Κυριακή, 16 Αυγούστου 2015 08:32

80 χρόνια μετά τα Σταφιδικά του 1935: Αναστάτωση και ετοιμασίες για κινητοποιήσεις αγροτών

Γράφτηκε από τον
80 χρόνια μετά τα Σταφιδικά του 1935: Αναστάτωση και ετοιμασίες για κινητοποιήσεις αγροτών

(Συνεχεία από εδώ)

Οι πληροφορίες για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν δημιουργούν κλίμα αναστάτωσης ανάμεσα στους παραγωγούς: «Σύμφωνα με ειδήσεις σ' όλες τις σταφιδοπαραγωγικές περιφέρειες της Πελοποννήσου υπάρχει μεγάλος αναβρασμός ανάμεσα στους σταφιδοπαραγωγούς γιατί υπάρχουν πληροφορίες ότι το κράτος και ο ΑΣΟ θα καθορίσουν τις τιμές της σταφίδας κάτω από 3.500 δρ., ποσό που οι σταφιδοπαραγωγοί το θεωρούν το ελάχιστο που μπορούν να δεχτούν.

Ο Πεσματζόγλου πριν από μέρες είχε δηλώσει ότι οι διαδόσεις περί υποτίμησης της σταφίδας […] θα αγοραστεί από τους σταφιδοπαραγωγούς σε ικανοποιητικές τιμές. Ο "Ριζοσπάστης" είχε ξεσκεπάσει τότε τις δηλώσεις αυτές ότι απέβλεπαν να κάνουν τους σταφιδοπαραγωγούς να ησυχάσουν. Τώρα όμως αποδείχνονται σωστά αυτά που γράψαμε και ψέματα αυτά που δήλωνε ο Πεσματζόγλου.

Σχετικό με τις προθέσεις για υποτίμηση της σταφίδας είνε και το ότι οι διευθυντές των υποκαταστημάτων των Γενικών Αποθηκών παρουσιάζουν στις εκθέσεις τους ότι η παραγωγή της σταφίδας είνε μεγάλη. Πράγμα που διαψεύδεται απ' το γεγονός ότι στην Ηλεία και τη Μεσσηνία η σταφιδοπαραγωγή έχει καταστραφεί κατά 20%. Ολα αυτά, λοιπόν, έχουν προκαλέσει μεγάλη αγανάχτηση ανάμεσα στους σταφιδοπαραγωγούς και σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, οργανώνονται για την Κυριακή μεγάλα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας σ' όλες τις σταφιδοπαραγωγικές περιφέρειες για τον καθορισμό του κανονισμού ικανοποιητικών τιμών και την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων που διατυπώθηκαν στο συνέδριο των Γαργαλιάνων» (3).

Η κατάσταση «μυρίζει μπαρούτη» και η κυβέρνηση κινητοποιεί τους παράγοντες του ΑΣΟ για να πείσουν τους αγρότες, ενώ παρεμβαίνει και ο υπουργός Οικονομίας Στεφανόπουλος: «Από την ημέρα που γινε το συνέδριο των Γαργαλιάνων οι εχθροί των σταφιδοπαραγωγών δείχνουν μιαν εξαιρετική δραστηριότητα. Χαρακτηριστικά σημάδια των προσπαθειών αυτών έχουμε πολλά. Η αρχή έγινε από τη γενική συνέλευση του ΑΣΟ στην Καλαμάτα, που συνήρθε την ίδια ακριβώς ημέρα που άρχιζε τις εργασίες του το συνέδριο Γαργαλιάνων. Εχουμε ύστερα την περιοδεία των συμβούλων του ΑΣΟ στην Πελοπόννησο και τη μετάβασή τους στην Καλαμάτα, στους Γαργαλιάνους και σ' άλλες πόλεις και κωμοπόλεις - κέντρα σταφιδοπαραγωγής. Οι περιοδείες και η ψευτοσυνέλευση του ΑΣΟ έγιναν με αντικειμενικό σκοπό να ευνουχισθεί η κίνηση των μικρών και μεσαίων σταφιδοπαραγωγών, να γίνουν κύριοι της τύχης τους, να οργανώσουν τον ενιαίο αγώνα τους κόντρα στη συνωμοσία και την ιερή συμμαχία του ΑΣΟ, της Εθνικής Τράπεζας, των βιομηχάνων και πλουσιοπαραγωγών. Δεν είνε καθόλου τυχαίο ότι η εξαιρετική δραστηριότητα των εχθρών του φτωχού σταφιδοπαραγωγικού κόσμου εκδηλώθηκε ακριβώς με τη σύγκληση του συνεδρίου των Γαργαλιάνων στο οποίο διακηρύχτηκε η θέληση να καταργηθούν ο ΑΣΟ, το παρακράτημα και όλα τα βάρη πάνω στη σταφίδα. Ολόκληρο το χρόνο ο ΑΣΟ και οι πράχτορές του είχαν ξεχάσει τους σταφιδοπαραγωγούς και αφάνισαν την περιουσία του σταφιδοπαραγωγικού κόσμου, μοιράζοντας μεταξύ τους τα εκατομμύρια των περισσευμάτων. Τους «θυμήθηκαν όμως» όταν αντιληφθήκανε ότι οι μάζες των αγροτών καλλιεργητών της σταφίδας βρήκαν το σωστό δρόμο της ταξικής πάλης, ότι αποφασίσανε να χτυπηθούν με τους εκμεταλλευτές τους. Από την άποψη αυτή δεν είναι περίεργο ότι οι χθεσινές αστικές φυλλάδες γέμισαν με χτυπητά δίστηλα ανακοινωθέντα του Σταφιδικού Οργανισμού και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Στεφανόπουλου, αν σκεφθούμε ότι μια μέρα πρωτύτερα δημοσιεύτηκε η είδηση ότι οι σταφιδοπαραγωγοί θα αρχίσουν νέους αγώνες και ότι θα συγκροτήσουν συλλαλητήρια.

