Τρίτη, 09 Σεπτεμβρίου 2014 08:45

Σόνια Θεοδωρίδου: "Τιμή να τραγουδώ σε τέτοιους χώρους μέσα στη χώρα μου"

Σόνια Θεοδωρίδου: "Τιμή να τραγουδώ σε τέτοιους χώρους μέσα στη χώρα μου"

Διαφορετική ατμόσφαιρα θα έχει η αποψινή πανσέληνος στην Αρχαία Μεσσήνη, αφού στο μεγάλο θέατρο στις 8.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η συναυλία με τη μεγάλη σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, η οποία γίνεται για την ενίσχυση του ανασκαφικού έργου. 

Η διάσημη ερμηνεύτρια θα παρουσιάσει τραγούδια Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Μαρκόπουλου, Σπανού, Σαββόπουλου, Τσιτσάνη και άλλων σημαντικών Ελλήνων συνθετών, με τη συνοδεία της Orchestra Mobile σε διεύθυνση Θεόδωρου Ορφανίδη. Στην Orchestra Mobile παίζει κρουστά και η Καλαματιανή Ελένη Καμβυσίδη, απόφοιτος του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας και του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας "Μαρία Κάλλας". 

Τη συναυλία συνδιοργανώνουν: Το ελληνικό παράρτημα του Διεθνούς Συλλόγου AIACE - Πρώην Υπαλλήλων Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο Δήμος Μεσσήνης με την ενεργό υποστήριξη του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ξεκινώντας, ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος είπε πως στόχος είναι στην Αρχαία Μεσσήνη να γίνονται εκδηλώσεις τέτοιου ανάλογου κύρους και ποιότητας. Τόνισε την επιθυμία να θεσμοθετηθεί καλοκαιρινό φεστιβάλ στο χώρο, ενώ ζήτησε τη βοήθεια της κ. Θεοδωρίδου και της κ. Βαμβακίδου, ώστε να προωθηθεί σε σχολεία και πανεπιστήμια του εξωτερικού το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος.

Ο υπεύθυνος των ανασκαφών Πέτρος Θέμελης υπογράμμισε πως ο χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης έχει εμβέλεια όχι μόνο ελλαδική, αλλά παγκόσμια. Μίλησε για τους χώρους θέασης και ακρόασης που έχει και έκανε μια αναδρομή στα γκαλά όπερας που προηγήθηκαν. Συμφώνησε και εκείνος πως πρέπει να θεσμοθετηθεί ένα φεστιβάλ για την Αρχαία Μεσσήνη, αφού οι χώροι ενδείκνυνται και για θεατρικές παραστάσεις, μουσική δωματίου κ.ά. "Το όφελος θα είναι σημαντικό και στον οικονομικό τομέα για την περιοχή, αλλά και για τη συνέχιση των ανασκαφών" πρόσθεσε.

Η μεγάλη πρωταγωνίστρια της βραδιάς, η κ. Θεοδωρίδου καταρχάς ευχαρίστησε την πρόεδρο του ελληνικού παραρτήματος του Διεθνούς Συλλόγου AIACE - Πρώην Υπαλλήλων Ευρωπαϊκής Ενωσης κ. Βαμβακίδου για το "δώρο" να τραγουδήσει στην Αρχαία Μεσσήνη και να γνωρίσει από κοντά τον κ. Θέμελη. Εξομολογήθηκε ότι η Αρχαιολογία είναι η μεγάλη της αγάπη, μετά το τραγούδι. "Ηρθαμε για πρώτη φορά μετά από ένα ταξίδι στη Ρώμη και... μαγευτήκαμε. Εγώ ζω και εργάζομαι στο Βερολίνο και είναι μεγάλη τιμή να τραγουδάω σε τέτοιους χώρους μέσα στη χώρα μου. Θέλω επίσης να δώσω ένα μήνυμα, μέσα από τους δημοσιογράφους, ο καθένας μας να κάνει ένα βήμα από το μετερίζι του, να βοηθάει τη χώρα του από όποιο πόστο και όπως μπορεί. Υπάρχουν ακόμα "τρελοί" που θέλουν να προσφέρουν" κατέληξε. 

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο μαέστρος κ. Ορφανίδης, ο οποίος ευχαρίστησε και αυτός με τη σειρά του την κ. Βαμβακίδου και μίλησε για τη δραστήρια Orchestra Mobile.

Τη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου εξέφρασε ο εκπρόσωπος Απόστολος Παπαφωτίου και διάβασε ένα γνωμικό από επιγραφή που έχει βρεθεί στην Αρχαία Μεσσήνη, σύμφωνα με το οποίο ο άνθρωπος πρέπει να διαφυλάσσει τα μνημεία που του παραδίδονται

από τις προηγούμενες γενιές.

Η Δέσποινα Βαμβακίδου είπε πως ο σύλλογος που εκπροσωπεί έχει 10.500 μέλη σε όλη την ΕΕ. Στην εκδήλωση της Αρχαίας Μεσσήνης 

θα δώσουν το "παρών" 140 άτομα από 10 διαφορετικές χώρες, οι οποίοι θα μεταφέρουν τις εντυπώσεις τους στους συμπατριώτες τους. Για την εκδήλωση έχουν γίνει δημοσιεύσεις σε 25.000 αντίτυπα του περιοδικού του συλλόγου, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως οι επισκέπτες ήδη εκφράζουν μεγάλη χαρά και συγκίνηση που βρίσκονται στη Μεσσηνία και που θα δουν από κοντά την Αρχαία Μεσσήνη. 

