Πέμπτη, 09 Απριλίου 2015 16:44

Εκδηλώσεις στην Αρεόπολη από την "Αδούλωτη Μάνη"

Εκδηλώσεις στην Αρεόπολη από την "Αδούλωτη Μάνη"

Δύο σημαντικές μανιάτικες βραδιές θα γίνουν από τις Εκδόσεις "Αδούλωτη Μάνη" στην αίθουσα εκδηλώσεων τού ξενοδοχείου «Κάστρο Μαΐνη» στην Αρεόπολη.

Τη Δευτέρα τού Πάσχα στις 13 Απριλίου στις 7.30 μ.μ. διοργανώνεται εκδήλωση με θέμα “Παραδοσιακή Μανιάτικη διατροφή, υγεία και πασχαλινά έθιμα τής Μάνης”. Σε αυτή θα μιλήσουν οι: Ανάργυρος Μαριόλης διευθυντής Κέντρου Υγείας Αρεόπολης – πρόεδρος Ενωσης Ιατρών Γενικής Ιατρικής, ο οποίος θα συσχετίσει την παραδοσιακή διατροφή με την υγεία των Μανιατών, Χρήστος Τσιλιβάκος οφθαλμίατρος - πρόεδρος Συλλόγου Φλομοχωριτών, ο οποίος θα αναφερθεί στην παραδοσιακή διατροφή και στις σχετικές δράσεις των πολιτιστικών συλλόγων τής Μάνης για τη διατήρηση και την προβολή της και Γεωργία Δημακόγιαννη - Πατσουράκου φιλόλογος, η οποία θα αναλύσει την παραδοσιακή διατροφή και τα πασχαλινά έθιμα των Μανιατών, με αναφορά στη Δευτέρα της Λαμπρής, την επονομαζόμενη «Μέρα του Σταυρού» για τους Μανιάτες).

Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι: Παναγιώτα Ψωίνου πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Αρεόπολης, Λεωνίδας Μιχαλάκος εικαστικός, ο εκδότης τού βιβλίου Γ.Π. Δημακόγιαννης και η συγγραφέας – ερευνήτρια λαογραφίας Ελένη Τζικάκου. Η εκδήλωση θα αρχίσει με την πρώτη προβολή τής ταινίας/ντοκιμαντέρ «Νόστιμον ήμαρ» (σε μορφή DVD συνοδεύει το βιβλίο).

Την Τρίτη τού Πάσχα στις 7.30 μ.μ. σειρά έχει ένα οδοιπορικό στη Μάνη και την ιστορία της, από τον καθηγητή Πανεπιστημίου Χρίστο Δρακ. Γούδη. Προλογίζει ο καθηγητής Πανεπιστημίου Μιχάλης - Θαλής Πουλαντζάς, συντονίζει ο εκδότης Γ.Π. Δημακόγιαννης.

Η οργάνωση είναι της "Αδούλωτης Μάνης", με τη συμπαράσταση της Ενωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μάνης. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.