Ο υπουργός Στεφανόπουλος, προστάτης των βιομήχανων και εχθρός των σταφιδοπαραγωγών στις χθεσινές δηλώσεις του έχει το θράσος να λέει: «Δεν εννοούμε τον λόγον του αναβρασμού, ο οποίος εκδηλούται εις τας τάξεις των σταφιδοπαραγωγών κατά την τελευταίαν εβδομάδα. Η κυβέρνησις είνε γνωστόν, πόσον ενδιαφέρεται υπέρ των συμφερόντων της σταφιδοπαραγωγικής τάξεως. Ας έχη λοιπόν, ψυχραιμίαν ο σταφιδικός κόσμος και ας αναμείνει τα μέτρα της κυβερνήσεως»! Φυσικά ο Στεφανόπουλος δεν μπορούσε να μεταχειρισθεί άλλη γλώσσα, μα είνε πολύ γελασμένος αν φαντάζεται ότι θα πιστέψουν οι σταφιδοπαραγωγοί τις ψευτιές και κουτοπονηριές του. Πώς τάχατε παρασταίνει ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί οι σταφιδοπαραγωγοί ξεσηκώνονται; Οτι ο ΑΣΟ είνε προστάτης του Χαρίλαου και των άλλων βιομηχάνων, ότι είνε όργανο της τράπεζας, ότι σπαταλάει τα εκατομμύρια περισσεύματα, ότι καθορίζει μικρές τιμές εξαγοράς πλεονασμάτων για να προστατεύει τους εμπόρους εξαγωγείς σταφίδας, ότι δίνει δωρεάν στους βιομήχανους το προϊόν για τη βιομηχανοποίηση, ότι προσθέτει νέα βάρη στη σταφίδα, ότι την αφήνει απροστάτευτη στις καιρικές συνθήκες -όλα αυτά και άλλα ακόμη δεν είνε αρκετά για να ξεσηκώσουν τους σταφιδοπαραγωγούς; Γιατί λοιπόν να έχουν ψυχραιμία και πότε η κυβέρνηση έδειξε ότι «ενδιαφέρεται διά τα συμφέροντα της σταφιδοπαραγωγικής τάξεως;». Μήπως το «ενδιαφέρον» αυτό εκδηλώνεται με το ότι η κυβέρνηση έδωσε βόλια και ξάπλωσε τους σταφιδοπαραγωγούς νεκρούς στο Αίγιο; Μα ομιλητικός δεν είναι μόνον ο υπουργός Στεφανόπουλος. Εγινε και ο ΑΣΟ. Ο γνωστός Μαράκας, σύμβουλος του ΑΣΟ, που βαρύνεται με το σκάνδαλο «ότι πούλησε τους σταφιδοπαραγωγούς στον αδελφό του», έρχεται αυτοκλήτως να μας πει τις εντυπώσεις του από την τελευταία περιοδεία του. Δεν θα απαντήσουμε σ' όλες τις φλυαρίες του Μαράκα. Σημειώνουμε δύο χαρακτηριστικές περικοπές από την αρχή και το τέλος των ανακοινώσεών του. Αρχίζει: «Εις ουδεμίαν αποστολήν προσωπικήν προέβη ο ΑΣΟ με σκοπόν να παραπλανήσει τους παραγωγούς για τον απλούστατον λόγον ότι ο ΑΣΟ είνε το σπίτι των σταφιδοπαραγωγών και ως τοιούτος ουδενός την υποστήριξιν χρειάζεται, καθόσον ΑΣΟ και παραγωγοί είνε εν και το αυτό». Τελειώνοντας ο κ. Μαράκας δηλώνει: «Νομίζει κανείς ότι κατά σύστημα κάθε καλοκαίρι αρχίζει η συζήτησις διά το σταφιδικόν ως μόδα και διατυπώνονται επικρίσεις παρά μη καλής πίστεως συζητητών». Οι φτωχοί σταφιδοπαραγωγοί ας απαντήσουν στις προσπάθειες αυτές της κυβέρνησης και του ΑΣΟ με την δραστήρια οργάνωση του αγώνα τους. Ας δώσουν να καταλάβουν οι εχθροί τους πως δεν πιάνουν πια τόπο τέτοιες ξετσίπωτες βρισιές και ψευτιές, ότι ο αγώνας τους για ψωμί, κόντρα στην εκμετάλλευση και την καταλήστευση του ΑΣΟ και των βιομήχανων είνε «μόδα». Στο πνεύμα των αποφάσεων του συνεδρίου των Γαργαλιάνων πρέπει να προστατεύσουν το προϊόν του κόπου τους. Ο ληστρικός Οργανισμός πρέπει να καταργηθεί καθώς και το παρακράτημα και κάθε βάρος στη σταφίδα. Αμεσο δε ζήτημα μπαίνει ο καθορισμός ικανοποιητικών τιμών εξαγοράς πλεονασμάτων» (4).

