Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014 08:45

Διεθνές Πανόραμα Ντοκιμαντέρ τον Ιανουάριο στην Καλαμάτα

Διεθνές Πανόραμα Ντοκιμαντέρ τον Ιανουάριο στην Καλαμάτα

Διεθνές Πανόραμα Ντοκιμαντέρ προγραμματίζεται να διεξαχθεί τον Ιανουάριο στην Καλαμάτα, ενώ ήδη η διοργάνωση βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας.

 

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, το Πανόραμα θα πραγματοποιηθεί από 22 έως 29 Ιανουαρίου 2015 και διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας. Το Κέντρο ιδρύθηκε σαν καλλιτεχνική αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με στόχο την προώθηση και προβολή της τέχνης του ντοκιμαντέρ, τη διοργάνωση φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καλλιτεχνικών ανταλλαγών, καθώς και τη λειτουργία εργαστηρίου παραγωγής ντοκιμαντέρ. Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας είναι η σκηνοθέτις Τζίνα Πετροπούλου, η οποία ήταν καλλιτεχνική διευθύντρια και του περσινού φεστιβάλ «Τεκμηρίωσις».

Το Διεθνές Πανόραμα Ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει ένα πανόραμα ελληνικών και ξένων κινηματογραφικών παραγωγών της τελευταίας 5ετίας. Ολες οι προβολές, οι παράλληλες εκδηλώσεις και τα σεμινάρια θα είναι ελεύθερα για το κοινό. Μεταξύ άλλων το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει αφιερώματα σε ξένους σκηνοθέτες οι οποίοι έχουν δεχθεί την πρόσκληση να συμμετέχουν με την φυσική τους παρουσία και με την διεξαγωγή σεμιναρίων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι έχει εξασφαλιστεί η συμμετοχή δημιουργών από την Αυστρία, την Νορβηγία και τη Γαλλία. Στόχος είναι μέρος του Πανοράματος να ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου. 

Στην ανακοίνωση του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ αναφέρεται επίσης ότι το Πανόραμα, εκτός του ρόλου που παίζει στην πολιτιστική ανάπτυξη, συντελεί με τον τρόπο του στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής ακριβώς γιατί διεξάγεται σε μία περίοδο που δεν είναι τουριστική. 

 

Το Πανόραμα Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας 2015 συνεργάζεται με φορείς και φεστιβάλ που άπτονται του ντοκιμαντέρ όπως με την Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, το Φεστιβάλ Χαλκίδας, την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το Κέντρο Κοινωνίας, Επιστήμης και Τέχνης CAID, το Φεστιβάλ Αρχαιολογικού- Ιστορικού Ντοκιμαντέρ "Αγών", το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύπρου, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου καθώς και με πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης.