Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014 09:04

Η Πύλος γιορτάζει την επέτειο της Ναυμαχίας Ναβαρίνου

Γράφτηκε από την
Η Πύλος γιορτάζει την επέτειο της Ναυμαχίας Ναβαρίνου

Την 187η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου γιορτάζει σήμερα η Πύλος, στην οποία έχουν καταπλεύσει, από προχθές Σάββατο, η ελληνική φρεγάτα «Αιγαίον» και η ρωσική κορβέτα «Samum».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, σήμερα στις 9.30 το πρωί, οι σημαίες Ελλάδας, Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας θα μεταφερθούν σε πομπή από το Δημαρχείο στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, όπου θα γίνει η έπαρσή τους από τον δήμαρχο, παρουσία των εκπροσώπων της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και όλων των αρχών του νομού. Στις 10.15 θα ξεκινήσει η δοξολογία στο μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου. Στη συνέχεια θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Τριών Ναυάρχων και θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και της Βουλής, τους πρεσβευτές Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας και Ρωσίας, τον εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, τον πρόεδρο της ΠΕΔ Πελοποννήσου και τους δημάρχους Μήλου και Πύλου - Νέστορος. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η Σοφία Καπετανάκη, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με τίτλο «Η σωτήριος για την Ελληνική Επανάσταση Ναυμαχία του Ναβαρίνου».
Στις 11.15 έχει προγραμματιστεί παρέλαση σχολείων και στρατιωτικών τμημάτων και μισή ώρα αργότερα, εκπρόσωποι πρεσβειών, του ΓΕΝ και του Δήμου Πύλου - Νέστορος θα μεταβούν στα νησιά Φανάρι, Σφακτηρία και Χελωνήσι, όπου βρίσκονται αντίστοιχα τα μνημεία των Γάλλων, Ρώσων και Αγγλων πεσόντων, προκειμένου να τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και να κατατεθούν στεφάνια στο καθένα από αυτά.
Στις 6 το απόγευμα, θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί στην πλατεία Τριών Ναυάρχων από το χορευτικό του Συλλόγου Κυριών Πύλου.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ
Εξ άλλου, όπως έγινε γνωστό, ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται σήμερα την ελληνική φρεγάτα «Αιγαίον», από τις 9 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι κι από τις 3 το μεσημέρι ως τις 5 το απόγευμα.

ΟΙ ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου ξεκίνησαν χθες το απόγευμα, στη Γιάλοβα, όπου τιμήθηκε η μνήμη των θανόντων από θέρμες στην περιοχή, από το 1828 ως το 1832.
Συγκεκριμένα, χθες το απόγευμα, στο ναό του Αγίου Αθανασίου, στη Γιάλοβα, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, κατατέθηκαν στεφάνια από τον δήμαρχο Πύλου - Νέστορος και τον εκπρόσωπο της Γαλλικής Πρεσβείας και μετά την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, η θεολόγος-φιλόλογος Αικατερίνη Διαμαντοπούλου - Κουτσουμπού, διδάκτορας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.
Ακολούθησε, στις 7 το απόγευμα, συναυλία της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, στην Πύλο, ενώ στις 8.30 το βράδυ, ο Αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Παναγιώτης Λίτσας παρέθεσε δεξίωση στη φρεγάτα «Αιγαίον».


NEWSLETTER