Η πρώτη κινητοποίηση έγινε στη Νέα Κορώνη: «Στη Νέα Κορώνη έγινε συλλαλητήριο των σταφιδοπαραγωγών, που διαμαρτύρονται για τη μη αποδοχή ακόμα των αιτημάτων τους από την κυβέρνηση» (5).

Η κυβέρνηση όχι μόνον δεν ικανοποιεί τα αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών, αλλά κινητοποιεί την αστυνομία για να συλλάβει μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής όπως καταγγέλλει σε τηλεγράφημα που στάλθηκε σε όλες τις εφημερίδες από το Θόδωρο Κορμά: «Αγανάκτησις σταφιδοπαραγωγών εκορυφώθη συνεπεία εμπαιγμού αρμοδίων επί αιτημάτων πανσταφιδικού συνεδρίου Γαργαλιάνων και υβριστικών ψευδοδηλώσεων συμβούλου ΑΣΟ Μαράκα, ον περιφρονεί και στιγματίζει σύμπας σταφιδικός κόσμος και ζητεί έκπτωσίν του από αξιώματος συμβούλου, καθότι ούτος βαρύνεται και με την υπ. αριθ. 2221/1935 καταδικαστικήν απόφασιν Πλημμελειοδικείου Καλαμών επί ατιμωτικώ αδικήματι. Κορύφωμα αγανακτήσεως λαμβάνει ακόμη επικίνδυνον μορφήν καθόσον μέλη εκτελεστικής επιτροπής καταζητούνται παρά της αστυνομίας. Επικαλούμεθα επέμβασιν υμών προς πρόληψιν ενδεχόμενων δυσάρεστων και ταχείαν ικανοποίησιν αιτημάτων πανσταφιδικού συνεδρίου Γαργαλιάνων» (6).

 

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΥΛΙΑ

 

Εντονη κινητικότητα αναπτύσσεται στην Πυλία: «Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από τις σταφιδοπαραγωγικές περιφέρειες της Πελοποννήσου, η αγανάχτηση των σταφιδοπαραγωγών έχει κορυφωθεί λόγω του ότι η κυβέρνηση και ο ΑΣΟ παρελκύουν την ικανοποίησιν των αιτημάτων τους και ιδιαίτερα γιατί θέλουν να καθορίσουν μικρές τιμές στα πλεονάσματα. Χθες ακόμα δημοσιεύσαμε τηλεγράφημα της Εκτελεστικής Επιτροπής του Σταφιδικού Συνεδρίου […] Σήμερα δημοσιεύουμε το παρακάτω γράμμα του ανταποκριτή μας Πηδάσου, στο οποίο φαίνεται πως οι σταφιδοπαραγωγοί προετοιμάζουν τον αγώνα τους. Να το γράμμα:

