Δευτέρα, 01 Σεπτεμβρίου 2014 08:46

Εκλεψαν την παράσταση τα χορευτικά τμήματα στο Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης Κυπαρισσίας (φωτογραφίες)

Εκλεψαν την παράσταση τα χορευτικά τμήματα στο Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης Κυπαρισσίας (φωτογραφίες)

Εντυπωσιακότερα από κάθε άλλη χρονιά ήταν τα χορευτικά τμήματα που πήραν μέρος στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης «Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες», η κεντρική παράσταση του οποίου πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία Κυπαρισσία, η οποία πλημμύρισε από κόσμο, που χειροκρότησε με ενθουσιασμό χορευτές και μουσικούς.

Εντυπωσιακές στολές, χρώματα, μουσικές, χορευτικές φιγούρες και λαϊκή παράδοση έγιναν ένα πάνω στη σκηνή προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα και δείχνοντας ότι ο πολιτισμός ενώνει τον κόσμο. Τα χορευτικά τμήματα από την Αίγυπτο, την Ιταλία, το Μεξικό, την Παραγουάη, την Πολωνία, το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου και το Μορφωτικό-Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κυπαρισσίας, έφτασαν με παρέλαση στην κεντρική πλατεία, όπου και έγινε η παρουσίασή τους. Από την πλευρά του ΜΕΣΚ που είναι η ψυχή του φεστιβάλ, η Γεωργία Μπελογιάννη τόνισε ότι αποτελεί το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. "Ενα φεστιβάλ που ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια, ο ΜΕΣΚ το είχε ονειρευτεί, πάλεψε και το έκανε θεσμό" είπε και ευχαρίστησε τους συλλόγους και τους επαγγελματίες της πόλης που τόσα χρόνια στηρίζουν τις προσπάθειές τους. Τόνισε επίσης ότι από το 2012 είναι μέλος του CIOFF, ως αποκλειστικός διοργανωτής εκδηλώσεων στη Νότια Ελλάδα. Ενώ κλείνοντας τόνισε πως σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να σκύψουμε πάνω από την παράδοσή μας.

Η Παρασκευή Παντελάκη, πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Τριφυλίας που είναι συνδιοργανωτής, τόνισε ότι ο δήμος συνειδητά στηρίζει τέτοιες εκδηλώσεις χαρακτηρίζοντάς το ως το κορυφαίο γεγονός της Τριφυλίας.

Από την Περιφέρεια Πελοποννήσου που επίσης είναι συνδιοργανωτής, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Μπακούρος τόνισε πως ο ΜΕΣΚ καταφέρνει δύο πολύ σημαντικά πράγματα, να διαφημίζει την περιοχή, αλλά και να μαθαίνει τα παιδιά της περιοχής χορό.

Χαιρετισμό απηύθυνε ακόμη η πρόεδρος του ΜΕΣΚ Σόνια Τουρκολιά που τόνισε ότι στο χέρι μας είναι να στηρίξουμε αυτό το φεστιβάλ, ενώ ο μορφωτικός ακόλουθος της πρεσβείας της Αιγύπτου Χουσεΐν Μάρακ Μαχμούτ στα ελληνικά ευχαρίστησε όλους για τη φιλοξενία. Ο μέχρι χθες δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας τόνισε ότι ο δήμος είναι αρωγός σε τέτοιες προσπάθειες και αφιέρωσε το φεστιβάλ στην ανάγκη της ειρήνης σε όλο τον κόσμο. Ο νέος δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας σημείωσε ότι η πλατεία πλημμυρίζει από 3 στοιχεία που είναι ο πολιτισμός, η λαϊκή τέχνη και η παράδοση, υπογραμμίζοντας πως για να τα έχεις πρέπει να έχεις πολύ μεγάλη ιστορία. Ο ΜΕΣΚ -είπε- άνοιξε δρόμους δύσβατους και η νέα δημοτική αρχή δεν θα αφήσει το χαμόγελο να μαραθεί. 

Από εκεί και πέρα το λόγο είχαν τα χορευτικά συγκροτήματα, με το εφηβικό τμήμα του ΜΕΣΚ να ανοίγει την παράσταση. Ακολούθησαν οι φιλοξενούμενοι, ενώ την παράσταση έκλεισε το τμήμα ενηλίκων του ΜΕΣΚ. Ολοι οι χορευτές στο τέλος χόρεψαν μαζί συρτάκι, αφού είχαν προηγηθεί ευχάριστες εκπλήξεις με αναφορές των ξένων συγκροτημάτων σε ελληνικά τραγούδια και χορούς.

Χθες το μεσημέρι στην αίθουσα του Δημαρχείου στην Κυπαρισσία, έγινε ανταλλαγή δώρων μεταξύ των εκπροσώπων των συλλόγων και των διοργανωτών του φεστιβάλ. Σήμερα κλείνει ο κύκλος των εκδηλώσεων με την παράσταση που θα δοθεί στην κεντρική πλατεία Φιλιατρών.

Κ.Μπ.