Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011 13:24

Νεραντζομαγειρέματα στο Γύθειο

Γράφτηκε από την

Μεγάλη τύχη θεωρείται η τυχαία ανακάλυψη ενός τετραδίου με παλιές συνταγές. Το τετράδιο αυτό βρέθηκε εντελώς τυχαία σε μια επίσκεψη σε ένα από τα παλιά νεοκλασικά σπίτια του Γυθείου, στην πλατεία Παρθεναγωγείου. Μέσα σε ένα μισοσαπισμένο συρτάρι κομοδίνου υπήρχε δεμένος με κορδέλα ένα κιτρινισμένος φάκελος, ο οποίος έκρυβε ένα μικρό θησαυρό.
Η σπιτονοικοκυρά που σύμφωνα με πληροφορίες μάλλον είχε πεθάνει γύρω στα 1970, είχε αφήσει εκεί τη μικρή της περιουσία με συνταγές φαγητών και γλυκών με νεράντζι. Στο φάκελο υπήρχαν ακόμη αποξηραμένα λουλούδια και φύλλα νεραντζιάς.
Οι προγιαγιάδες στο Γύθειο του 1900 διακοσμούσαν τα εικονοστάσια των σπιτιών την παραμονή των Φώτων με ώριμα νεράντζια και φύλλα. Τα νεράντζια αυτά τα άγιαζε στο εικονοστάσι ο παπάς την επόμενη μέρα και  τα κρατούσαν κρεμασμένα στο εικονοστάσι μέχρι την Καθαρή Δευτέρα. Μετά τα έτρωγαν με την πρόληψη ότι θεραπεύουν κάθε ενόχληση του λαιμού. Επίσης εκείνες οι παλιές Γυθειάτισσες νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν τα άνθη και τα τρυφερά φύλλα νεραντζιάς για να αρωματίσουν τα συρτάρια με τα ασπρόρουχα
Οι συνταγές αυτές 20 τον αριθμό είναι πλέον περιουσία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Γυθείου.
Η ανακάλυψη αυτή έδωσε και την ιδέα για τα νεραντζομαγειρέματα.....
Οι γυναίκες του Γυθείου που το επιθυμούν θα μαγειρέψουν σύμφωνα με αυτές τις συνταγές τα φαγητά ή τα γλυκά που επιθυμούν. Στις 9 Μαρτίου τα φαγητά και τα γλυκά θα παρουσιαστούν μαγειρεμένα σε μια επιτροπή από γαστρονόμους -γευσιγνώστες. Τη Νεραντζογιορτή του Γυθείου διοργανώνει ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Γυθείου με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ανατολικής Μάνης. Οι πολύτιμες συνταγές της γιαγιάς Ιωάννας θα αποτελέσουν σύντομα το υλικό μιας ειδικής έκδοσης της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ανατολικής Μάνης.


NEWSLETTER