Πήδασος 8 Αυγούστου. Ολος ο σταφιδοπαραγωγικός κόσμος της περιφέρειας Πυλίας τάσσεται υπέρ των αποφάσεων του Σταφιδικού Συνεδρίου. Σ' όλα τα χωριά γίνονται συγκεντρώσεις, στις οποίες αναλύονται οι αποφάσεις του και βγαίνουν επιτροπές αγώνα και στέλνονται τηλεγραφήματα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση, τον ΑΣΟ, τον Τύπο κ.λπ. Οι σταφιδοπαραγωγοί δηλώνουν ότι τίποτε δεν θα μπορέσει να αναχαιτίσει τη θέλησή τους να αγωνιστούν και ότι θα κατέβουν με τα γυναικόπαιδα σε συλλαλητήρια. Συγκεντρώσεις έχουν γίνει στα παρακάτω χωριά και βγήκαν και επιτροπές αγώνα: Στον Πήδασο έγινε συγκέντρωση με 35 σταφιδοπαραγωγούς που ζητάνε κοντά στα άλλα την αποφυλάκιση των κρατουμένων για τα γεγονότα του Αιγίου και ισόβια σύνταξη στα θύματα. Στον Κυνηγό έγινε συγκέντρωση με 100, στην Καλλιθέα με 30, στη Χωματάδα με 50, στη Βαράκα με 12, στον Ευαγγελισμό με 25 κ.λπ.

 

Η Ενωση Πυλίας

Την Κυριακή 4 του μηνός έγινε γενική συνέλευση των διοικητικών συμβουλίων και εποπτικών συμβουλίων των συνεταιρισμών περιφέρειας Πυλίας. Ο πρόεδρος Βούρλας που μέχρι χθες συνεργαζότανε με το Δεληγιάννη για τη διάσπαση του συνεδρίου, αναγκάσθηκε μπροστά στη θέληση των αντιπροσώπων να ταχθεί υπέρ των αποφάσεων του συνεδρίου και να δηλώσει πως θα αγωνισθεί. Οι σταφιδοπαραγωγοί όμως δεν πρέπει να παίρνουν τα λόγια του και πολύ σοβαρά. Απ' τη συνέλευση εξελέγη επιτροπή αγώνα και στάλθηκε τηλεγράφημα υπέρ της αποδοχής των αποφάσεων του συνεδρίου.

* Στον Πήδασο έγινε συγκέντρωση με 40 αγρότες. Αφού τονίσθηκαν οι κίνδυνοι της μοναρχοφασιστικής παλινόρθωσης για το λαό, οι συγκεντρωμένοι προσχώρησαν στο δημοκρατικό αντιφασιστικό συνασπισμό» (7).

 

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

 

Στις 11 Αυγούστου στον Καϊάφα συνέρχεται η Εκτελεστική Επιτροπή του Συνεδρίου Γαργαλιάνων και αποφασίζει να μεταβεί στην Αθήνα: «Σήμερα στις 2 μ.μ. συνήλθε στον Καϊάφα η Εχτελεστική Επιτροπή του Σταφιδικού Συνεδρίου Γαργαλιάνων, για να πάρει αποφάσεις σχετικές με τη διαχείριση του σταφιδικού. Ως αντιπρόσωποι ήταν οι Στ. Διακουμογιαννόπουλος Πυλίας, Θ. Κορμάς Μεσσηνίας, Γ. Λουπινάς Τριφυλίας, Π. Τερζάκης Φιλιατρών, Β. Μιχόπουλος Πύργου, Π. Πεπές Ολυμπίας, Χρ. Κουβελιώτης.

Ο αντιπρόσωπος Β. Μιχόπουλος χαρακτήρισε τον ΑΣΟ πολιτικοεμποροβιομηχανικό συγκρότημα και πρότεινε ν' ανατεθεί η διαχείριση της σταφίδας στο κράτος. Ο αντιπρόσωπος Δ. Βούρλας κατάγγειλε ότι οι έμποροι σταφίδας κερδίζουν 3-4 χιλιάδες δραχμές στο χιλιόλιτρο. Ο Χ. Κουβελιώτης πρότεινε να γίνουν ένοπλα συλλαλητήρια και να παύσουν οι σταφιδοπαραγωγοί να πληρώνουν φόρους.

