Τρίτη, 26 Ιουλίου 2016 22:44

Έκθεση χαρακτικής και γκραβούρας στο Μουσείο Κατσουλίδη 

 

Εγκαινιάζεται το Σάββατο στις 8 μ.μ. η έκθεση χαρακτικής και γκραβούρων της Gisele Deneumoustier (Ζιζέλ Ντενεμουστιέ) που θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Αυγούστου από το Δήμο Μεσσήνης και το Μουσείο Χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη στη Μεσσήνη (Μουσείο Κατσουλίδη). Η επιμέλεια ανήκει στη Λουίζα Καραπιδάκη.

Η Ζιζέλ Ντενεμουστιέ σπούδασε κεραμική σε επαγγελματική σχολή στις Βρυξέλλες, στη δεκαετία του 1970 και χαρακτική στην "Ecole des Arts et Metiers" στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και θεωρείται από τους καλύτερους χαράκτες της γενιάς της. Εχει πολλά βραβεία στην κατοχή της, ενώ από το 1980 εκθέτει συστηματικά έργα της στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Αυστρία, μετρώντας πάνω από 40 ατομικές εκθέσεις στο ενεργητικό της.

Αυτή είναι η 3η φορά που εκθέτει στην Ελλάδα, η πρώτη φορά ήταν στην Κέρκυρα το 1996, πέρυσι στους Παξούς και τώρα στη Μεσσήνη.

Οπως αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης: "Η μορφοπλαστική επιδεξιότητα σε συνδυασμό με την άρτια τεχνική της, προσδίδουν στα έργα της ιδιαίτερη εκφραστικότητα και ποιητικότητα, σε μια ονειρική ατμόσφαιρα που βρίσκεται πέρα από το εικονιζόμενο. Οι συνθέσεις της άλλοτε με ρεαλιστική και άλλοτε με υπερρεαλιστική διάθεση, παραπέμπουν τόσο σε φυσικούς όσο και σε υπερφυσικούς κόσμους που εμπεριέχουν το στοιχείο του οικείου με το ανοίκειο. Στις θεματικές ενότητες που θα παρουσιαστούν στην παρούσα έκθεση κύριοι πρωταγωνιστές είναι τα τοπία, τα δέντρα, οι θάλασσες και τα εσωτερικά δωματίων. Η καλλιτέχνης χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές της χαλκογραφίας όπως: forte, aquatinte, burin, maniere noire, pointe seche, ενώ στις συνθέσεις της κυρίαρχες είναι οι μονοχρωμίες με πλούσιες τονικότητες. Σε μερικές περιπτώσεις γίνεται εμφανής η χρήση δεύτερου ή τρίτου χρώματος.  

Τα έργα της χαρακτηρίζονται από την αισθητική ενός μαγευτικού ρεαλισμού, ενώ με την εξπρεσιονιστική της αφηγηματικότητα και την σημασιολογική της βαρύτητα, καλεί το θεατή σε μια εν βαθέων ανάγνωση".

Ο δήμαρχος της Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης τονίζει ότι «Με την πρωτοβουλία αυτή καθώς και με άλλες που έχουμε προγραμματίσει σκοπός μας είναι να εγγράψουμε την Μεσσήνη στον χάρτη των πολιτιστικών δρώμενων της Μεσσηνίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Πολλοί μιλούν για πολιτιστική αποκέντρωση. Εμείς το κάνουμε πράξη. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα που η γειτονική Καλαμάτα βρίσκεται στην τελική ευθεία για να πάρει το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Η Μεσσήνη, το Νησί μας, ως τόπος δημιουργίας και έμπνευσης που πάντα υπήρξε, δεν θα ήταν δυνατό να λείψει από αυτή την προσπάθεια. Οι κάτοικοι του Δήμου Μεσσήνης και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να θαυμάσουν έργα υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας».

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται από τους διοργανωτές στη Λουΐζα και τον Τάκη Αναστόπουλο, η καθοριστική συμβολή των οποίων τόσο στη σύλληψη της ιδέας όσο και στην υλοποίηση της, επέτρεψε την πραγματοποίηση της έκθεσης, καθώς και στο «Μουσείο Χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη» για τη φιλοξενία. 

Στο Μουσείο Χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη στην οδό Καρατζά 15, στη Μεσσήνη (27220 24212).