Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016 15:47

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (μέρος 50ο)

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (μέρος 50ο)

Η τρομοκρατία σε βάρος των κομμουνιστών αγροτών συνεχίζεται και εντείνεται με την μετακίνηση στην Καλαμάτα του μοιράρχου Ιωάννη Γιαλουράκου: «Η οικονομική κατάσταση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων σ' όλη την περιφέρεια της Μεσσηνίας έχει φτάσει σε μια πλέρια εξαθλίωση.

Οι φτωχοί αγρότες στενάζουν κάτω από την πιο μαύρη δυστυχία. Μόλις πούλησαν τα προϊόντα τους κι όμως δεν έχουν πεντάρα. Τους λήστεψαν οι έμποροι, ο ΑΣΟ, οι τοκογλύφοι και το κράτος. Γι' αυτό και οι αγροτικές μάζες βρίσκονται σε μια μεγάλη αγανάχτηση, κι ολοένα και πιο πολύ καταλαβαίνουν τον αντιδραστικό ρόλο της κυβέρνησης κι όλων των αστικών κομμάτων.

Το κράτος χτυπάει εν τω μεταξύ κατακέφαλα κάθε διαμαρτυρία. Η κυβέρνηση Βενιζέλου προσπαθεί με την τρομοκρατία να πνίξει κάθε εξέγερση της φτωχολογιάς. Ετσι, έχουμε τις αθρόες συλλήψεις και καταδίκες σε φυλακή και εξορία πολλών από τη Λογγά και τη Λαχανάδα κι ύστερα μέσα απ' εδώ απ' την πόλη. Επίσης δεν είναι πολλές μέρες που 5 φτωχοί αγρότες από το ίδιο μέρος, τη Λογγά, καταδικάστηκαν γιατί ήταν πρωτοπόροι στον αγώνα κατά της εκμετάλλευσης. Επίσης άλλοι δύο φτωχοί αγρότες καταδικάστηκαν τις μέρες αυτές από το Ασλάναγα σε πρόστιμο 300 δραχμές ο καθένας γιατί διενεργούσαν έρανο για την περίθαλψη της οικογένειας ενός φτωχού αγρότη φυλακισμένου ο οποίος βρίσκεται φυλακή γιατί προ καιρού σκοτώθηκε εκεί ένας ενωματάρχης, ένα παλιοτόμαρο από αυτά που βασανίζουν τους φτωχούς χωρικούς.

Κοντά σ' αυτά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι βρίσκεται στην περιφέρειά μας σταλμένος από το Κράτος ο αξιωματικός της Χωροφυλακής Γιαλουράκος, αυτός ο συνεργός και συμμέτοχος διαφόρων συμμοριών στην Αθήνα και τον Πειραιά καταχραστών και εμπρηστών και που βρίζει και χτυπάει τους εργάτες» (416).

Ακολουθεί μια ακόμη σύλληψη αγρότη στο Καλοχώρι αυτή τη φορά: «Εις το χωρίον Καλοχώριον της Πυλίας και εντός του καφενείου συνελήφθη ο Γεώργιος Ν. Νικολόπουλος ή Αποστολόπουλος διανέμων κομμουνιστικάς προκηρύξεις εις τους συγκεντρωθέντας χωρικούς, τους οποίους προέτρεπε να εξεγερθώσιν. Αι προκηρύξεις κατεσχέθησαν υπό της αστυνομίας, αυτός δε συλληφθείς παραπέμφθηκε εις τον ενταύθα κ. Εισαγγελέα» (417).

Την περίοδο αυτή δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στον επισιτισμό, το ΚΚΕ παρεμβαίνει τοπικά με προκηρύξεις και έρχονται νέες συλλήψεις: «Οι φτωχοί χωριάτες ολόκληρης της περιφέρειας των οποίων η αγανάχτηση έχει κορυφωθεί εξ αιτίας της άθλιας κατάστασής τους, τώρα τελευταία με την αποκάλυψη της ληστείας των αλευροβιομήχανων και της έκδηλης προσπάθειας της κυβέρνησης για τη συγκάλυψή της, μπορούμε να πούμε ότι βρίσκονται σε πραγματική εξέγερση.

