Σάββατο, 09 Μαϊος 2015 08:02

Να θυμηθώ... Σαββατοκύριακο 9-10 Μαΐου 2015

Η ατζέντα των εκδηλώσεων για τo Σαββατοκύριακο...

- Γιορτή στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του εν Βουνένοις Καρδίτσης σήμερα Σάββατο, στην περιοχή Λουσίνας (κοντά στο Ποτισώνα). Θεία λειτουργία στις 8 π.μ. και μετά γλέντι στον προαύλιο χώρο. 

- Διήμερο εργαστήριο με θέμα τη συγγραφή εκπαιδευτικών σεναρίων για το Θέατρο, την Αγορά, το Ωδείο της Αρχαίας Μεσσήνης από το Δήμο Μεσσήνης στo πλαίσιο του «4ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη» αυτό το Σαββατοκύριακο στις 9 και 10 Μαΐου στο Δημοτικό Κατάστημα της Αρχαίας Μεσσήνης. Σήμερα Σάββατο από τις 9.30 το πρωί μέχρι τις 6 μ.μ. με διάλειμμα για γεύμα στην Αρχαία Μεσσήνη και αύριο Κυριακή από τις 9.30 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής. 

- Εκδηλώσεις για την επέτειο λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σήμερα Σάββατο στην Καλαμάτα. Στις 10 το πρωί δοξολογία στην Υπαπαντή, στη συνέχεια ομιλία από εκπρόσωπο των αντιστασιακών οργανώσεων και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο στην Πλατεία 23ης Μαρτίου. 

- Βραβεύσεις των παιδιών που διακρίθηκαν στον 4ο Πανελλήνιο Μαθηματικό Διαγωνισμό Λογοτεχνίας "Σοφία Φίλντιση - Το δέντρο της Σοφίας" και στο Διαγωνισμό "Βιβλιοδρομίες" 2015 σήμερα Σάββατο πρωί στις 10 στο χώρο των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει και σύντομο αφιέρωμα στη Σοφία Φίλντιση.

- Ανοικτή συζήτηση σήμερα Σάββατο από την Α' ΕΛΜΕ Μεσσηνίας "Εκπαιδευτικές ανισότητες" στις 12 μ. στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου "Αλ. Κουμουνδούρος" με τους Παύλο Χαραμή, Κώστα Θεριανό. 

- International Jazz Festival στην Καρδαμύλη από σήμερα Σάββατο ως τις 16 του μήνα.

- Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους φονευθέντες λιμενεργάτες στην Καλαμάτα από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καλαμάτας (9 Μαΐου 1934) σήμερα Σάββατο στις 6.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του ΕΚΚ στην οδό Αριστομένους 95. Ομιλητές θα είναι οι: Παναγής Κουμάντος π. δήμαρχος Καλαμάτας, π. μέλος ΔΣ του ΕΚΚ, συγγραφέας, Κώστας Γουλιάμος πρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, π. πρύτανης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, π. υφυπ. Παιδείας, Μάνος Σπυριδάκης αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Δημήτρης Ζέρβας δικηγόρος, μέλος Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας.

Θα συντονίσει ο Ηλίας Μπιτσάνης και θα παρουσιάσει ο Γιώργος Κανέλης.

- "Πάμε βόλτα" στη δυτική πλευρά του λιμανιού σήμερα Σάββατο στις 7 μ.μ. από το Τελωνείο.

- Τρεις συναυλίες από το Δήμο Καλαμάτας και την Κοινωφελή Επιχείρηση "Φάρις" με ελεύθερη είσοδο. Συναυλία των συμμετεχόντων στο σεμινάριο ρυθμών Δυτικής Μακεδονίας (με εισηγητή το Θεοδόση Δίσκο), που οργάνωσε το Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής του Ωδείου σήμερα Σάββατο στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου.

Συναυλία με το Λουκά Λυμπερόπουλο (φλάουτο) και το Θόδωρο Κοτεπάνο (πιάνο) αύριο Κυριακή στις 8.30 μ.μ. επίσης στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου με ελεύθερη είσοδο. Τέλος, συναυλία με την πιανίστα Νέλλη Σεμιτέκολο και τον Κωνσταντή Σφέτσα (βιολοντσέλο) τη Δευτέρα 11 Μαΐου στις 9 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο με ελεύθερη είσοδο.

- Δύο βραδιές stand up comedy στην Καλαμάτα στην "Αυτοσχέδια σκηνή" από την ομάδα Τ.Α.Δ.Ε., στο θεατράκι της "Αυτοσχέδιας" στην οδό Μπενάκη 19 στο Ιστορικό κέντρο Καλαμάτας, αυτό το Σαββατοκύριακο στις 9 μ.μ. Παίζουν οι: Σπύρος Φράγκος, Παναγιώτης Δελαβίνιας, Λάμπρος Λαμπρινός, Παναγιώτης Καλογερόπουλος, Δημήτρης Καρώνης. Για κρατήσεις: http://goo.gl/forms/4r3RmTGTT9, 6908-676277.

