Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2015 21:16

“Στην ηχώ της Μεσογείου” την Κυριακή στο Ωδείο

Η 3η βραδιά του κύκλου συναυλιών "Μουσικές του κόσμου" θα γίνει την Κυριακή 29 Νοεμβρίου στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής στις 9 μ.μ. από τη "Φάρις" και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.

Τρεις σπουδαίοι μουσικοί που κινούνται σε ένα ευρύ φάσμα μουσικών κόσμων και πολιτισμών, οι Haig Yazdjian, Νίκος Παλαιολόγος και Βαγγέλης Καρίπης θα μας μυήσουν «Στην ηχώ της Μεσογείου», σε μια ιδιαίτερη μουσική που παντρεύει στοιχεία από όλους τους πολιτισμούς που έζησαν και ζουν στα παράλια αυτής της πλούσιας θάλασσας. Η είσοδος κοστίζει 7 και 5 ευρώ (φοιτητικό, μαθητικό, ανέργων). Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκινά από αύριο Τετάρτη  στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Ο Χάικ Γιαζιτζιάν, γεννημένος στη Συρία από γονείς Αρμένιους, ζει και εργάζεται στην Ελλάδα από το 1980. Είναι παράξενο, αλλά όντας στην Ελλάδα ανακάλυψε τα σαγηνευτικά στοιχεία της ανατολίτικης μουσικής και βρήκε στο ούτι τον δρόμο να εκφράσει τις μουσικές του αναζητήσεις. Σύντομα έγινε γνωστός τόσο ως σολίστας στο ούτι όσο και ως δεξιοτέχνης ερμηνευτής που συγκινεί με την εκφραστική αμεσότητα της φωνής του. Η κυκλοφορία του πρώτου δίσκου του "Talar" («Αειθαλές»), το 1996, μεγάλωσε τη φήμη του αλλά κυρίως ανέδειξε έναν από τους πλέον ταλαντούχους και πολλά υποσχόμενους συνθέτες της γενιάς του. Ο Χάικ Γιαζιτζιάν ξεχώρισε για τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο αναμιγνύει ετερόκλητα στοιχεία των παραδοσιακών μουσικών της ανατολικής Μεσογείου, πιστεύοντας ακλόνητα πως η παράδοση είναι μια ζωντανή, δημιουργική δύναμη. Και όλα αυτά με έναν αέρινο, ατελεύτητο τρόπο, όπως ο τίτλος του Talar υπονοεί.