Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015 19:32

Ο “Φόβος” του ΔΗΠΕΘΕΚ αύριο στη Κεντρική Σκηνή 

Ο “Φόβος” του ΔΗΠΕΘΕΚ αύριο στη Κεντρική Σκηνή 

Πρεμιέρα θα κάνει στην Καλαμάτα αύριο Παρασκευή 27 Νοεμβρίου η παράσταση "Φόβος", βασισμένη στην ομότιτλη νουβέλα του Αυστριακού συγγραφέα Στέφαν Τσβάιχ, από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. Στη συνέχεια η παράσταση θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη (7 με 17 Γενάρη στο Θέατρο "Αυλαία") και τέλος στην Αθήνα από τις 21 Γενάρη στο Θέατρο "Βασιλάκου".

Οι παραστάσεις της Καλαμάτας θα διαρκέσουν ως τις 27 Δεκέμβρη και θα ανεβαίνουν στη Κεντρική Σκηνή : κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9 μ.μ. και κάθε Κυριακή στις 8 μ.μ.

Για τη νέα παράσταση του ΔΗΠΕΘΕΚ δόθηκε χθες το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου. Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ξεκίνησε λέγοντας πως μέσα στην κρίση το θέατρο αντιστάθηκε και το ΔΗΠΕΘΕΚ συνεχίζει να υπάρχει. Εξέφρασε τη χαρά του για τη συνεργασία με την Ελενα Πέγκα, αλλά και με τους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, όπου θα ανέβει η παράσταση αυτή. Ζήτησε από τον κόσμο της πόλης να στηρίξει τη νέα προσπάθεια και πρότεινε στον πρόεδρο της "Φάρις" να κάνει τις κατάλληλες κινήσεις ώστε ο "Φόβος" να ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου. 

Με τη σειρά του ο πρόεδρος Θανάσης Ηλιόπουλος είπε πως από το υπουργείο μέχρι στιγμής έχουν σταλεί τα μισά μόλις χρήματα από τα 42.000 ευρώ του προϋπολογισμού και πως το μεγαλύτερο μέρος της στήριξης γίνεται από το Δήμο Καλαμάτας. Υπογράμμισε πως το θέατρο πλέον έχει άλλη όψη, αφού έχουν ανανεωθεί η μοκέτα και τα καθίσματα. Ο προϋπολογισμός και των δύο παραστάσεων είναι στα 160.000 ευρώ. Εκτός αυτών, έχουν δαπανηθεί χρήματα για τα καθίσματα και 100.000 ευρώ για την εξυγίανση του ΔΗΠΕΘΕΚ, στο ΣΔΟΕ. Φέτος τα έξοδα που έκανε ο Δήμος για το θέατρο έφτασαν τις 300.000 ευρώ, πρόσθεσε. Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο να λειτουργήσουν στο εξής τα ΔΗΠΕΘΕ σε επίπεδο περιφέρειας. 

Η σκηνοθέτις Ελενα Πέγκα δήλωσε πως νιώθει ανυπομονησία για την πρεμιέρα και μεγάλη χαρά για τη συνεργασία αυτή. "Είναι σημαντικό να κινητοποιούνται οι άνθρωποι, σιγά σιγά και ένας ένας, ακόμα και μέσα από τις συμπτώσεις" εξήγησε. 