Πρέπει να σημειωθεί ιδιαίτερα ότι η μεγάλη πλειοψηφία, αν όχι η παμψηφία των φτωχών χωρικών της περιφέρειάς μας, δεν παράγει καθόλου σιτάρι, αναγκάζουνται κι αυτοί δηλαδή ν' αγοραζουν το σιτάρι που φέρνουν οι αλευροβιομήχανοι.

Η Κομματική οργάνωσης της πόλης μας καταπιάστηκε αμέσως με το ζήτημα αυτό, καταπιάστηκε δηλαδή με την οργάνωση της πάλης των φτωχών χωρικών. Απ' τις πρώτες ημέρες εξέδωκε προκηρύξεις και τις διένειμε σ' όλα τα χωριά της περιφέρειας με την οποία ανέλυε τον τρόπο με τον οποίο ληστεύουν το ψωμί των εργαζομένων μαζών οι αλευροβιομήχανοι και τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούσε η κυβέρνηση να συγκαλύψει τις ολοφάνερες ληστείες τους.

Επίσης συνδυασμένα με το ζήτημα του ψωμιού ανέλυε γενικά τις ληστείες των εμπόρων, του ΑΣΟ, της Αγροτικής και της Εθνικής σε βάρος των φτωχών σταφιδοπαραγωγών [...]

[...] Η αστυνομία μέσα στην πόλη λύσσαξε κυριολεκτικά με το μοίρασμα των προκηρύξεων. Στα χωριά οι χωροφύλακες τα ίδια. Προσπαθούσαν να τρομοκρατήσουν με κάθε τρόπο τους φτωχούς χωριάτες και να συλλάβουν τους “υπεύθυνους” της έκδοσης και διανομής των προκηρύξεων. Στο χωριό Λογγά κάναν 3 συλλήψεις και άλλη μια στο Καλαμπρέζα. Κανένας όμως δεν φυλακίστηκε.

Παρ' όλα αυτά, οι χωριάτες διάβαζαν τις προκηρύξεις με μεγάλο ενθουσιασμό και άνοιγαν συζητήσεις αναμεταξύ τους. Καταγαναχτισμένοι για τα τρομοκρατικά μέτρα των χωροφυλάκων εκδήλωναν τις διαθέσεις τους να παλαίψουν για το σπάσιμο της τρομοκρατίας. Αποτέλεσμα της ζύμωσης αυτής ήταν να δημιουργηθούν 4 καινούργιοι αγροτικοί πυρήνες και να μπουν 13 φτωχοί αγρότες στο Κομμουνιστικό Κόμμα» (418).

Το σχέδιο αποδιοργάνωσης των δυνάμεων του ΚΚΕ στην ύπαιθρο όπου η κατάσταση είναι εκρηκτική, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη: «Μπρος στην αρκετά εντατική κινητοποίηση των εργατών και των φτωχών χωρικών της εδώ περιφέρειας γύρω από τα ζητήματά τους, η τρομοκρατία έχει φθάσει σε αφάνταστο βαθμό από μέρους της αστυνομίας ενάντια σε κάθε πρωτοπόρο, συνειδητό, ταξικά επαναστατικό στοιχείο, ενάντια στους κομμουνιστές. Οι χωροφύλακες έχουν αμολυθεί σαν λυσσασμένα σκυλιά στα διάφορα χωριά κι ερευνούν, τρέχουν, γυρίζουν, απειλούν. Παρ' όλα αυτά, καθημερινά σημειώνονται νέες εγγραφές εργατών και φτωχών αγροτών ως μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών.

