Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016 11:50

“Ο δρόμος περνά από μέσα” από το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο (βίντεο)

“Ο δρόμος περνά από μέσα” από το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο (βίντεο)

 

Πιστό στο ραντεβού του με το κοινό εδώ και 21 χρόνια το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο κάνει πρεμιέρα αύριο με το έργο του Ιάκωβου  Καμπανέλλη «Ο δρόμος περνά από μέσα». Μια παράσταση που έχει τη δική της ιδιαιτερότητα, καθώς βασίζεται αποκλειστικά στις δικές του δυνάμεις, στους δικούς του ανθρώπους, μιας και σκηνοθέτης είναι ο Τάκης Χρυσανθακόπουλος, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του. Το έργο επίκαιρο για την εποχή που ζούμε, μιλά για την κρίση και όπως αναφέρει και ο σκηνοθέτης "οδηγηθήκαμε εδώ γιατί βασιστήκαμε στην ανάπτυξη της αρπαχτής".

 

Η πρεμιέρα θα γίνει αύριο στις 9 το βράδυ στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο στα Φιλιατρά και θα ακολουθήσουν παραστάσεις στις 2, 3, 8, 9 και 10 Απριλίου στα Φιλιατρά, ενώ στη συνέχεια το έργο θα παιχτεί σε Κυπαρισσία και Γαργαλιάνους και θα ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις, εντός και εκτός νομού.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορμή την πρεμιέρα, η Γιούλα Ζαχαροπούλου, πρόεδρος του ΤΕΘ, τόνισε: «Ενόψει της πρεμιέρας μας που θα γίνει την Παρασκευή, έχουμε να σας πούμε ότι το ΤΕΘ που ανεβάζει την παράσταση, εδρεύει στα Φιλιατρά και συμπεριλαμβάνει τις πόλεις της Κυπαρισσίας, των Γαργαλιάνων και περιχώρων εδώ και 21 χρόνια. Στόχος μας είναι οι παραστάσεις να πηγαίνουν και εντός νομού και εκτός συνόρων και αυτός είναι ο στόχος και φέτος. Το έργο είναι του Καμπανέλλη «Ο δρόμος περνά από μέσα». Δεν είναι πρώτη φορά που ασχολούμαστε με τον Καμπανέλλη και είμαστε χαρούμενοι που φέτος έχουμε σκηνοθέτη τον Τάκη Χρυσανθακόπουλο που είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ΤΕΘ. Ολοι οι ηθοποιοί είναι από εδώ, είναι ερασιτέχνες. Είκοσι χρόνια παλεύουμε για να κρατάμε αυτό το σχήμα σε ένα πολύ αξιοπρεπές επίπεδο και ευχαριστούμε όλους που μας στηρίζετε και σας περιμένουμε και φέτος».

Από την πλευρά του ο σκηνοθέτης Τάκης Χρυσανθακόπουλος επισήμανε: «Γιατί εγώ σκηνοθέτης; Φέτος το ΤΕΘ μετά από 20 χρόνια πορείας θέλησε να δοκιμάσει την τύχη του με κάποιον μέσα από το δυναμικό του. Θεώρησε ότι υπάρχουν οι εγγυήσεις για μια καλή παράσταση και έτσι επελέγην εγώ. Γιατί αυτό το έργο; Είχα βάλει σαν όρο ότι μπορώ να αναλάβω τη σκηνοθεσία μόνο αν το έργο μου αρέσει, με εκφράζει, είναι κοντά στις απόψεις και αντιλήψεις που έχω. Με την έννοια τι θεωρώ ότι έχει ανάγκη σήμερα να του μιλήσει το θέατρο. Θεωρώ ότι το έργο μιλάει πάρα πολύ για τη σημερινή κατάσταση, για την κρίση και πιο συγκεκριμένα λέει ότι φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα γιατί βασιστήκαμε στην ανάπτυξη της αρπαχτής, αυτή μας κατάντησε σε αυτό το σημείο και το έργο το δείχνει με σαφήνεια. Βάζει όμως και την έννοια της παράδοσης, τι είναι παράδοση, αν πρέπει να την πετάξουμε, το βάζει το θέμα χωρίς φυσικά να το λύνει καθώς είναι τεράστιο. Βάζει ψήγματα, φιλοσοφικές σκέψεις που είχε ο Καμπανέλλης στην τελευταία περίοδό του. Θεωρώ ότι είναι σημαντικές και δίνουν απάντηση στο εδώ και τώρα που βρισκόμαστε πώς θα πορευτούμε πιο πέρα. "Ο δρόμος περνάει από μέσα", τι εννοούμε ακριβώς; Μια ερμηνεία που δίνω εγώ είναι ότι ο δρόμος της ανάπτυξης περνά μέσα από την σύνθλιψή μας, θα μας συνθλίψει η αντίληψη της ανάπτυξης όσο την έχουμε στα κεφάλια μας. Και η άλλη ερμηνεία είναι ότι ο δρόμος της αλλαγής, της άλλης κατεύθυνσης περνά μέσα από την αλλαγή της καρδιάς και του μυαλού μας. Και οι δύο ερμηνείες πάνε μέσα στο πνεύμα του έργου του Καμπανέλλη και στο δικό μου».