Για το μήνα αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο του ελληνικού παραρτήματος του Συλλόγου AIACE, υπό την προεδρία της Δέσποινας Βαμβακίδου, έχει προγραμματίσει πολυήμερη εκδρομή στην Πελοπόννησο και οι συμμετέχοντες -συμπεριλαμβανομένων του προέδρου του Διεθνούς Συλλόγου Richard Hay, του προεδρείου, μελών του Συλλογικού Πανευρωπαϊκού Οργάνου, απλών μελών, καθώς και πολλών άλλων από ολόκληρη την Ευρώπη- θα διαμείνουν στην περιοχή και θα περιηγηθούν στα αξιοθέατα. Ο Διεθνής Σύλλογος AIACE, πανευρωπαϊκά και αλλού, αριθμεί περί τα 9.500 μέλη. Με βάση το πρόγραμμα οι συμμετέχοντες  θα παραμείνουν αρκετές μέρες στη Μεσσηνία θα επισκεφθούν πόλεις και χαρακτηριστικές τοποθεσίες του νομού, θα απολαύσουν τη μεσσηνιακή φιλοξενία, και παράλληλα θα γευτούν τη μεσσηνιακή κουζίνα. Κατά την περίοδο της διαμονής τους, εκτός των περιηγήσεών τους σε Αρχαία Ολυμπία, Ναό του Επικούριου Απόλλωνα κ.ά., θα επισκεφθούν και το χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. 

Η επιμέλεια και ο συντονισμός της βραδιάς είναι του Βασίλη Κούρη. Στην ορχήστρα παίζουν οι: Βασιλική Μαζαράκη, Σπύρος Τραυλός, Λίλιαν Γιουσούποβα, Γεωργία Πετμεζά, Χάρης Μέρμηγκας, Μάρκος Κώτσιας, Ελένη Καμβυσίδη, Μιχάλης Σουρβίνος, Αγγελος Σιώρας. Στον ήχο θα είναι ο Δημήτρης Μπουρμπούλης.

Η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου γεννήθηκε στην Βέροια. Σπούδασε τραγούδι στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών στην τάξη της κ. Παπαλεξοπούλου απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα παμψηφεί και αριστείο εξαιρετικής επίδοσης. Της απονεμήθηκε το βραβείο των υποτροφιών “Μαρία Κάλλας” και ως υπότροφος συνέχισε τις σπουδές της στην Ανωτάτη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας και στη συνέχεια στο Λονδίνο με την Vera Rosza. Εχει εμφανιστεί στα σπουδαιότερα λυρικά θέατρα της Ευρώπης όπως: Frankfurt Oper, Berlin Staatsoper Unter den Linden, Deutsche Opera Berlin, Staatsoper Hamburg, National Theater Munich, Stuttgart, Theatre Royal de la Monnaie-Bruxelles, Theatre Chatelet de Paris, Teatro Communale di Firenze, Theatre Basel, Opera de Lyon, Opera de Montpellier, Festspiele Schwetzingen, Maifestspiele Wiesbaden, Amsterdam, Rotterdam, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, κ.α. 

Ως σολίστ έχει τραγουδήσει στην Κολωνία (Koelner Philharmonie), Βουδαπέστη (Franz Liszt Academy), Ιταλία (Reggio Emilia), Λισσαβώνα (Colosseum), Τόκυο, Φρανκφούρτη (Alte Oper) και έχει συνεργαστεί με μαέστρους όπως: Wolfgang Sawallisch, Zubin Mehta, Antonio Pappano, Rene Jacobs, Christoph von Dohnanyi, Gerd Albrecht, Garry Bertini, Ivan Fischer, Marcello Viotti κ.α. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει τους σημαντικότερους ρόλους της όπερας όπως: Fiordiligi (Cosi fan tutte), Elvira (Don Giovanni), Pamina (Zauberfloete), Alcina (Alcina), Violetta (La Traviata), Gilda (Il Rigoletto), Angelica (Suor Angelica), Mimi (La Boheme), Salud (La vida breve), Fiorilla (Il Turco in Italia), Corinna (Il viaggio a Reims), Giulietta (I Capuletti e i Montecchi), Maria Stuarda (Maria Stuarda), Cleopatra (Giulio Cesare) κ.ά. Εχει κυκλοφορήσει τα CD  “La Calisto” (Harmonia Mundi), “Η Σόνια Θεοδωρίδου συναντά τον Μάνο Χατζιδάκι” (Σείριος) και το “Recital” (Σείριος).

Στην ολοκλήρωση της εκδήλωσης συμμετέχουν: η Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών, το Σωματείο "Διάζωμα" και ο Δήμος Πύλου - Νέστορος. Η βραδιά έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.


Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται: στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, στο Δημαρχείο Μεσσήνης, σε δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Μεσσήνης. Οι τιμές έχουν ως εξής: 15 ευρώ το κανονικό, 10 ευρώ το φοιτητικό - μαθητικό - παιδικό - πολυτέκνων και ανέργων. Για επικοινωνία: 27410 86694.