Μίλησαν και άλλοι ρήτορες και μετά η επιτροπή έβγαλε το πιο κάτω ανακοινωθέν: Η Εκτελεστική Επιτροπή του Σταφιδικού Συνεδρίου Γαργαλιάνων συνελθούσα σήμερον 11ην Αυγούστου εις Καϊάφα, μετά ανταλλαγήν γνωμών και με την διαπίστωσιν ότι η κυβέρνησις, μολονότι παρήλθον 15 ημέραι από της λήξεως των εργασιών του συνεδρίου Γαργαλιάνων και της απεστάλη ψήφισμα, ηδιαφόρησεν εγκληματικώς έναντι των σταφιδοπαραγωγών.

Ψηφίζει

Αποφασίζει την μετάβασίν της εις Αθήνας 3 ημέρας προ της συνελεύσεως του ΑΣΟ. Κηρύσσει τους σταφιδοπαραγωγούς εν διωγμώ και αποφασίζει την συγκρότησιν ογκωδών συλλαλητηρίων εις περίπτωσιν μη ευνοϊκής λύσεως των αιτημάτων των σταφιδοπαραγωγών. Καλεί τας λοιπάς οργανώσεις (Ενωτικήν, Γενικήν, Πανελλαδικήν Συνομοσπονδίαν κ.λπ.) να συντονίσουν τον αγώνα των μετά των σταφιδοπαραγωγών. Ζητεί από τας λοιπάς εργατικάς, επαγγελματικάς, υπαλληλικάς οργανώσεις να ενισχύσουν τον αγώνα των σταφιδοπαραγωγών.

Διαμαρτύρεται διά παρανομίαν αστυνομίας κατά των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής Συνεδρίου Γαργαλιάνων, οι οποίοι εκτελούν απλώς αποφάσεις συνεδρίου υπέρ του ψωμιού σταφιδοπαραγωγών.

Τέλος αξιοί να ρυθμιστούν τα χρέη των σταφιδοπαραγωγών προς την Αγροτικήν διά μιαν 10ετίαν» (8).

Την ίδια ημέρα πραγματοποιούνται συλλαλητήρια στους Γαργαλιάνους και την Κυπαρισσία: «Στους Γαργαλιάνους έγινε προχτές ογκώδες συλλαλητήριο των σταφιδοπαραγωγών, που ενέκριναν ψήφισμα, με το οποίο ζητείται η άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων του τελευταίου σταφιδοπαραγωγικού συνεδρίου. Οι σταφιδοπαραγωγοί με το ψήφισμά τους διαδηλώνουν να αγωνιστούν μέχρι εσχάτων και καλούν τους αντιπροσώπους του σταφιδικού κόσμου να υποστηρίξουν τα αιτήματά τους στην κυβέρνηση. Επίσης ζητούν να μη διωχτούν τα μέλη της εχτελεστικής επιτροπής του συνεδρίου. Παρόμοιο συλλαλητήριο έγινε και στην Κυπαρισσία» (9).

Η τρομοκρατία κλιμακώνεται και η αστυνομία αποφασίζει την εκτόπιση του Τάση Κουλαμπά προκαλώντας διαμαρτυρίες: «Σταφιδοπαραγωγοί Χαλαζονίου Τριφυλίας αιτούν άμεσον ικανοποίησιν αιτημάτων συνεδρίου Γαργαλιάνων. Διαμαρτύρονται δι' απόφασιν εκτοπίσεως Αναστασίου Κουλαμπά, ζητούν άμεσον ανάκλησιν ταύτης. Δηλούν κατέλθουν σκληρόν αγώνα απαντώντας αδιαφορίαν αρμοδίων.

Σταφιδοπαραγωγοί Χαλαζονίου: Χ. Πανταζόπουλος, Β. Φωτόπουλος, μέλη Κεντρικής Σταφιδικής Επιτροπής» (10).

Στις 18 Αυγούστου γίνεται μεγάλο συλλαλητήριο στα Φιλιατρά: «Συγκροτήθηκε σήμερα πάνδημο συλλαλητήριο των σταφιδοπαραγωγών της περιφέρειας Φιλιατρών. Πάνω από 5.000 εργαζόμενοι σταφιδοπαραγωγοί με μαύρες σημαίες και κωδωνοκρουσίες διατρανώνουν στους δρόμους την απόφασή τους να παλαίψουν ως την πλήρη απαλλαγή τους από τις βδέλλες που τους ρουφάνε το αίμα.

- Ψωμιά ή θάνατος! Κάτω ο ΑΣΟ! Κάτω το παρακράτημα! Να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα του συνεδρίου των Γαργαλιάνων! Μ' αυτά τα συνθήματα παλεύουν οι σταφιδοπαραγωγοί.