Μιλώντας δε για το πώς αισθάνεται πλέον ως σκηνοθέτης, σημείωσε πως καταρχήν δεν είναι η πρώτη του σκηνοθετική προσπάθεια: «Η διαφορά με τις άλλες είναι ότι το έργο αυτό το λατρεύω όπως λάτρευα και το οδοιπορικό με το Σεφέρη».

Από τους ηθοποιούς, ο Λεωνίδας Ράλλης σημείωσε: «Φέτος έχουμε τη χαρά να σκηνοθετεί την παραγωγή ένα ιδρυτικό μέλος του ΤΕΘ και αυτό κάνει τα πράγματα πιο περίπλοκα. Με τον Τάκη Χρυσανθακόπουλο έχουμε παίξει πολλά έργα μαζί, ήταν στο συμβούλιο, έχουμε παλέψει, το έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο πολύ καλό και αυτή η συνεργασία δεν σηματοδοτεί μια απλή σκηνοθεσία, αλλά εδραιώνει τη φιλία που έχουμε όλοι εμείς μαζί του. Τον βάζει πια μέσα στα κάδρα που έχουμε στο φουαγιέ με τους τίτλους των έργων και το σκηνοθέτη. Στο έργο αυτό παίζω τον Αντωνάκο, είναι ο τύπος ο ευκαιριακός, ξεκινά από το μηδέν, είναι αυτοδημιούργητος, αλλά σκοπό του έχει σε κάθε του κίνηση να κάνει αρπαχτή. Αυτό το πάθος που έχει για το χρήμα και να φτάσει πολλά τον αναγκάζει να κάνει λάθη στην προσωπική του ζωή. "Ο δρόμος που περνάει από μέσα" είναι ο δρόμος που περνά μέσα από την ψυχή κάθε ανθρώπου που ζει μέσα σε μια κοινωνία μαζί με άλλους ανθρώπους που ζουν διαφορετικά από αυτόν, έχουν άλλες βλέψεις. Αν δεν συμβαδίσεις με το κατεστημένο της κοινωνίας, κάπου στο τέλος τα πράματα χαλάνε».

Ο ηθοποιός Γιάννης Αλεξανδρόπουλος υπογράμμισε: «Πριν 21 χρόνια ξεκινήσαμε να φτιάξουμε αυτό το ΤΕΘ και ήρθε ο καιρός ο ρόλος των μεγάλων ανθρώπων να μας ταιριάζει γάντι. Θεωρώ υποχρέωσή μου να καλέσω όλο τον κόσμο, τα νέα παιδιά, οι πόρτες είναι ορθάνοιχτες, το κάλεσμα είναι φωναχτό, αξίζει να έρθουν, το ταξίδι με το ΤΕΘ αξίζει τον κόπο να έρθει κάποιος και να το γευτεί».

Γι' αυτό που κρατά το ΤΕΘ ζωντανό τόσα χρόνια, η πρόεδρος Γιούλα Ζαχαροπούλου επισήμανε: «Το δυναμικό που δημιούργησε αυτή την ομάδα δεν είναι πολύ μεγάλο, αυτός ο πυρήνας είναι δυναμικός και αυτό μας κρατά τόσα χρόνια. Σε αυτό τον πυρήνα έρχονται και τον πλαισιώνουν άνθρωποι που εκτιμούν αυτή την προσπάθεια. Δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας να έχουμε αξιόλογες παραγωγές και έχουμε τουλάχιστον μία κάθε χρονιά. Φυσικά έχουμε ένα χώρο, το Φουρναράκειο, όπου μπορούμε να κάνουμε τις πρόβες μας και τις παραστάσεις και αυτό είναι ένα συν, γιατί αν ήμασταν άστεγοι φαντάζομαι ότι οικονομικά δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε». Ενώ ο Γιάννης Αλεξανδρόπουλος συμπλήρωσε: «Ο κόσμος ζητά κάθε χρόνο μια καινούργια παραγωγή, οπότε νιώθουμε υποχρεωμένοι, δεσμευμένοι απέναντι σε αυτό τον κόσμο και δεύτερον έχουμε πολλούς ανθρώπους που οικονομικά μας στηρίζουν». Και ο Τάκης Χρυσανθακόπουλος να υπογραμμίζει ότι ο κόσμος της Τριφυλίας το βλέπει ως δικό του το ΤΕΘ και αυτό είναι σημαντικό.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Τάκης Χρυσανθακόπουλος

Σκηνογραφία: Βούλα Παρασκευά

Μουσική επιμέλεια: Τάκης Χρυσανθακόπουλος

Κοστούμια: Γιούλα Ζαχαροπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Νάνσυ Μαγγανά

Κατασκευή σκηνικού: Daniel Mitroi, Laurentiu Tudoroiu

Ζωγράφος σκηνικού: Βούλα Παρασκευά

Ηλεκτρολόγος - χειρισμός φωτισμού: Δημήτρης Αντωναρόπουλος

Χειρισμός ήχου: Βασίλης Μακρής

Σχεδιασμός αφίσας: Γιούλα Ζαχαροπούλου

Φωτογράφος: Ανδρέας Γκόνης

Παίζουν: 

Φάνης Ποριώτης: Γιάννης Αλεξανδρόπουλος

Χάρης Αντωνάκος: Λεωνίδας Ράλλης

Λίτσα Αντωνάκου: Ελένη Πετροπούλου

Κυρία Γλυκερία: Ελένη Δρακουλάκου

Ανδρέας Ποριώτης: Κωνσταντίνος Φιλντίσης

Κ.Μπ.