Κυριακή, 04 Σεπτεμβρίου 2016 19:10

Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στις γειτονιές της Καλαμάτας

Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στις γειτονιές της Καλαμάτας

Μια βραδιά γνωριμίας, μια βραδιά ανοιχτού διαλόγου και τελικά μια βραδιά για να γνωρίσουμε καλύτερα τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ήταν η σκέψη που έγινε πράξη ως Βραδιά Συλλογικής Κουζίνας, στο πλαίσιο της δράσης μιας Ομάδας Εργου του Γραφείου Υποψηφιότητας KALAMATA:21. Ο λόγος για την Ομάδα Εργου Δραστηριοποίησης Πολιτών, η οποία έχει ως σκοπό την κινητοποίηση των πολιτών σχετικά με την υποψηφιότητα της Καλαμάτας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. 

Με στόχο, λοιπόν, τη γνωριμία, το διάλογο αλλά και την ευχάριστη ατμόσφαιρα, η Ομάδα Εργου αποφάσισε να γνωρίσει και να… γνωριστεί με τις γειτονιές της Καλαμάτας. Να πληροφορήσει με έναν πιο άμεσο τρόπο για τη δράση του KALAMATA:21 και να δώσει τη δυνατότητα στον κόσμο να συζητήσει με τα μέλη του Γραφείου Υποψηφιότητας και της Ομάδας Δραστηριοποίησης Πολιτών όποιες απορίες έχει. 

Ετσι, η πρώτη εκδήλωση της Ομάδας, η 1η Βραδιά Συλλογικής Κουζίνας, όπου ο καθένας μπορούσε να φέρει ό,τι φαγώσιμο ή ποτό ήθελε, έλαβε χώρα στη γειτονιά της μαρίνας την Τετάρτη 13 Ιουλίου. Η προσέλευση του κόσμου ήταν υπέρ τον δέον μεγάλη, όπως, επίσης, και το ενδιαφέρον του για τον θεσμό. Μέσα σε όλα αυτά, δεν μπορεί να παραβλεφθεί, το ευχάριστο κλίμα που δημιουργήθηκε και επικράτησε μέχρι το τέλος της βραδιάς. 

Φυσικά, η συγκεκριμένη δράση θα έχει και συνέχεια… Τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου στις 9 μ.μ. σχεδιάζεται η επόμενη, 2η Βραδιά Συλλογικής Κουζίνας, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε μια λιγότερο γνωστή γειτονιά, αυτή του Αγιου Σίδερη, στην περιοχή του Πανεπιστημίου. 

Μέσα από τις παραπάνω δράσεις, είναι εμφανές ότι ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης αποσκοπεί στην άμεση επαφή με τους κατοίκους της πόλης, για να μπορούν και οι τελευταίοι να γνωρίσουν καλύτερα και να έρθουν πιο κοντά με τον θεσμό, είτε αυτό επικοινωνείται σε θέατρα και μουσεία είτε σε δρόμους, πάρκα και πλατείες. Ο πολιτισμός, άλλωστε, είναι παντού. 

 

Σχετικά με την Ομάδα Εργου Δραστηριοποίησης Πολιτών 

«Πώς θα κεντρίσουμε την προσοχή των πολιτών, ώστε να συμμετέχουν στον σκοπό μας με εφευρετικό και δημιουργικό τρόπο;». Αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι συμμετέχοντες αυτής της ομάδας μέσω του σχεδιασμού και της υλοποίησης δράσεων συμμετοχής των πολιτών για την παρούσα περίοδο της υποψηφιότητας.