Μίλησε στο συλλαλητήριο ο Κουλαμπάς, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του συνεδρίου των Γαργαλιάνων. Ανάλυσε το σταφιδικό ζήτημα, το ρόλο του ΑΣΟ και της κυβέρνησης κάτω από ατελεύτητες ενθουσιώδικες εκδηλώσεις και χειροκροτήματα. Ολόκληρη η μάζα των συγκεντρωμένων σταφιδοπαραγωγών πήγε στο τηλεγραφείο και επέδωκε τηλεγραφικώς το ψήφισμα του συλλαλητηρίου στην κυβέρνηση και ζητά την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των εργαζομένων σταφιδοπαραγωγών, όπως διατυπώθηκε στο συνέδριο των Γαργαλιάνων. Ολόκληρος ο σταφιδοπαραγωγικός εργαζόμενος κόσμος βρίσκεται σε επιφυλακή, έτοιμος σε περίπτωση μη ικανοποίησης των ζητημάτων του να κατέβει σ' ένοπλα συλλαλητήρια.

Επίσης έγιναν συλλαλητήρια στους Γαργαλιάνους, στην Κυπαρισσία και στην Πύλο. Εκεί επίσης συγκεντρώθηκαν 5.000 σχεδόν εργαζόμενοι σταφιδοπαραγωγοί με τις γυναίκες και τα παιδιά τους με μαύρες σημαίες, με τα ίδια συνθήματα: Ψωμί ή θάνατος! Κάτω η εκμετάλλευση! Ολόκληρη η Πελοπόννησος δονείται από τον γερό παλμό της πάλης για ψωμιά, ενάντια στους εκμεταλλευτές!

Αυτή την ώρα φεύγουν ο Κορμάς, ο Σταυρόπουλος, ο Βουρλιώτης και ο Κουλαμπάς για την Αθήνα, αφού τηλεφώνησαν στο Αίγιο να τους περιμένει η εκεί επιτροπή για να έρθουν μαζί. Σκοπός της επιτροπής που έρχεται είνε να απαιτήσει από την κυβέρνηση την επίλυση των αιτημάτων των σταφιδοπαραγωγών και να έλθει σε επαφή με τις εργατοϋπαλληλικές οργανώσεις για να ενισχύσουν τον αγώνα τους.

Ο Τερζάκης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, καθαιρέθηκε για αδράνεια από την κεντρική επιτροπή αγώνος και από το ίδιο το συλλαλητήριο των Φιλιατρών. Μ' αυτό οι αγρότες δείχνουν την αποφασιστικότητά τους για τον αγώνα» (11).

Μεγάλο συλλαλητήριο γίνεται και στην Πύλο: «Ο λαός της Πυλίας συνελθών εις πανεπαρχιακόν συλλαλητήριον εις την Πύλον με την συμμετοχήν γυναικών και παίδων και με μαύρας σημαίας, εν πλήρει αγανακτήσει δι' επιδεικνυομένην πρωτοφανή αδιαφορίαν και εγκατάλειψιν αρμοδίων, αφού ήκουσε τους ρήτορας Θ. Κορμάν, πρόεδρον Εκτελεστικής Επιτροπής, Χρ. Κουβελιώτην, Στυλ. Διακουμογιαννόπουλον, Β. Χαραμάραν, Κ. Τσαγκλήν, Π. Κουβελιώτην αποφασίζει: Αξιοί άμεσον παραδοχήν αιτημάτων πανσταφιδικού συνεδρίου Γαργαλιάνων, αποτελούντος θέλησιν ολόκληρου σταφιδικού κόσμου, καθορισμόν τιμής πλεονασμάτων τουλάχιστον 3.600 δραχμές, αν και το ποσόν αυτό αποτελεί τιμήν πείνας. Σταφιδοπαραγωγικός κόσμος διαδηλοί την αγανάκτισίν του για την παντελή εγκατάλειψίν του υπό αρμοδίων, αλλά και την απόφασίν του όπως αγωνισθεί εν η περιπτώσει τον αγνοήσουν και πάλιν. Απεκδύεται δε πάσης ευθύνης διά συμβησόμενα, εις α η απόγνωσις ήθελε τυχόν τον οδηγήσει. Σταφιδοπαραγωγικός κόσμος τέλος τάσσεται αλληλέγγυος προς εργατικήν και επαγγελματικήν τάξιν και ζητεί ενίσχυσίν των διά την επιτυχίαν των απολύτως δικαίων αιτημάτων του.