Χαρακτηριστικό της τρομοκρατίας αυτής και της σθεναρής στάσεως των αγωνιζομένων εργατών και φτωχών χωρικών είναι και τα εξής γεγονότα:

Στο χωριό Λογγά έπιασε η αστυνομία 4 αγρότες. Τους κράτησε στο μπουντρούμι περί τις 10 ώρες. Σ' αυτό το διάστημα ο αστυνόμος Γκότσης τους πήρε στο γραφείο του για κάμποση ώρα, όπου μεταξύ των άλλων τους είπε και τα εξής: Εχω, πρέπει να το ξέρετε καλά αυτό, επίσημες πληροφορίες, ότι σε λίγο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση σκέφτεται να καταργήση το “ιδιώνυμο” γιατί θέλει να σας αφήσει ελεύθερους να κάνετε ό,τι θέλετε, αλλά τότε θα κάνουμε φασισμό και τότε θα βαράμε πρόσκαιρα και ισόβια δεσμά και κάποτε θα ξεμπερδεύουμε και κανέναν από εσάς.

Στο χωριό επίσης Καντιάνικα οι πλουσιοχωριάτες πρότειναν στο φτωχό αγρότη Αρώνη, πνιγμένο στα χρέη, τα εξής: Να του χαρίσουν ένα γραμμάτιο 6.000 δραχμών που τους χρωστάει και να του δώσουν επίσης άλλες 3.000 μετρητά αρκεί να πάψει νάναι κομμουνιστής. Εννοείται ότι ο σύντροφος αυτός τους έδωσε την πρέπουσα απάντηση, ότι οι κομμουνιστές δεν πουλιούνται. Κι όταν του είπαν τι θα απογίνουν τα παιδιά σου και πώς θα τα αποκαταστήσεις, τους απάντησε ότι ο αγώνας που κάνει δεν εξυπηρετεί μόνον τα γενικά συμφέροντα της τάξης του, αλλά και τα ατομικά του αφού και αυτός είναι μέρος της τάξης. Μπράβο του!

Στο χωριό επίσης Ασλάναγα στάλθηκε σμήνος από πολιτικοφορούντες χωροφύλακες και που όλοι τους φοράγανε παπούτσια από καουτσούκ. Την ημέρα γυρίζανε τα χωριά οι με στρατιωτική περιβολή χωροφύλακες και το βράδυ οι με πολιτική. Γυρίζουν με ηλεχτρικά φανάρια και ψάχνουν μήπως και ανακαλύψουν καμιά κομμουνιστική συνωμοσία.

Παρόλη αυτή τη λυσσασμένη τρομοκρατία που πριν κάμποσο καιρό έστειλε στη φυλακή αρκετούς επαναστάτες εργάτες και φτωχούς αγρότες, οι εργάτες και φτωχοί χωρικοί κάνουν συχνότερα αιτήσεις, για να γίνουν όπως παραπάνω αναφέρω, μέλη του Κόμματος και της ΟΚΝΕ. Επίσης με μεγάλη ζωηρότητα διαβάζουν και σχολιάζουν το “Ριζοσπάστη” και τον θεωρούν σαν κάτι αρκετά πολύτιμο και φυλαχτό» (419).
Παρ' όλο τον ηρωικό τόνο σχετικά με τις αντιδράσεις των χωρικών στην τρομοκρατία, φαίνεται ότι τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ και γίνονται αλλεπάλληλες συλλήψεις: «Το κυνηγητό των χαφιέδων στα χωριά κυρίως καθώς και στην πόλη, η τρομοκρατία που ξαπολύθηκε δυναμώνει καθημερινά. Η ογκούμενη αγανάχτηση των χωρικών, οι μαζικές προσχωρήσεις στο ΚΚ, κάμαν τους χαφιέδες να λυσσάξουν. Αστυνομία, ειρηνοδίκες, ανακριτές σε κίνηση. Και επειδή στοιχεία δεν μπόρεσαν να βρουν, σκαρώνουν αυτοί ψευδείς κατηγορίες.

