Κυριακή, 14 Μαρτίου 2021 13:40

Εκδοση συγγράμματος για τη συμβολή της Καλαμάτας στο 1821

Γράφτηκε από την

Στην έκδοση συγγράμματος που θα παρουσιάζει τη συμβολή της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 1821 προτίθεται να προχωρήσει ο Δήμος Καλαμάτας.

Επίσης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της δημοτικής αρχής για το Φόρουμ Διπλωματίας, μέσω επιστημονικής ημερίδας το προσεχές φθινόπωρο, ο δήμος στοχεύει να παρουσιάσει και να αναδείξει τη σημασία της Προκήρυξης της Μεσσηνιακής Γερουσίας, τόσο για την Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Αυτά ανακοινώθηκαν κατά την προχθεσινή συνάντηση εργασίας στο Δημαρχείο, στην οποία συμμετείχαν ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, ο καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θανάσης Χρήστου και τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής για τους επετειακούς εορτασμούς του ’21, Νίκος Μπασακίδης - αντιδήμαρχος και Παναγιώτα Κουράκλη - διευθύντρια Προγραμματισμού.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το δήμο, αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι επετειακοί εορτασμοί και οι δράσεις του δήμου με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Στη συνάντηση εξετάστηκε, ακόμα, στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος “Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία: Νέες θεωρήσεις και προοπτικές” του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, να ερευνηθούν και να αναδειχθούν τα κυριότερα γεγονότα που καθόρισαν κάθε μία από τις δεκαετίες των 200 χρόνων, από το 1821 έως σήμερα. Με απόφαση του δημάρχου, επιστημονικά υπεύθυνος της εν λόγω δράσης θα τεθεί ο καθηγητής Θαν. Χρήστου.