Η Επιτροπή του συλλαλητηρίου: Τσαγκλής, Τσούτσουρας, Χαραμάρας, Γιαννόπουλος, Καραμπάτσος, Ρουσόπουλος, Κουμουτσάκης, Ζωντανός, Χρονόπουλος, Καρυγιάννης, Ψαλίδας, Ζόμπολος, Ασημακόπουλος, Πανταζόπουλος, Καλογερόπουλος, Διπλάρης, Σταυρόπουλος, Γκόνης, Κριάρης, Καρβέλας, Φουντωτός, Χρόνος, Καραμαλής, Ζεριγιώτης, Μπαλοδήμος, Ανδρόπουλος, Ζευγίτης, Μπλουγούρας, Κωνσταντακόπουλος, Τζαμουράνης» (12).

Η επιτροπή που οργάνωσε την κινητοποίηση στα Φιλιατρά ζητεί ικανοποίηση αιτημάτων και συμπαράσταση: «Σταφιδοπαραγωγοί Φιλιατρών και περιχώρων συνελθόντες εις πάνδημον συλλαλητήριον με αγανάκτησιν αποδοκιμάζουν εγκληματικήν αδιαφορίαν κυβερνήσεως και ΑΣΟ και αιτούν άμεσον αποδοχήν ψηφίσματος Πανσταφιδικού Συνεδρίου Γαργαλιάνων, αναστολήν χρεών Αγροτικής Τραπέζης, ως και παύσιν των διώξεων των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής των σταφιδοπαραγωγών. Καλούμεν εργατικάς, επαγγελματικάς και υπαλληλικάς οργανώσεις να ενισχύσουν ηθικά τον δίκαιον αγώνα μας.

Η Τοπική Επιτροπή: Τάσης Κουλαμπάς, Μαγγανάς, Καλαμαράς, Παναγιώταρος, Σταυρόπουλος, Μαντζαφλάρης» (13).

Οι κινητοποιήσεις αγκαλιάζουν όλη τη Δυτική Μεσσηνία: «Στην Κυπαρισσία ομάδα διαδηλωτών κατέλαβε το τηλεγραφείο και επικοινώνησε με το διευθυντή του ΑΣΟ που τους υποσχέθηκε ότι θα γίνουν δεχτά τα αιτήματά τους. Ολοι οι σταφιδοπαραγωγοί είνε ανάστατοι» (14). Συλλαλητήρια γίνονται ακόμη στον Πύργο Ηλείας και τη Χώρα.

Εργάτες και επαγγελματίες της Πύλου τάσσονται υπέρ των σταφιδοπαραγωγών: «Τασσόμεθα αλληλέγγυοι στους σταφιδοπαραγωγούς, επικροτούμεν αποφάσεις συνεδρίου, αξιούμεν άμεσον επίλυσιν αυτών, διαμαρτυρόμενοι διά παντελή αδιαφορίαν κράτους. Εργάτες και επαγγελματίες: Ι. Τσούτσουρας, Δ. Ψαλίδας, Α. Καραγιάννης, Γ. Καραβίας, Π. Μαρινάκης, Δημητρόπουλος, Χρονόπουλος, Κοτσίρης, Ψυχάρης, Δούκας, Καραμπέτσος, Σκοτάδης, Κουφός, Καραμπάτσος, Παπανικολόπουλος, Πολλάλης, Λούρος, Καλδής, Ζούρος, Κουφός, Χρυσανθακόπουλος, Κουφός, Ζωντανός, Κρανίου, Πυλιώτης, Πατσούρος, Καλδής, Λεμπέσης, Βενιέρης, Γκράβας, Πάντζος, Μπαλοδήμας, Γαλανός, Χαρίτος, Σπυρόπουλος, Χαρίτος, Φραγκάκης, Βισβίκης, Τσούλος, Πυλιώτης, Κουφός, Τζώρτζης, Μισυρλής, Ζωντανός, Γεωργόπουλος» (15).