- Δοξολογία και αρτοκλασία αύριο Κυριακή 10 Μαΐου στο ναό Υπαπαντής του Σωτήρος Καλαμάτας από το Λύκειο των Ελληνίδων και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, με την ευκαιρία της Γιορτής της Μητέρας. 

- Δράση καθαρισμού στο Βρωμονέρι αύριο Κυριακή στις 10 π.μ. από τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς από το 1ο Νηπιαγωγείο και το 2ο Δημοτικό Γαργαλιάνων. 

- Εκθεση ζωγραφικής "Η τέχνη του χρόνου" από αύριο Κυριακή στο ξενοδοχείο "Ιβίσκος" στις 6 μ.μ. στην οδό Φαρών 196. Επισκέψιμη ως την Παρασκευή.

- Εκδήλωση για τη Γιορτή της Μητέρας από το Σύλλογο Γυναικών Μεσσήνης αύριο Κυριακή στο "Ideal" καφέ στο Πάρκο Μεσσήνης στις 7 μ.μ.

- Εκδήλωση στην μνήμη του "Επίκουρου", του θεωρητικού - αρθρογράφου γεύσης και κορυφαίου κριτικού εστιατορίων Αλβέρτου Αρούχ αύριο Κυριακή 10 Μαΐου στις 8.30 μ.μ. στο ''Fish & pasta Καννάς'', από το εστιατόριο και το "Greekbooks.gr". Για τον "Επίκουρο", τα βιβλία, τη σκέψη και τις επιρροές του θα μιλήσουν οι Μελίνα Σιδηροπούλου δημοσιογράφος γεύσης και Νατάσα Μωράκη επιμελήτρια βιβλίων του, ενώ θα προβληθεί κι βίντεο διάρκειας 24 λεπτών με ομιλία του εκλιπόντα για την Μεσογειακή κουζίνα. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Ανδρέας Ζαγάκος. Η βραδιά θα συνοδευτεί μ' ένα ξεχωριστό μενού τριπλής επιλογής με συνοδεία ενός ποτηριού κρασιού και γλυκού στην τιμή των 15 ή 20 ευρώ (αναλόγως της επιλογής). Για πληροφορίες - κρατήσεις: 6944 - 991360.

- Ανοιξιάτικο μπαζάρ από το ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου "Δύναμη ζωής" την Δευτέρα και Τρίτη 11 και 12 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. 

- Παρουσίαση των βιβλίων "Εντός των τειχών" (ποίηση) και "Απόδραση στην άλλη μέρα" (διηγήματα) από τις Εκδόσεις "Ιωλκός" τη Δευτέρα στις 8 μ.μ. στο "Rex" στην Καλαμάτα στην οδό Αριστομένους 26. Θα μιλήσουν οι: Θεοδώρα Λούφα - Τζοάννου συγγραφέας, Αντωνία Παυλάκου φιλόλογος, γραμματέας της Ενωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων και θα συντονίσει η σχολική σύμβουλος φιλολόγων Δήμητρα Σταθοπούλου. Αποσπάσματα θα διαβάσουν ηθοποιοί της "Θεατρικής διαδρομής". 

- Ομαδική έκθεση εικαστικών στο Καλλιτεχνικό Στέκι Καλαμάτας στην οδό Μπενάκη 5 στο Ιστορικό Κέντρο σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή. Οι δάσκαλοι των εργαστηρίων εκθέτουν έργα τους με σκοπό τα έσοδα από τις πωλήσεις να διατεθούν για να στηριχτεί το Καλλιτεχνικό Στέκι και να συνεχίσει τη δράση του. Λαμβάνουν μέρος: ο κεραμίστας Ηλίας Χριστόπουλος, η σχεδιάστρια κοσμημάτων Αναστασία Σιμοπούλου, ο αγιογράφος Δημήτρης Χρανιώτης, ο ζωγράφος Ηλίας Μακρής, η εικαστικός Εύη Μπούνα, ο φωτογράφος Νίκος Ηλιόπουλος, ο βιβλιοδέτης Στάθης Καρυδομάτης, ο γλύπτης Γιάννης Γκούζος.

- Φωτογραφική έκθεση «Ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897» στο Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας Καλαμάτας έως τις 30 Ιουνίου στην οδό Μητροπολίτου Μελετίου 10: Τρίτη 9 - 2 μ.μ., Τετάρτη 9 - 2 μ.μ. και 6 - 8 μ.μ., Πέμπτη - Σάββατο 9 - 2 μ.μ., Κυριακή 11 - 2 μ.μ. Δευτέρα κλειστά. 

 

ΛΑΚΩΝΙΑ

- Ποδηλατική εξόρμηση στο Βόρειο Ταΰγετο από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο (Ε.Ο.Σ.) Σπάρτης αύριο Κυριακή στη διαδρομή Τουριστικό – Λουσίνα – Καστόρειο – Σπάρτη. Αναχώρηση στις 7.30 το πρωί της Κυριακής με ταξί ή λεωφορείο από το Κλειστό Γυμναστήριο για Τουριστικό Ταϋγέτου (Σιλίμποβες).