Συνελήφθησαν 7. Στο Ζευγολατειό ο σ. Αθ. Μπρεδήμας, στο Ασλάναγα ο σ. Γ. Μάντζαρης. Στο Καρακατσόλι οι σύντροφοι Αθ. Τσαούσης, Γεωργ. Τερζάκης, Ηλ. Μαυρούλης. Επίσης συνελήφθησαν στην Οιχαλία ο Δημ. Χριστόπουλος και ένας άλλος αγρότης.

Χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο οι σύντροφοι αυτοί κατηγορούνται για παραβίαση του ιδιώνυμου, για τις τελευταίες προκηρύξεις που εξέδωσε η Κομμουνιστική Οργάνωση. Προφυλακίστηκαν όλοι.

Επίσης συνελήφθη ο σ. Παν. Κατραμής, τσαγκάρης στην Καλαμάτα. Οι συλλήψεις συνεχίζονται. Παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες στα σπίτια εργατών και αγροτών. Οι χαφιέδες μπαίνουν, τρομοκρατούν, ερευνούν σκάβοντας ακόμα και στα χωράφια. Μαζί με τις απειλές δίνουν υποσχέσεις, τάζουν αμοιβή 10.000 δραχμές αν τους αποκαλύψουν τα στελέχη της Οργάνωσης και τον πολύγραφό της.

Οι αγροτιστές παίζουν το ρόλο κοινών χαφιέδων. Στο Καρακασίλι σηκώθηκαν και πήγαν νύχτα στο Πεταλίδι, ειδοποίησαν και φέραν τα μεσάνυχτα την αστυνομία που εδρεύει εκεί, πρόδωσαν το σπίτι που έμεναν οι σύντροφοι Τσαούσης και Τερζάκης. Η αστυνομία κύκλωσε το σπίτι και πριν ξημερώσει έκανε έφοδο και συνέλαβε τους 3 συντρόφους. Κοντά σ' αυτά οι αγροτιστές χρησιμέψαν και για μάρτυρες κατηγορίας, μοναδικοί δε» (420).

Με τις αλλεπάλληλες συλλήψεις και δίκες, ουσιαστικά η κυβέρνηση Βενιζέλου έχει θέσει υπό ομηρία το μηχανισμό στελεχών του ΚΚΕ, καθώς αυτές συνεχίζονται έναν ολόκληρο χρόνο μετά τη μεγάλη κινητοποίηση στη Μεσσήνη τον Αύγουστο του 1930 και τη σύλληψη του Τάση Κουλαμπά και των συντρόφων του. Οι κομμουνιστές κρατούνται και οι έρευνες της Ασφάλειας συνεχίζονται: «Τώρα τελευταία η τρομοκρατία δυναμώνει σε βαθμό άγνωστο ως τα τώρα στην περιφέρειά μας. Προ μηνός συνελήφθησαν 7 σύντροφοι. Οι συλλήψεις έγιναν καθ' υπόδειξη των αγροτοφασιστών. Κατηγορούνται για τις τελευταίες προκηρύξεις της Κομμουνιστικής Οργάνωσης προς τους αγρότες. Προφυλακίστηκαν όλοι. Βούλευμα ακόμη δεν εξεδόθη. Συνολικά έχουμε 15 φυλακισμένους.

Στα σπίτια των εργατών και των φτωχών αγροτών γίνονται καθημερινά έρευνες. Οι χαφιέδες παρακολουθούν κατά βήμα τους δραστήριους και συνειδητούς εργάτες και φτωχούς αγρότες στην πόλη και τα χωριά.

Φτάσανε να υπόσχονται αμοιβή 10.000 δραχμών για την κατάδοση των αγωνιστών και του πολυγράφου της οργάνωσης. Ηρθαν χαφιέδες κι απ' την Αθήνα. Οι αχρείοι είναι μια μικρή ομάδα κατά πλειοψηφία φοιτητές με επικεφαλής το Σαλίχο και Κατσαούνη. Ο τελευταίος μάλιστα είναι στην υπηρεσία της Ασφάλειας και μάρτυς κατηγορίας στην υπόθεση που συνελήφθησαν με την κατάσχεση κάποιων αρχείων της οργάνωσής μας της περιόδου 1926-1927» (421).