Η απόφαση του ΑΣΟ είναι πρόκληση για τους σταφιδοπαραγωγούς καθώς οι τιμές πλεονασμάτων καθορίζονται μόλις στις 2.900 δραχμές, ενώ η διοίκηση του Οργανισμού αρνείται ακόμη και να ακούσει την Επιτροπή του Συνεδρίου: «Χθες το βράδυ στις 8 1/2 ήρθε στην Αθήνα η πενταμελής εκτελεστική επιτροπή του συνεδρίου των Γαργαλιάνων και των συλλαλητηρίων των σταφιδοπαραγωγών Πελοποννήσου αποτελούμενη από τους Θ. Κορμά, Τ. Κουλαμπά, Χρ. Κουβελιώτη, Σωτ. Σταυρόπουλο και Στ. Διακουμογιαννόπουλο. Η επιτροπή τράβηξε κατ' ευθείαν για τα γραφεία του ΑΣΟ όπου συνεδρίαζε το συμβούλιό του. Ζήτησε να γίνει δεχτή πριν ο ΑΣΟ πάρει αποφάσεις για την τιμή της σταφίδας. Το συμβούλιο όμως αρνήθηκε να δεχτεί την επιτροπή, η οποία επέμεινε. Δημιουργήθηκε μάλιστα και επεισόδιο. Η επιτροπή των σταφιδοπαραγωγών θα μείνει μερικές ημέρες στην Αθήνα και θα κάνει διαβήματα στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Εσωτερικών. Επίσης θα επικοινωνήσει με τις οργανώσεις της εργατικής τάξης για το συνδυασμό του αγώνα τους. Σε συντάχτη μας που την επισκέφθηκε η επιτροπή δήλωσε ότι οι σταφιδοπαραγωγοί είνε αποφασισμένοι με τον αγώνα τους να επιβάλουν τα αιτήματά τους. Με κανένα τρόπο δεν θα δεχθούν να καθοριστεί η τιμή της σταφίδας κάτω από 3.600 δραχμές και θα παλαίψουν μέχρι τέλους. Ολόκληρη η Πελοπόννησος, είπε, είνε ανάστατη. Υστερα από την άρνηση του ΑΣΟ να δεχθεί τους αντιπροσώπους των σταφιδοπαραγωγών, η εχτελεστική επιτροπή του Πανσταφιδικού Συνεδρίου των Γαργαλιάνων, πήγε στο ταχυδρομείο και έστειλε το παρακάτω τηλεγράφημα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση, τον ΑΣΟ, τον «Ριζοσπάστη» και τον λοιπό Τύπο:

Ελθόντες ενταύθα ώραν 8 1/2 μ.μ. κατ' εντολήν πανσταφιδικού συνεδρίου Γαργαλιάνων και γενικών συλλαλητηρίων πενομένων και εις απόγνωσιν τελούντων σταφιδοπαραγωγών ίνα επικοινωνήσωμεν μετά συμβουλίου ΑΣΟ προς υποστήριξιν γνωστών αιτημάτων αυτών, παρουσιασθήκαμεν προ απόρθητου Γιλδίζ ΑΣΟ συνεδριάζοντος συμβουλίου, ζητήσαντες να μας ακούσουν πριν λάβουν αποφάσεις καθορισμού τιμής εξαγοράς κλπ., πλην όμως ούτοι ηρνήθησαν ασυστόλως να μας δεχθούν. Διαμαρτυρόμεθα με αγανάχτησιν εξ ονόματος όλου του σταφιδοπαραγωγικού κόσμου και αξιούμεν παντί σθένει όπως ακουσθώμεν πριν ληφθώσιν αποφάσεις, άλλως απεκδυόμεθα πάσης ευθύνης διά συμβησόμενα. Καθιστώμεν γνωστόν ότι Λουπινάς απεδοκιμάσθη σύμπαντα σταφιδικόν κόσμον διά λιποταξίαν και προδοσίαν δικαίου και τιμίου αγώνος.

Η εκτελεστική επιτροπή: Θεόδωρος Κορμάς, Τάσης Κουλαμπάς, Χ. Κουβελιώτης, Σωτ. Σταυρόπουλος, Στ. Διακουμογιαννόπουλος.

Ξενοδοχείον ύπνου "Διεθνές" Πατησίων» (16).

 

(3) «Ριζοσπάστης» 7/8/1935

(4) «Ριζοσπάστης» 8/8/1935

(5) «Ριζοσπάστης» 9/8/1935

(6) «Ριζοσπάστης» 10/8/1935

(7) «Ριζοσπάστης» 11/8/1935

(8) «Ριζοσπάστης» 12/8/1935

(9) «Ριζοσπάστης» 13/8/1935

(10) «Ριζοσπάστης» 15/8/1935

(11) «Ριζοσπάστης» 19/8/1935

(12) «Ριζοσπάστης» 19/8/1935

(13) «Ριζοσπάστης» 19/8/1935

(14) «Ριζοσπάστης» 19/8/1935

(15) «Ριζοσπάστης» 19/8/1935

(16) «Ριζοσπάστης» 20/8/1935


NEWSLETTER