Παρασκευή, 22 Απριλίου 2011 12:38

Γιορταστικές εκδηλώσεις στη Νότια Πελοπόννησο

Γράφτηκε από την

Σαϊτοπόλεμος ανήμερα του Πάσχα σε Καλαμάτα και Μεσσήνη και τη Δευτέρα του Πάσχα στην Εύα, καθώς και ιππικοί αγώνες σε Πλατύ, Μεταξάδα και Αγιο Γεώργιο Φιλιατρών μεθαύριο, είναι ορισμένες από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη Μεσσηνία το επόμενο διήμερο.
Στην Αρκαδία ξεχωρίζει η μεγάλη εκδήλωση του Δήμου Τρίπολης στην Πλατεία Αρεως ανήμερα το Πάσχα με οβελίες και ψησταριές από τα ξημερώματα, ενώ και στις Πλατείες Αγίου Βασιλείου και Φιλικών υπάρχει γλέντι αύριο το βράδυ. Αερόστατα στο Λεωνίδιο, απόψε στην Ανάσταση, αλλά και αύριο ανήμερα του Πάσχα. Εκδηλώσεις σε πολλά χωριά τη Δευτέρα του Πάσχα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
- Την Κυριακή του Πάσχα στις 8 μ.μ. στο γήπεδο των Σφαγείων θα αναβιώσει -μετά από ένα χρόνο διακοπής- το έθιμο του σαϊτοπόλεμου. Φέτος θα λάβουν μέρος 7 μπουλούκια, καθένα από τα οποία θα αποτελείται από 10 -15 άτομα και θα ρίξουν από 100 - 130 σαΐτες.
- Το έθιμο του σαϊτοπόλεμου θα γίνει και φέτος στη Μεσσήνη με τη στήριξη του δήμου. Τα μπουλούκια θα κάνουν τον σαϊτοπόλεμο στις 7 το απόγευμα στα «Μπεζεστένια».
Οι ρίζες του εθίμου βρίσκονται αρκετά πίσω στον χρόνο, στους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821. Σύμφωνα με το θρύλο, οι Μεσσήνιοι χρησιμοποίησαν σαΐτες γεμάτες εκρηκτικά και αναχαίτισαν το ιππικό των Τούρκων, τρομάζοντας τα άλογά τους και αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η νίκη σε μια μάχη δεν αποκτιέται μόνο μέσα από την αριθμητική υπεροχή.
Οι συμμετέχοντες -αρκετοί από αυτούς ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές- οπλισμένοι με σαΐτες που έχουν κατασκευάσει μόνοι τους από χαρτονένιους σωλήνες γεμισμένους μπαρούτι, αρχίζουν την εκτόξευση και ξεσηκώνουν το πλήθος που παρακολουθεί.
- Αναβίωση του εθίμου της Αποκερασιάς στο Βασιλίτσι του Δήμου Πύλου - Νέστορος με κεράσματα και γλέντι στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Βασιλείου στις 5 το απόγευμα.
- Το κάψιμο του Ιούδα στην πλατεία της εκκλησίας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Μάραθο στις 6.30 το απόγευμα.

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
- Ιππικοί αγώνες θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα του Πάσχα στο Πλατύ. Οι ιππικοί αγώνες, που γίνονται κάθε χρόνο προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου, είναι ένα από τα σημαντικότερα τοπικά έθιμα, όχι μόνο για το Πλατύ αλλά και για ολόκληρη τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο.
Λέγεται ότι κατά την Τουρκοκρατία στους αγώνες έπαιρναν μέρος κυρίως έφηβοι, που γυμνάζονταν στην ιππασία για να χρησιμοποιηθούν ως έφιπποι αγγελιαφόροι του αγώνα για την απελευθέρωση. Η παράδοση μας λέει ακόμα ότι με την ευκαιρία του εορτασμού, συγκεντρώνονταν στο Πλατύ διάφοροι οπλαρχηγοί και αντάλλασσαν απόψεις και γνώμες για την καλύτερη διεξαγωγή του απελευθερωτικού αγώνα.
- Εκδηλώσεις στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στη Μεταξάδα διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού. Μετά τη λειτουργία, θα γίνουν ιπποδρομίες και θα στηθεί παραδοσιακό γλέντι με προσφορά φαγητών.
- Τα μπουλούκια των σαϊτολόγων της Εύας θα ρίξουν τις δικές τους σαΐτες την Δευτέρα του Πάσχα στις 6.30 μ.μ. στο γήπεδο της  Τοπικής Κοινότητας Εύας, όπου θα γίνει και το κάψιμο του Ιούδα.  
- Τα "Λελώνια" (ιππικοί αγώνες) στις 11 το πρωί στον Αγιο Γεώργιο Φιλιατρών.
- Τα "Τριφύλια" στο Σιδηρόκαστρο στις 11 το πρωί, με αβγουλοδρομίες, σακοδρομίες κ.ά.

ΑΡΚΑΔΙΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
- Την Κυριακή στην Πλατεία Αρεως στις 3 τη νύχτα θα γίνει άναμμα της φωτιάς για τις δημοτικές ψησταριές. Στους δρόμους και τις γειτονιές της πόλης στις  9.30 το πρωί θα παιανίζει η Φιλαρμονική του δήμου σηματοδοτώντας την έναρξη του εορταστικού προγράμματος στην πλατεία στις 11 π.μ. Θα ακουστούν τραγούδια της Λαμπρής από παραδοσιακή ορχήστρα και θα αποδοθούν δημοτικοί χοροί από χορευτικά  συγκροτήματα, ενώ θα προσφέρεται οβελίας, μοσχοφίλερο, κόκκινα αβγά και λαμπροκούλουρα γύρω από τις δημοτικές ψησταριές που επιμελούνται οι σύλλογοι της πόλης.
Στο προαύλιο του Μαλλιαροπουλείου Θεάτρου στις 7 μ.μ. θα ακουστούν τα τραγούδια της Αγάπης από τα νεανικά μουσικά συγκροτήματα «Σκόρπιοι» και «Paranormal Activities».
Στην κεντρική Πλατεία Αγίου Βασιλείου στις 8.30 μ.μ. το γλέντι καλά κρατεί, με μεζέδες, κρασί, γλυκίσματα και έντεχνο-λαϊκό-ρεμπέτικο πρόγραμμα από μουσική κομπανία. Στις συνοικίες και τα περίχωρα του δήμου θα στηθούν ψησταριές και παραδοσιακά γλέντια από το πρωί στη Δαβιά Φαλάνθου και στη Δάφνη Βαλτετσίου και το βράδυ στην Πλατεία Φιλικών της Τρίπολης.
- Στο Λεωνίδιο αναβιώνει τη νύχτα της Ανάστασης ένα από τα πλέον φαντασμαγορικά αναστάσιμα έθιμα, το πέταγμα των αερόστατων.
Την Κυριακή του Πάσχα,  εκτός από τα αερόστατα που πετούν στον ουρανό, ο Δήμος Λεωνιδίου στήνει στον κήπο του Δημαρχείου σούβλες και προσφέρει σε όλους τους επισκέπτες κρασί, νόστιμους μεζέδες και κόκκινα αβγά.
Στην Ακολουθία της Αγάπης, το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, στην Πλατεία 25ης Μαρτίου, το Ευαγγέλιο διαβάζεται και στην τσακώνικη διάλεκτο, ενώ ακολουθεί γλέντι με φουστανελοφόρους και τζουμπελούδες, που χορεύουν τον παραδοσιακό τσακώνικο χορό.

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
- Τη Δευτέρα της Λαμπρής θα γίνει ο πανηγυρικός εορτασμός του Αγιώργη, στα περιαστικά άλση του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Τριάδας Σεχίου, στο Ελαιοχώρι Κορυθίου, στο Στάδιο Τεγέας, στο Μανιάτη Βαλτετσίου, στο Λουκά και στο Πικέρνι Μαντινείας, και γλέντι μετά τη λειτουργία.
- Στη Νεστάνη Μαντινείας, στο λόφο του Γουλά, επαναλαμβάνεται το παλαιότατο λαϊκό δρώμενο του Αγιώργη και ακολουθεί γλέντι στην πλατεία του χωριού.
- Στην Πιάνα Φαλάνθου διεξάγεται αγώνας δρόμου από την Αλωνίσταινα μέχρι την Πιάνα, με έπαθλο ένα αρνί. Το βράδυ της Δευτέρας, παραμονή της εορτής του Αγίου Ραφαήλ, θα γίνει παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία της συνοικίας Μπασιάκου.