Παρασκευή, 29 Μαϊος 2015 21:02

“Στέφανος Βασιλειάδης - ο συνθέτης, ο παιδαγωγός, ο οραματιστής"

“Στέφανος Βασιλειάδης - ο συνθέτης, ο παιδαγωγός, ο οραματιστής"

Εκδήλωση με θέμα "Στέφανος Βασιλειάδης - ο συνθέτης, ο παιδαγωγός, ο οραματιστής" (1933-2004) θα γίνει αύριο Σάββατο 30 Μαΐου στις 8.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Στη βραδιά συμμετέχουν το Δημοτικό Ωδείο, η Σχολή Χορού, το Μουσικό Σχολείο, το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο "Μελίφωνο" και ως σολίστ ο Αρίων Γυφτάκης. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. 

Η εκδήλωση γίνεται 11 χρόνια από το θάνατο του εμπνευσμένου μουσικού δημιουργού, δασκάλου και οραματιστή Στέφανου Βασιλειάδη και τη διοργανώνουν ο Δήμος Καλαμάτας και η Κοινωφελής Επιχείρηση "Φάρις", σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Σπουδαστών των Σχολών της "Φάρις", το Σύλλογο Αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας "Μαρία Κάλλας" και την οικογένεια του Στ. Βασιλειάδη. 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, την οποία επιμελείται η οικογένεια Βασιλειάδη, περιλαμβάνει μαρτυρίες, ήχους και εικόνες από τη ζωή του συνθέτη, 5 παιδικά τραγούδια του, θεατρική μουσική του (χορικά από τις "Τραχίνιες" και τον "Οιδίποδα Τύραννο" του Σοφοκλή καθώς και από τις "Τρωάδες" του Ευριπίδη), 2 ηλεκτροακουστικά έργα του ("Κουκλόκοσμος", στη δεύτερη χορογραφημένη εκδοχή του και "Εν πυρί", έργο για κοντραμπάσο και οκτάιχνη μαγνητοταινία) καθώς και ένα τραγούδι σε ποίηση Αναστασίας Κόκκινου και μουσική Νίκου Τσότρα, γραμμένο στη μνήμη του. Επίσης θα μιλήσουν ο καθηγητής εθνομουσικολογίας στο Ε.Κ. Πανεπιστήμιο Αθηνών Λάμπρος Λιάβας και η φλαουτίστα και καθηγήτρια στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας Βίκη Βασιλειάδη, κόρη του συνθέτη. Συμμετέχουν εθελοντικά οι μουσικοί: Αρίωνας Γυφτάκης (κοντραμπάσο), Λουκάς Γεώργας (πιάνο), Τρύφωνας Θωμόπουλος (πιάνο), Αντώνης Κουφουδάκης (κιθάρα), Βαρβάρα Τσότρα (βιολοντσέλο), Σταύρος Τσότρας (τραγούδι), μαθητές της Δημοτικής Σχολής Χορού Καλαμάτας σε χορογραφία Κατερίνας Κασιούμη, η Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Πρίγκα, η Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας και το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο «Μελίφωνο» υπό τη διεύθυνση του Ιβάν Ματζαρη. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Για το θέμα δόθηκε χθες συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο, στην οποία ο πρόεδρος της "Φάρις" Θανάσης Ηλιόπουλος είπε πως η εκδήλωση αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία προσέγγισης του έργου του Στ. Βασιλειάδη. Στη συνέντευξη μίλησαν ακόμα η κ. Βασιλειάδη και ο Αλέξανδρος Μπουφέας, ως πρώτος διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας. Τα μουσικά σχολεία είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε από τον Στέφανο Βασιλειάδη.

Γ.Σαρ.