Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015 16:13

Εορταστικές εκδηλώσεις για τη μάχη της Βέργας (βίντεο και φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την

Κορυφώθηκαν σήμερα οι διήμερες εκδηλώσεις για την επέτειο της μάχης της Βέργας, στις 22 Ιουνίου 1826, οι οποίες άρχισαν χθες στις 7 το απόγευμα.

Σήμερα το πρωί τελέστηκε δοξολογία στον Αγιο Νικόλαο Αλμυρού από τον μητροπολίτη Μάνης Χρυσόστομο και στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι, μαζί με την εικόνα της Παναγίας, συνοδεία μελών του Πολεμικού Συλλόγου «Κομάντος ’74», μετέβησαν στη θέση Μάνδρα Αλμυρού, όπου μπροστά από το μνημείο των πεσόντων έγινε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφανιών.

Στεφάνι μεταξύ άλλων κατέθεσαν η βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και Δυτικής Μάνης Γιάννης Μαραμπέας και ο διοικητής της 120 ΠΕΑ ταξίαρχος (Ι) Θεόδωρος Λάγιος.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο επίτιμος υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος ε.α. Χαράλαμπο Αφάλη, πρόεδρο του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας, ενώ ακολούθησαν απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Παραλίας Βέργας και από τον συνταξιούχο δάσκαλο Παναγιώτη Ρήγα, ο εθνικός ύμνος και παραδοσιακοί χοροί από τον Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Σύλλογο Βέργας.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν χθες Κυριακή, στις 7 το απόγευμα, στην Κάτω Βέργα, όπου στην εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου εψάλη παράκληση - δέηση, σε ανάμνηση της λιτανείας που πραγματοποίησαν το 1826 οι άμαχοι την ημέρα της μάχης, στη θέση Χάλπινο, στο Καλάθι.

Στις 7.30 μ.μ. ξεκίνησε η κάθοδος της εικόνας «Η ελπίς των Χριστιανών» η οποία στις 8.30 μ.μ. έφθασε και εναποτέθηκε στον Αγιο Νικόλαο του Αλμυρού.

Ακολούθησε, στις 9 το βράδυ, η εκδήλωση «Φάγαμε μαζί ψωμί και αλάτι», στο πάρκο του Αλμυρού, από μέλη του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας και στις 9.30 η παράσταση του θεατρικού δρώμενου του Παύλου Κλάδη με τίτλο «Τείχος Βέργας απροσμάχητον», στο οποίο συμμετείχαν οι μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Παραλίας Βέργας, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Βέργας και μέλη του Συλλόγου Κρητών Μεσσηνίας «Ο Ψηλορείτης».

Οι χθεσινές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με χορούς από τον Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Σύλλογο Βέργας, από το Σύλλογο Κρητών Μεσσηνίας «Ο Ψηλορείτης» και από το Σύλλογο Γυναικών Σπερχογείας «Η Αγία Κυριακή». 

Σημειώνεται, τέλος, ότι στον χώρο του πάρκου Αλμυρού εκτίθενται έργα ζωγραφικής του Σωτήρη Τζαμουράνη, κειμήλια του Αγώνα του 1821 από την ιδιωτική συλλογή του Σπύρου Κατσίρα και ψηφιδωτά του Λεό Μανιάτη.