Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2019 13:28

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (211ο μέρος)

Γράφτηκε από τον

 

 

Η αυγή του 1935 σηματοδοτείται από έξαρση του αυταρχισμού και του αντικομμουνισμού ταυτόχρονα με την ανάπτυξη της δράσης του ΚΚΕ και των λαϊκών κινητοποιήσεων.

Εφτά αγρότες δικάζονται για τα γεγονότα του σταφιδικού συνεδρίου Κυπαρισσίας, με πρώτο τον “κόκκινο πρόεδρο” του Χαλαζωνίου Σ. Κανελλόπουλο:

«Στις 24 Γενάρη γίνεται η δίκη των συντρόφων που συνελήφθησαν στο σταφιδικό συνέδριο Κυπαρισσίας. Τους κατηγορούν επί διαταράξει της ησυχίας και παραβίαση του ιδιωνύμου. Οι κατηγορούμενοι είνε ο Σ. Κανελλόπουλος κόκκινος πρόεδρος του Χαλαζωνίου και Δ. Λυριντζής, Σ. Σαπέρας, Π. και Ν. Παπαχριστοφόρου, Στ. Διακουμογιαννόπουλος και Βαρουξής.

Στη σκηνοθεσία της κατηγορίας βοήθησαν οι Τζάνες, Κόκκιζας, Κακίσης κλπ. σταφιδοπατέρες που δημιούργησαν επεισόδια για να μην περάση το συνέδριο στα χέρια της αριστερής παράταξης που θα ξεσκέπαζε τις λεηλασίες του ΑΣΟ κλπ.

Οι σταφιδοπαραγωγοί πρέπει να παρακολουθήσουν μαζικά τη δίκη, απαιτώντας την αθώωση των παραπάνω αγροτών». (1126).

Στα χωριά της Μεσσηνίας εμφανίζεται η φασιστική οργάνωση “Εθνικό Κυρίαρχο Κράτος” του Θεόδωρου Σκυλακάκη:

«Στα χωριά της Μεσσηνίας κάνανε την εμφάνισή τους οι φασίστες του “Κυρίαρχου Κράτους”. Οι αγρότες αγαναχτισμένοι τους εξεδίωξαν» (1127).

Της αντικομμουνιστικής εκστρατείας ηγείται η “Σημαία” την οποία καταγγέλλει ο “Ριζοσπάστης” ως καθοδηγούμενη από το παράρτημα του “Εθνικού Κυρίαρχου Κράτους”:

«Τελευταία στην Καλαμάτα με το φούντωμα του επαναστατικού κινήματος, οι εκμεταλλευτές σαστισμένοι ανοίξανε από τις στήλες της “Σημαίας” (“ανεξάρτητος εφημερίς” παρακαλώ – όργανο του Λαϊκού Κόμματος και του Πολυχρονόπουλου – που πουλιέται σ’ όποιον δίνει τα περισσότερα στον Παπαφλέσσα, Κριμπά. Μπούτο κτλ.) μια αισχρή σταυροφορία ενάντια στον κομμουνισμό και το επαναστατικό κίνημα.

Βάλανε το φασίστα, γνωστό απατεώνα Γ. Μαράκα, τρόφιμο των διαφόρων εταιρειών και τραπεζών, που κάθε πρωί εκστρατεύει “εν ονόματι των ελευθεριών” του Μεσσηνιακού λαού και με διάφορα βλακώδικα επιχειρήματα συκοφαντίες και βρισιές των καταγωγίων ζητάει τα κεφάλια των κομμουνιστών “επί πίνακι”. Καλεί σε συναγερμό τους κεφαλαιοκράτες της Καλαμάτας για να οργανωθούν και να αμυνθούν εναντίον των “ανατροπέων”. Το συνηθισμένο τροπάρι δηλαδή κάθε φασίστα εχθρού του λαού [...] Αποτέλεσμα της επίθεσης αυτής της φασιστικής “Σημαίας” που κατευθύνεται από το εδώ τμήμα του “Κυρίαρχου Κράτους” ήταν και οι τελευταίες εκτοπίσεις των 7 εργατών της Καλαμάτας για να αποκεφαλίσουν το εργατικό κίνημα της πόλης μας» (1128).

Τις ίδιες ημέρες διεξάγεται η δίκη των εργατών για τα λιμενεργατικά του 1934, οι δολοφόνοι των εργατών μένουν στο απυρόβλητο και καταδικάζονται οι συλληφθέντες εργάτες:

«Το δικαστήριο βαδίζοντας σύμφωνα με τις φασιστικές εντολές της τάξης του, βγάζει την καταδικαστική απόφασή του: 18 μήνες φυλακή και 2 χρόνια εξορία στο Νιάρχο, 7 μήνες φυλακή στους Αντώνακα και Ξενάκη. Ο Σταθάτος δικάζεται σε 10 μήνες φυλακή και οι Κάφαλης και Εξηνταβελώνης αθωώνονται. Οι καταδικασμένοι απτόητοι μεταφέρονται στα κρατητήρια. Η Εργατική Βοήθεια υπέβαλε έφεση και έδωσε στους καταδικασμένους 385 δραχμές. Πυκνές ομάδες εργατών επισκέπτονται τους καταδικασμένους και διατηρούν ακμαίο το ηθικό τους» (1129).

