Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2015 09:02

Ξυδάκης, Καμίνης και Μπουτάρης καλεσμένοι στο Φεστιβάλ Χορού

Ξυδάκης, Καμίνης και Μπουτάρης καλεσμένοι στο Φεστιβάλ Χορού

«Μια πόλη της περιφέρειας έδωσε τον τόνο στις νέες τάσεις του χορού, τη στιγμή που παλιότερα αυτό το έκανε μόνο η πρωτεύουσα» είπε για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και τα επιτεύγματά του η καλλιτεχνική του διευθύντρια, Βίκυ Μαραγκοπούλου, κατά την προχθεσινή παρουσίαση της φετινής 21ης διοργάνωσης.

Η καθιερωμένη αυτή εκδήλωση έγινε στο ΝΟΚ, παρουσία πολλών στελεχών και φίλων του Φεστιβάλ.

Η Β. Μαραγκοπούλου αρχικά αναφέρθηκε στην "ενηλικίωση" του θεσμού και στις πολλές διαφορετικές πτυχές του. Εκανε δε ειδική αναφορά στην πολύ καλή δουλειά που παρουσίασε η Δημοτική Σχολή Χορού Καλαμάτας, με υπεύθυνη την Κατερίνα Κασσιούμη.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας τόνισε ότι καλώς γίνεται το Φεστιβάλ, και δη σε αυτή τη δύσκολη και κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, γιατί έχουμε ανάγκη την εξωστρέφειά του. «Το Φεστιβάλ είναι δημιούργημα, πνευματικό παιδί της Βίκυς Μαραγκοπούλου - και δε θα πάψουμε ποτέ να την ευχαριστούμε γι' αυτό. Διαφημίζει την πόλη μας, κι ελπίζουμε να έχουν γίνει κάποια πράγματα και να δούμε στην έναρξη καλεσμένους όπως ο κ. Μπουτάρης, ο κ. Καμίνης, ο κ. Ξυδάκης. Ο,τι όμως και να γίνει, το Φεστιβάλ θα ανοίξει τις πόρτες του» τόνισε ο δήμαρχος.

 

ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Την αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος έκανε και φέτος η δρ. Στεριανή Τσιντζιλώνη, βοηθώντας το κοινό να προσεγγίσει πιο άμεσα τις παραστάσεις του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Για κάθε παράσταση, προβαλλόταν και ένα σύντομο βίντεο με χαρακτηριστικά της αποσπάσματα.

Η δρ. Τσιντζιλώνη ξεκίνησε μιλώντας για την Wen - Chi Su από την Ταϊβάν, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και η οποία θα δούμε να χρησιμοποιεί ως "καμβά" της παράστασής της με τίτλο "Off The Map", το ανθρώπινο σώμα.

Θα δούμε ακόμη φέτος το δίδυμο Igor and Moreno, δύο νέους χορευτές που μέσα από το έργο τους "Idiot-Syncracy" θέλουν να δείξουν την προσπάθειά τους να αλλάξουν τον κόσμο. Δεν ξέρουμε αν τελικά το καταφέρνουν, πάντως το εγχείρημά τους χαρακτηρίζεται από φρεσκάδα και χιούμορ.

Η Νοτιοαφρικανή Dada Masilo θα ενσαρκώσει στο Φεστιβάλ μια αλλιώτικη "Κάρμεν". Η ίδια αρέσκεται στο να αφηγείται ιστορίες με τον δικό της τρόπο, συνενώνοντας στοιχεία από διάφορους πολιτισμούς.

Η Ελληνοβρετανή Μέντη Μέγα, με την παράσταση "Transforming Me: Ενα δίγλωσσο σόλο" θα ασχοληθεί με το ζήτημα της ταυτότητας, της γλώσσας και της αλλαγής, της εξέλιξης.

Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης θα μας δείξει ένα ιδιαίτερο, πολύπλευρο έργο με τίτλο "Relic", με το οποίο θα κάνει τη δική του τοποθέτηση πάνω στο ζήτημα της μεταμόρφωσης και της αλλαγής, του γνωστού και του άγνωστου.

Τέλος, οι RootlessRoot (το ντουέτο της επιτυχημένης Μεσσήνιας χορεύτριας Λίντας Καπετανέα με τον σύζυγό της Jozef Frucek) καταπιάνεται με έναν αγαπημένο μύθο: H Λίντα θα χορέψει επί σκηνής την ψυχοσύνθεση της δικής της "Φαίδρας" μέσα σ' ένα ζωντανό εργαστήριο.

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Φέτος, με το Φεστιβάλ Χορού συνεργάζονται το Φεστιβάλ Βιντεοτέχνης "Μηδέν" και η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας. Χαιρετισμό απηύθυνε προχθές εκ μέρους του Φεστιβάλ "Μηδέν" η εικαστικός Γιούλα Παπαδοπούλου, ενώ στην παρουσίαση παραβρέθηκε και η συνιδρύτριά του Μαργαρίτα Σταυράκη.

Η κ. Μαραγκοπούλου κλείνοντας τη βραδιά πρόσθεσε ότι φέτος το πρόγραμμα φιλοξενεί καλλιτέχνες από όλα τα σημεία του κόσμου, αλλά και τη σύγχρονη ελληνική χορογραφία. Δήλωσε περήφανη για τους χορογράφους που θα δούμε και εξέφρασε την πεποίθηση πως τα έργα και οι καλλιτέχνες που θα παρουσιαστούν στην Καλαμάτα θα αναγνωριστούν αργότερα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Γ.Σαρ.