Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015 22:48

Αφιέρωμα της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας σε ταινίες με Οσκαρ

Αφιέρωμα της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας σε ταινίες με Οσκαρ

 

Μήνας αφιερωμένος στα Οσκαρ θα είναι ο Φεβρουάριος για τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, με προβολές ταινιών που αδικήθηκαν και δεν κέρδισαν τελικά το πολυπόθητο βραβείο.

 

Τα Οσκαρ είναι τα Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Δημιούργημα του Λούις Μπ. Μάγερ που ήθελε το 1927 να προκαλέσει το ενδιαφέρον του κοινού για τον κινηματογράφο, τα Οσκαρ έχουν καταλήξει να αλληλεπιδρούν με στούντιο και δημιουργούς, επηρεάζοντας όχι μόνο της κατάληξη μιας ταινίας, αλλά και τον τρόπο που θα γεννηθεί, από το σενάριο και τις εικόνες, μέχρι τους ηθοποιούς και τις διαφημιστικές καμπάνιες.

Στο περιθώριο της Οσκαρικής φρενίτιδας, η Λέσχη υπερτονίζει τις αδικίες στις οποίες έχουν υποπέσει στα χρόνια ζωής τους.

"Από την καθηγητική ρεαλιστική δημιουργία του Μειρέγιες [2 Φεβρουαρίου "Η πόλη του θεού"] που αγνοήθηκε για να τιμηθεί την ίδια χρονιά το κενό "Chicago" του Μάρσαλ και την υποβλητική ταινία του Λιντς [16 Φεβρουαρίου "Ο άνθρωπος ελέφαντας"], μέχρι τις αντίστοιχες δημιουργίες του Ρενουάρ [23 Φεβρουαρίου "Η μεγάλη Χίμαιρα"] και του Καζάν [9 Φεβρουαρίου "Ανατολικά της Εδέμ"], που αδικήθηκαν από περισσότερο «πολιτικά ορθές» επιλογές της Ακαδημίας" σημειώνουν οι διοργανωτές στο κάλεσμα.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις της Λέσχης, με τη βοήθεια των Εκδόσεων Καζαντζάκη, του Συλλόγου Φιλολόγων Μεσσηνίας και της Λέσχης Ανάγνωσης θα γίνει ένα ειδικό αφιέρωμα με ελεύθερη είσοδο στην κινηματογραφική προσέγγιση στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, την ημέρα που γεννήθηκε [18 Φεβρουαρίου "Ο Καζαντζάκης στο σινεμά"]

Την αφίσα του μήνα επιμελήθηκε και φιλοτέχνησε για ο graphic designer Octaviaan από την Πολωνία.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής: 

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου "Η πόλη του θεού" [2002], σε σκηνοθεσία: Fernando Meirelles, Katia Lund, με τους: Alexandre Rodrigues, Matheus Nachtergaele.

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου "Ανατολικά της Εδέμ" [1955], σε σκηνοθεσία Elia Kazan, με τους: James Dean, Raymond Massey,

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου "Ο άνθρωπος ελέφαντας" [1980] σε σκηνοθεσία David Lynch, με τους: Anthony Hopkins, John Hurt.

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου "Η μεγάλη Χίμαιρα" [1937] σε σκηνοθεσία Jean Renoir, με τους: Jean Gabin, Dita Parlo. Οι προβολές θα γίνονται στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, στις 9.15 μ.μ. Η είσοδος κοστίζει 4 ευρώ και είναι ελεύθερη για νέους κάτω των 18 ετών. 

Την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίουθα γίνει ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα μνήμης και τιμής στον Νίκο Καζαντζάκη "Ο Καζαντζάκης στο σινεμά" με τα: Ντοκιμαντέρ των Εκδόσεων Καζαντζάκη, "Το μυστικό του Θησέα" [κινηματογραφική διασκευή μικρού μήκους της Ασκητικής] σε σκηνοθεσία Μάριου Ιορδάνου, "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" 1957] σε σκηνοθεσία Jules Dassin, με τους: Μελίνα Μερκούρη, Jean Servais, Maurice Ronet.

 

Στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας στις 8 μ.μ. Η επίσημη ιστοσελίδα της Λέσχης είναι η www.filmhouse.gr