Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2016 21:38

Βιβλίο για τη Νεοκλασική Αρχιτεκτονική στην Καλαμάτα

Βιβλίο για τη Νεοκλασική Αρχιτεκτονική στην Καλαμάτα

Το βιβλίο της αρχιτεκτόνισσας και ομότιμης καθηγήτριας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Καίτης Δημητσάντου - Κρεμέζη, με τίτλο «Νεοκλασική Αρχιτεκτονική στην Καλαμάτα», παρουσιάζει μεθαύριο Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο, το Βιβλιοπωλείο Κονταργύρη.

Για το βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε από την Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών και αναφέρεται στον αστικό χαρακτήρα της Καλαμάτας ανάμεσα στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα, θα μιλήσουν οι Σταύρος Μπένος πρώην δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα», Γιώργος Παπαδόπουλος - Τετράδης, δημοσιογράφος, Μάρω Καρδαμίτση - Αδάμη ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ και Ελένη Αλεξάνδ…ρου αρχιτέκτων, επίκουρη καθηγήτρια ΕΜΠ και η συγγραφέας.

Το βιβλίο εστιάζοντας στη σημαντική αυτή φάση της ιστορίας της νεότερης αρχιτεκτονικής της πόλης, παρουσιάζει τα πρωτότυπα χειροποίητα γραμμικά σχέδια των αποτυπώσεων 26 κτηρίων, που έχουν είτε αμιγή νεοκλασικά χαρακτηριστικά είτε επιρροές από άλλα νεότερα καλλιτεχνικά ρεύματα, που εδώ, συμβατικά, εντάσσονται όλα στον νεοκλασικισμό. Οι αποτυπώσεις έγιναν από ισάριθμες ομάδες σπουδαστών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ το 1987, στην προσπάθεια να διασωθεί ένα, τουλάχιστον, μέρος από την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Καλαμάτας που είχε βαριά τραυματιστεί από τον καταστροφικό σεισμό ένα χρόνο πριν.

Το βιβλίο διατίθεται στα γραφεία της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία. Τα έσοδα από τις πωλήσεις προορίζονται για την ενίσχυση του έργου των ανασκαφών και των αναστηλώσεων στην Αρχαία Μεσσήνη.