί το βραβείο ποίησης «Μαρία Πολυδούρη». Συμμετέχει φιλικά ο Μουσικός Ομιλος Καλαμάτας «Ορφεύς».         

Το βραβείο ποίησης «Μαρία Πολυδούρη» θα απονεμηθεί ομόφωνα για το 2014 από κοινού στην Ελένη Κοφτερού, για την ποιητική της συλλογή «Γράμμα σε γενέθλια πόλη» και στη Δήμητρα Αγγέλου, για τη συλλογή ποιημάτων «Στάζουν μεσάνυχτα». 

Τα μέλη της επιτροπής, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας, ο καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Γιώργος Ανδρειωμένος, η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας Μαρία Τσαγκαράκη και ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας Νίκος Μπασακίδης, επέλεξαν τις βραβευθείσες συλλογές μεταξύ 27 συμμετοχών.

Η Ελένη Κοφτερού μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία χρόνια ζει στην Καλαμάτα και εργάζεται στο Δήμο, ως γεωπόνος.

Η Δήμητρα Αγγέλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

 

Η Μαρία (Μάτση) Λουκία Χατζηλαζάρου, στην οποία είναι αφιερωμένα τα φετινά "Πολυδούρεια" γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1914. Το 1939 παντρεύεται τον ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκο. Στην ποίηση εμφανίζεται το 1944 με το ψευδώνυμο «Μάτση Ανδρέου». Κατά την περίοδο 1948-1957 και ενώ βρίσκεται με υποτροφία στο Παρίσι, δημοσιεύει ποιήματά της και στα Γαλλικά. Το 1958 επέστρεψε στην Ελλάδα και πέθανε στις 16 Ιουνίου 1987.