Η ηθοποιός Κατερίνα Μισιχρόνη σημείωσε πως το έργο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, ανθρωποκεντρικό, βαθιά συγκινητικό. Ο Διαμαντής Καραναστάσης ευχαρίστησε τους ανθρώπους της Καλαμάτας και είπε πως για να ολοκληρωθεί αυτή η παράσταση οι ηθοποιοί δούλεψαν μέσα από πολύ δύσκολες διαδρομές. Η Κατερίνα Μαούτσου τόνισε πως το ανέβασμα θα έχει "εσάνς" Καλαμάτας, γιατί οι τελευταίες πρόβες έγιναν εδώ, γεγονός που επηρέασε το αποτέλεσμα. Ο Παναγιώτης Σούλης κλείνοντας είπε πως ο "Φόβος" έγινε με πολύ κόπο, αλλά και αγάπη.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν τα λόγια του σκηνογράφου Αντώνη Δαγκλίδη. Ο ίδιος είπε πως πρώτη φορά ήρθε να εργαστεί στο ΔΗΠΕΘΕΚ το '91 και αργότερα στο Φεστιβάλ Χορού. Οταν επανήλθε για την παράσταση αυτή, αισθάνθηκε θλίψη, γιατί το ΔΗΠΕΘΕΚ του φάνηκε κάπως αποδυναμωμένο. "Οταν όμως άρχισα να δουλεύω πάλι με την Ολυμπία, το Γιώργο τον Αγγελόπουλο και όλους τους άλλους, είδα και πάλι αυτή τη μεγάλη αγάπη για το ΔΗΠΕΘΕΚ, τη στήριξη των ανθρώπων. Αξιοποιήσαμε το βεστιάριο, τμήματα από τα παλιά σκηνικά. Επενδύσαμε στο υλικό και έμψυχο δυναμικό. Κάναμε οικονομία, όπως άλλωστε επιβάλλει η εποχή, αλλά το αποτέλεσμα είναι τέτοιο, που θα μας βοηθήσει να ταξιδέψουμε το "Φόβο" και σε άλλες πόλεις. Ξέρετε το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας ήταν πρώτο στην Ελλάδα σε επίπεδο καλλιτεχνικής αρτιότητας. Και στα μάτια των καλλιτεχνών, αλλά και του κόσμου. Μακάρι να το δούμε να κατακτά πάλι αυτή τη θέση" δήλωσε ο κ. Δαγκλίδης. Αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτό το έργο θα δούμε μια "γέφυρα" να ξεκινά από τη σκηνή και να φτάνει ως και ανάμεσα στα καθίσματα του θεάτρου. 

Τους φωτισμούς έχει αναλάβει η Στέλλα Κάλτσου, η οποία έρχεται πρώτη φορά στην Καλαμάτα. "Το θέατρο είναι πολύ ιδιαίτερο και οι άνθρωποι έδειξαν μεγάλη διάθεση να εργαστούν πάνω στην παράσταση" είπε και ευχαρίστησε τους ανθρώπους του ΔΗΠΕΘΕΚ. 

Ο "Φόβος" είναι ένα κλασικό κείμενο γραμμένο την ίδια εποχή των σπουδαίων ψυχαναλυτικών κειμένων του Φρόιντ, το οποίο δίνει την ευκαιρία στον θεατή να συμμετέχει σε μια κατάσταση αμείωτης δραματικής έντασης, όπου ο φόβος αλλάζει μορφές αλλά παραμένει μπροστά, σε όλο το φάσμα των συναισθημάτων που τον συνοδεύουν.

Η υπόθεση του έργου έχει ως εξής: Η Ιρένε, μια νέα γυναίκα, παντρεμένη, έχει ένα νεαρό πιανίστα για εραστή. Ομως δεν θέλει να διακινδυνεύσει την οικογενειακή της γαλήνη - και κάθε φορά που συναντάει τον εραστή της λέει πως θα είναι η τελευταία. Την τελευταία φορά  όμως που βγαίνει από το σπίτι του εραστή της, στην εξώπορτα συναντάει μια αδίστακτη γυναίκα που αρχίζει να την εκβιάζει. Από εκείνη τη στιγμή αρχίζει ένας διαβρωτικός φόβος. Η Ιρένε έρχεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο, συνειδητοποιεί πως μέχρι τώρα είχε ζήσει αποκλειστικά για τους άλλους, η ζωή της αλλάζει και οδηγείται σε μια σκοτεινή διαδρομή με αναπάντεχο τέλος.

Ο Στέφαν Τσβάιχ με χειρουργική ακρίβεια περιγράφει και μας αναλύει το φόβο ως ατομικό βίωμα, αλλά και τις κοινωνικές συνιστώσες του. 

Το έργο είναι μια συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας και του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου. Σκηνοθετεί η Ελενα Πέγκα και συμμετέχει μια ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών της νεότερης γενιάς: Διαμαντής Καραναστάσης, Κατερίνα Μισιχρόνη, Κατερίνα Μαούτσου και Παναγιώτης Σούλης. Η μετάφραση και η διασκευή είναι της Ελενας Πέγκα σε συνεργασία με την Μαριλένα Καβάζη και την Ορσία Σοφρά. 

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Αντώνη Δαγκλίδη, η μουσική του Ορέστη Τάνη, οι φωτισμοί της Στέλλας Κάλτσου, η επιμέλεια κίνησης της Ιριδας Νικολάου, και βοηθός σκηνοθέτη είναι η Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη. Η οργάνωση παραγωγής ήταν των: Ολυμπίας Δημητρέα, Κατερίνας Μπερδέκα. Τις φωτογραφίες έβγαλε ο Τάσσος Βρεττός, κιθάρες έπαιξε ο Αλέξανδρος Καραδήμος. 

Τα εισιτήρια είναι στα 10 και 8 ευρώ. 

Γ.Σαρ.