Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 11:37

Σαν σήμερα... 23 Οκτωβρίου

Γράφτηκε από την
Σαν σήμερα... 23 Οκτωβρίου

Σαν σήμερα... 23 Οκτωβρίου

 

1739.... Η Αγγλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Ισπανία για το κομμένο αυτί ενός άγγλου πλοιάρχου.

1814.... Πραγματοποιείται στην Αγγλία η πρώτη επέμβαση πλαστικής χειρουργικής.

1909.... Στην Ολλανδία, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης καθορίζει τα παράκτια σύνορα της Σουηδίας και της Νορβηγίας.

1911.... Η κρητική Βουλή ψηφίζει την ένωση με την Ελλάδα.

1912.... Ο τουρκικός στρατός υποχωρεί συνεχώς κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Καταλαμβάνονται και τα Γιαννιτσά.

1915.... Στην Ελλάδα, πέφτει η Κυβέρνηση Ζαΐμη και ο σχηματισμός νέας Κυβέρνησης ανατίθεται στον Στέφανο Σκουλούδη. Η κυβέρνησή του είναι υπηρεσιακή και έχει εντολή να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει νέες εκλογές.

1917.... Η κεντρική Επιτροπή των Μπολσεβίκων αποφασίζει ένοπλη εξέγερση στη Ρωσία.

1918.... Ο ηθοποιός Τσάρλι Τσάπλιν παντρεύεται σε ηλικία 29 ετών τη 17χρονη Μίλντρεντ Χάρις.

1942.... Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει η δεύτερη μάχη του Ελ Αλαμέιν, με τη συμμετοχή και ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Μοντγκόμερι εναντίον Ρόμελ.

1954.... Μετά από πολλές συνεδριάσεις στο Παρίσι οι σύμμαχοι, νικητές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, υπογράφουν το Πρωτόκολλο περί τερματισμού του Καθεστώτος Κατοχής της Γερμανίας. Την ίδια μέρα υπογράφονται τέσσερα τροποποιητικά πρωτόκολλα, γνωστά ως Πρωτόκολλα των Παρισίων, που δημιουργούν τη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση (ΔΕΕ), ενώ το ΝΑΤΟ προσκαλεί την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας για να γίνει μέλος της Συμμαχίας.

1956.... Αρχίζει η αντικομουνιστική εξέγερση στην Ουγγαρία. Θα κατασταλεί από τα σοβιετικά τανκς στις 4 Νοεμβρίου.

1960.... Εγκαινιάζεται στη Θεσσαλονίκη το Καυτατζόγλειο Εθνικό Στάδιο.

1962.... Στην Κούβα ο Κάστρο κηρύσσει επιστράτευση, όταν οι ΗΠΑ διατάζουν την κατάσχεση 25 σοβιετικών σκαφών παρά τις απειλές της Μόσχας.

1964.... Σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύεται στη Le Figaro, ο γάλλος φιλόσοφος Ζαν Πολ Σαρτρ αρνείται το Νόμπελ Λογοτεχνίας, που του απονεμήθηκε την προηγούμενη, υποστηρίζοντας ότι θα μείωνε το γόητρο της συγγραφικής του δουλειάς και θα δέσμευε την ελευθερία του.

1970.... Οι ΗΠΑ συμφωνούν να πουλήσουν 180 τανκς στο Ισραήλ.

1971.... "Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος είναι ταγμένος υπέρ της επαναφοράς της Δημοκρατίας", δηλώνει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και έλληνας ομογενής, Σπίρο Αγκνιου!

1974.... Συλλαμβάνονται και εκτοπίζονται στη Τζιά οι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, Γ. Παπαδόπουλος, Σ. Παττακός και Ν. Μακαρέζος.

1980.... Πλημμύρες και χιονοθύελλες στη Θεσσαλία σαρώνουν τις σκηνές των σεισμοπλήκτων.

1989.... Η Ουγγαρία κηρύσσει το τέλος της κομμουνιστικής διακυβέρνησης και ανακηρύσσεται σε Δημοκρατία.

1991.... Ο Βαρθολομαίος A' εκλέγεται Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

1996.... Διορίζεται διοικητής του Αγίου Όρους ο Σταύρος Ψυχάρης.

       .... Την ίδια μέρα, ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας αναλαμβάνει τις Δημόσιες Σχέσεις του "Αθήνα 2004" και ηγείται της εκστρατείας στήριξης της ελληνικής υποψηφιότητας.

1998.... Ενας πρώην κομμουνιστής γίνεται για πρώτη φορά πρωθυπουργός στην Ιταλία, όταν η κυβέρνηση του Μάσιμο Ντ' Αλέμα παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

2008.... Παραιτείται ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, λόγω του σκανδάλου του Βατοπεδίου.

---------------------------------------------------------------

Σαν σήμερα το 1817 γεννήθηκε ο Γάλλος λεξικογράφος, Πιερ Λαρούς, το 1901 ο φιλόσοφος και συγγραφέας, Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος, το 1919 ο αρχαιολόγος, Μανόλης Ανδρόνικος, που ανακάλυψε την αρχαιολογική περιοχή στη Βεργίνα, το 1925 ο συνθέτης, Μάνος Χατζιδάκις και το 1940 ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής, Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, γνωστός ως Πελέ. Την ίδια μέρα το 1872 πέθανε ο Γάλλος ποιητής και συγγραφέας, Θεόφιλος Γκοτιέ, το 1921 ο Σκοτσέζος κτηνίατρος που εφηύρε το ελαστικό με σαμπρέλα, Τζον Μπόιντ Ντάνλοπ και το 2001 ο Αγγλος δάσκαλος και διαιτητής, Κεν Άστον, που εισηγήθηκε την κίτρινη και κόκκινη κάρτα στο ποδόσφαιρο, ως μέλος της τεχνικής επιτροπής της FIFA.


NEWSLETTER