Οι διώξεις έχουν και συνέχεια και από δημοσίευμα του “Ριζοσπάστη πληροφορούμαστε τα ονόματα εκείνων που κρατούνται προφυλακισμένοι: «Στην περιφέρειά μας η τρομοκρατία κάθε μέρα δυναμώνει πιο πολύ. Ταχτικά γίνονται μαζικές συλλήψεις, επιδρομές κι έρευνες στα σπίτια. Εκστρατεία των χαφιέδων στα χωριά.

Ετσι προσπαθούν να πνίξουν την αγανάχτηση και την εξέγερση των εργαζομένων μαζών και κυρίως των αγροτών που κάθε μέρα μεγαλώνει. Τα χτυπήματα αυτά πρωτίστως κατευθύνονται ενάντια στους κομμουνιστές αγωνιστές και στην Οργάνωσή τους, προς την οποία στρέφονται κάθε μέρα και περισσότερο οι φτωχοί χωριάτες και γενικά οι εργαζόμενες μάζες.

Προχθές το απόγευμα συνελήφθησαν οι σύντροφοι Γιάννης Γιανακούτσος και Γιάννης Πετρόπουλος. Εγινε έρευνα στο σπίτι τους και κατασχέθηκαν προκηρύξεις προς τους φαντάρους σχετικά με τη δίκη στο Αναθεωρητικό.

Κατηγορήθηκαν για αντιμιλιταριστική προπαγάνδα και προφυλακίστηκαν. Τώρα τελευταία οι συλλαμβανόμενοι σύντροφοι δεν παραπέμπονται στο αυτόφωρο, αλλά τους προφυλακίζουν. Ο λόγος είναι νοητός. Θέλουν να τους κρατάνε στη φυλακή όσο το δυνατόν περισσότερο.

Στις 30 τρέχοντος μηνός ορίσθηκε η δίκη 15 συντρόφων μας, εργατών και αγροτών. Οι σύντροφοι αυτοί είναι οι εξής: Α. Ρηγανάκος, Γ. Μπιλάλης, Ν. Τσουμπράκος, Ι. Λεάκος, Ν. Γρηγορόπουλος, Π. Καταβέλης. Α. Μπρεδήμας, Γ. Μάντζαρης, Γ. Τερζάκης, Α. Τσαούσης, Η. Μαυρούλης, Κ. Μακρόπουλος, Δ. Χριστόπουλος, Νικολακόπουλος και Γ. Ζερμπίνος. Οι σύντροφοι αυτοί κατηγορούνται για διανομή προκηρύξεων της Κομμουνιστικής Οργάνωσης στους χωριάτες, στο στρατό κλπ.» (422).

 

(416) “Ριζοσπάστης” 5/11/1930 – Ο Ιωάννης Γιαλουράκος καταγγέλθηκε και στις τοπικές εφημερίδες για τη σκληρότητά του ακόμη και απέναντι σε απεργούς. Εκτελέσθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου του 1943 από ένοπλους αντάρτες, ενώ βάδιζε κοντά στην Υπαπαντή.

(417) “Θάρρος” 11/11/1930

(418) “Ριζοσπάστης” 22/11/1930 – Καλαμπρέζα ονομαζόταν το Καλοχώρι, προφανώς πρόκειται για τη σύλληψη που αναφέρει ενωρίτερα το “Θάρρος”.

(419) “Ριζοσπάστης” 25/11/1930

(420) “Ριζοσπάστης” 4/12/1930 - Το όνομα του χωριού είναι Καρακασίλι και πρόκειται το παλιό όνομα της Καρποφόρας

(421) “Ριζοσπάστης” 3/1/1931

(422) “Ριζοσπάστης 21/1/1931