Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2016 08:28

Με Βάμαινες ξεκινά αύριο το Καρναβάλι της Μεσσήνης 

Οι Βάμαινες θα χτυπήσουν τις πόρτες και θα «εισβάλουν» περιπαικτικά στα καφενεία της πόλης όπως παλιά, δίνοντας αύριο Κυριακή στις 11 το πρωί το έναυσμα για την έναρξη του 156ου Νησιώτικου Καρναβαλιού. Η φετινή έναρξη γίνεται με την αρχή του Τριωδίου και όχι την Τσικνοπέμπτη που γινόταν άλλες χρονιές, ενώ ο Δήμος Μεσσήνης στοχεύει φέτος στην ανάδειξη του παραδοσιακού χαρακτήρα του καρναβαλιού και στη μετατροπή του από μια εκδήλωση σε λαϊκή γιορτή.

Αυτό τόνισε χθες μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης μιλώντας για το φετινό Καρναβάλι στη Μεσσήνη. Η Βασιλική Καρδάση διευθύντρια της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων, μίλησε για το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων, ενώ παρευρέθηκε και η υπάλληλος Εύη Ντρε. Το 156ο Καρναβάλι Μεσσήνης εμπλουτίζεται όπως είπε ο δήμαρχος, βασισμένο σε τρεις άξονες: τη μακροβιότητα, την παράδοση και την καθολικότητα συμμετοχής. «Το καρναβάλι δεν πρέπει να είναι απλά ένα θέαμα το οποίο παράγουν κάποιες καρναβαλικές ομάδες και οι πολίτες απλά παρακολουθούν, αλλά μια γιορτή στην οποία συμμετέχουμε ενεργά και συν-διαμορφώνουμε εμείς οι ίδιοι», τόνισε ο δήμαρχος. Και πρόσθεσε: «Από θέαμα για τους δημότες θέλουμε να μετατρέψουμε το καρναβάλι σε βίωμα, σε γιορτή για όλους». Και γι' αυτό «εκμεταλλευόμαστε την πολύχρονη ιστορία του νησιώτικου καρναβαλιού και επαναφέρουμε - αναδεικνύουμε τα παραδοσιακά του στοιχεία: τα παλιά δρώμενα, τον ντόπιο πολιτισμό, τα έθιμα. Η παράδοση του καρναβαλιού είναι μια πολύτιμη παρακαταθήκη και ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Εμείς αυτό το πλεονέκτημα θα το εκμεταλλευτούμε για να ωφεληθεί τα μέγιστα η τοπική κοινωνία», ανέφερε.

Η Βασ. Καρδάση από την πλευρά της είπε μεταξύ άλλων ότι «προσπαθήσαμε να ενεργοποιήσουμε τους μαθητές δίνοντας κίνητρα σε αυτούς και τους εκπαιδευτικούς τους να αναδείξουν στοιχεία της δημιουργικής τους φαντασίας και να προβάλουν τη σημαντική δουλειά που γίνεται μέσα στη σχολική αίθουσα». Είπε ακόμα ότι φέτος δόθηκε μεγάλη έμφαση στο καρναβάλι των μικρών, που επεκτείνεται σε δύο Κυριακές, στις 28 αυτού του μήνα και στις 6 Μαρτίου. Η κ. Καρδάση αναλύοντας το πρόγραμμα στάθηκε και στην έκθεση φωτογραφίας για την ιστορική διαδρομή του καρναβαλιού που θα εγκαινιαστεί το βράδυ της Κυριακής 28 Φεβρουαρίου στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης, με φωτογραφικό υλικό που διαθέτει ο Νησιώτης φωτογράφος Α. Φανός. Επίσης, τόνισε, ότι δίνεται μεγάλη σημασία στην αναβίωση των εθίμων που χαρακτηρίζουν τον ιδιαίτερα παραδοσιακό χαρακτήρα του Καρναβαλιού της Μεσσήνης: η δυναμική Βάμαινα, οι φωτιές την τελευταία Κυριακή το βράδυ, το κρέμασμα της γρια - Συκούς, έθιμα τα οποία οι σύλλογοι της πόλης έχουν αναλάβει να τα ξαναζωντανέψουν.

Τέλος, αναφέρθηκε και στο εργαστήρι του «Βασιλιά Καρνάβαλου» που θα ξαναζωντανέψει και φέτος περιμένοντας τους μαθητές των σχολείων και τους δασκάλους τους να δουν από κοντά την προετοιμασία των αρμάτων της καρναβαλικής παρέλασης. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν για ραντεβού στα τηλέφωνα: 27223 60140 - 60148. Σημειώνεται δε ότι έχει αρχίσει η διάθεση των αποκριάτικων στολών στο ισόγειο του Δημαρχείου, τις εργάσιμες μέρες και ώρες και οι αρχηγοί των γκρουπ μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής. Δρώμενα και εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Η κορύφωση και το κλείσιμο του καρναβαλιού θα γίνει στις 14 Μαρτίου με την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. 

Ν.Κ.