Την επόμενη ημέρα ξεκινούσε η δίκη των αγροτών για το συνέδριο Κυπαρισσίας αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για τη διεξαγωγή και το αποτέλεσμα. Ομως στη δυτική Μεσσηνία παρατηρείται ένταση της δράσης του ΚΚΕ που αποτυπώνεται και στις προσπάθειες για ίδρυση σωματείων εργατών γης σε Φιλιατρά και Γαργαλιάνους:

«Στις 13 του μήνα 80 εργάτες γης συνήλθαν σε συνέλευση και αποφάσισαν να ιδρύσουν σωματείο και βγάλαν επιτροπή. Κάλεσαν τη συνέλευση βαρώντας την καμπάνα. Η αστυνομία ενώ έδωσε άδεια θέλησε να κατεβάσει τον εργάτη που χτυπούσε την καμπάνα για να τον πάει στο τμήμα. Οι εργάτες τον υπεράσπισαν. Τον πήγαν στο τμήμα και τον άφησαν ελεύθερο.

Με πρωτοβουλία συνειδητών ιδρύθηκε σωματείο εργατών γης πέρσι. Οι τζορμπατζήδες όμως κι’ ο πρόεδρος της κοινότητας έβαλαν την αστυνομία, που συνέλαβε δύο μέλη της διοίκησης και τους έστειλαν στον εισαγγελέα για ιδιώνυμο. Από τότε τρομοκράτησαν τους εργάτες κι’ επέτυχαν τη διάλυση σχεδόν του σωματείου. Τελευταία έγινε σύσκεψη και αποφασίστηκε η ανασυγκρότηση του σωματείου εργατών γης.

Ολοι οι αγρότες γης θα πρέπει να γραφτούν και οργανωμένα να διεκδικήσουν τα αιτήματ»” (1130).

Στο μεταξύ ήδη από το καλοκαίρι του 1934 σημειώνεται στροφή του ΚΚΕ σε σχέση με την πολιτική συμμαχιών με βάση το “Γράμμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς” που υποδεικνύει στα Κομμουνιστικά Κόμματα ως κεντρικό άξονα δράσης «Το καθήκον της πάλης με όλες τις δυνάμεις όχι μόνον ενάντια στις προσπάθειες του φασισμού και γενικά της αστικής τάξης να συντρίψουν ή περιορίσουν τις δημοκρατικές ελευθερίες, αλλά και της πάλης για τη διεύρυνσή τους» (1131).

Στο πλαίσιο αυτό συγκροτείται Πανελλαδική Αντιφασιστική και Αντιπολεμική Επιτροπή στην οποία συμμετέχει και ο Λούλης Τσικλητήρας μαζί με ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ όπως ο Γ. Σιάντος, Π. Δαμασκόπουλος και άλλοι. Το χειμώνα του 1935 πραγματοποιείται το συνέδριο του Αγροτικού Κόμματος στη Δράμα στο οποίο απευθύνει πρόσκληση συγκρότησης ενιαίου αντιφασιστικού μετώπου. Στο πλαίσιο της έρευνας του “Ριζοσπάστη” δημοσιεύεται συνέντευξη του Λούλη Τσικλητήρα:

«Συντάχτης μας συνάντησε τον αγροτικό ηγέτη Λούλη Τσικλητήρα και μίλησε μαζί του.

- Πώς κρίνετε, τον ερώτησε, το τρομοκρατικό κύμα που εξαπέλυσε η κυβέρνηση και τις κολοσσιαίες δαπάνες για εξοπλισμούς και τη μελατώμενη μεταρρύθμιση του Συντάγματος;

- Τα πράγματα μιλάν μόνα τους απάντησε ο Τσικλητήρας, ο φασισμός αποθρασύνεται. Τα γεγονότα αυτά είνε κρούσεις για να βαθμομετρήσουν την αντίσταση των εργαζομένων και να τραβήξουν για τον ανοιχτό φασισμό.

- Πώς νομίζετε σεις πως πρέπει ν’ απαντήσουν αποτελεσματικώτερα οι εργαζόμενοι;

- Με το ενιαίο τους αντιφασιστικό μέτωπο.

- Και πως θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το ενιαίο αντιφασιστικό μέτωπο των εργαζομένων.

Στην ερώτηση αυτή ο Τσικλητήρας μας απαντά πως θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πάνω στις θέσεις που έθεσε το ΚΚΕ» (1132).

Το Συνέδριο του Αγροτικού Κόμματος αποδέχεται την πρόταση του ΚΚΕ και ανοίγει ο δρόμος για ευρύτερη συνεργασία που παίζει σημαντικό ρόλο στην συνέχεια στα όσα αφορούν την ανάπτυξη του σταφιδικού κινήματος.


(1126) “Ριζοσπάστης” 5/1/1935

(1127) “Ριζοσπάστης” 11/1/1935

(1128) “Ριζοσπάστης” 12/1/1935

(1129) “Ριζοσπάστης 24/1/1935

(1130) “Ριζοσπάστης” 26/1/1935

(1131) Ινστιτούτο Μαρξισμού-Λενινισμού της ΚΕ του ΚΚΣΕ: «Κομμουνιστική Διεθνής», εκδ. «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ», 1973

(1132) “Ριζοσπάστης” 31/1/1935