Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2014 08:44

"Αρτος - Οίνος - Ελαιον" στο Πάρκο Σιδηροδρόμων

"Αρτος - Οίνος - Ελαιον" στο Πάρκο Σιδηροδρόμων

Τα εγκαίνια της 3ης Εκθεσης Αγροτικών και Τοπικών Προϊόντων "Αρτος - Οίνος - Ελαιον" θα γίνουν από το Δήμο Καλαμάτας σήμερα στις 9 μ.μ. στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων στο αναψυκτήριο. Η διοργάνωση θα κρατήσει ως την Κυριακή. 

Για το θέμα έδωσαν χθες στο Δημαρχείο Καλαμάτας συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, ο αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος και ο δημοτικός υπάλληλος Νίκος Κισκήρας. Ο κ. Νίκας είπε πως πρόκειται για τη γιορτή που τιμά το Μεσσήνιο αγρότη, για μια μεγάλη εκδήλωση προβολής των προϊόντων και της τοπικής παράδοσης. Φέτος οι συμμετοχές των εκθετών είναι σχεδόν διπλάσιες και φτάνουν τις 23. Οι εκθέτες είναι από διάφορα σημεία της Μεσσηνίας και όχι μόνο.

Το πρόγραμμα των 3 ημερών έχει ως εξής: σήμερα Παρασκευή 22 Αυγούστου στις 9 έχουν προγραμματιστεί: αγιασμός από το μητροπολίτη Μεσσηνίας, εγκαίνια από το δήμαρχο, ξενάγηση στο υπαίθριο λαογραφικό μουσείο του Σπύρου Κατσίρα, μουσικό πρόγραμμα από τη Φιλαρμονική και επίδειξη ύφανσης σε αργαλειό.

- Αύριο Σάββατο στις 8.30 μ.μ. στο πατινάζ θα γίνουν: παρουσίαση "Οι σοδειές των αγροτών της Μεσσηνίας", παρουσίαση συνταγών από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος, παρασκευή μυζήθρας και γιαουρτιού από την Αγγελική και την Ελένη Μπελογιάννη και τη Διαμαντούλα Κοτταρίδη και τέλος παρουσίαση χορών από τους συλλόγους Ξενία, Απόλλων και Αρτεμις, Αργώ.

Την Κυριακή 24 Αυγούστου στις 8.30 μ.μ. στο πατινάζ ακολουθούν: αγώνισμα και επεξεργασία σιταριού έως την παραγωγή αλευριού, παρασκευή αρτολιχουδιών και ελιών. Θα ακουστούν παραδοσιακοί σκοποί από φλογέρα από τον Κωνσταντίνο Ψυχογιό. Τέλος, ο κόσμος θα δει κατασκευές λυχναριών λαδιού, ανοικτού και κλειστού τύπου από το Λάμπρο Λάμπρου. Σε όλη τη διάρκεια της γιορτής θα υπάρχει έκθεση προϊόντων.

Στο "Αρτος - Οίνος - Ελαιον" συμμετέχουν: Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας "Η Αγία Κυριακή", Βλαχόπουλου, Τρικόρφου Μεσσήνης, Εκπολιτιστικός - Εξωραϊστικός Σύλλογος Μικρομάνης, Αλαγονίων, Νερομύλου, Χιλιοχωρίων, Τριτέκνων Μεσσηνίας, Πεζοπόρων και Ορειβατών "Ευκλής", Γλυπτά Φώτης Γεωργακάς, Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρής Μαντίνειας, Αριος, Καλαμίου, Βελίκας, Κορυφασίου, Παπουλίων, "Αθλητικός Παράδεισος", Ομάδα Γυναικών Γλυφάδας. 

Αύριο Σάββατο, για 29η συνεχή χρονιά διοργανώνεται η "Γιορτή πατάτας" στην Αλαγονία, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και την Τοπική Κοινότητα Αλαγονίας, με τη στήριξη του Δήμου Καλαμάτας και της «Φάρις».

Οσοι παραβρεθούν, θα γευτούν δωρεάν εδέσματα με πατάτα από τα πατατοχώραφα του Ταϋγέτου και θα ακούσουν δημοτικά τραγούδια από ορχήστρα.

Τη Δευτέρα, στο Κάστρο Καλαμάτας στις 9.30 μ.μ. θα γίνει η συναυλία της Δήμητρας Γαλάνη "Αλλιώς". Στην καλοκαιρινή περιοδεία συμμετέχουν οι: Σεραφείμ Γιαννακόπουλος (τύμπανα), Λάμπης Κουντουρόγιανης (ηλεκτρική κιθάρα), Νίκος Μέρμηγκας (λαούτο, μαντολίνο, λάφτα, κιθάρα), Σπύρος Μάνεσης (πιάνο), Στέλιος Προβής (μπάσο). Η επιμέλεια του ήχου είναι των Γιώργου Βουδαντά και Παναγιώτη Ηλιόπουλου. Η συναυλία διοργανώνεται με τη στήριξη του Δήμου Καλαμάτας και της «Φάρις». 

Η προπώληση εισιτηρίων γίνεται στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και οι τιμές εισιτηρίων είναι: 15 ευρώ γενική είσοδος και 12 ευρώ για ανέργους.