Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016 15:31

«Τα χαΐρια μας εδώ» με τη στήριξη της Πειραματικής Σκηνής

Γράφτηκε από την
«Τα χαΐρια μας εδώ» με τη στήριξη της Πειραματικής Σκηνής

 

Εναν συγκλονιστικό και ολοζώντανο θεατρικό μονόλογο, βασισμένο σε προφορικές μαρτυρίες της Αγγέλας Παπάζογλου για τη ζωή της στη Σμύρνη αλλά και την προσφυγιά μετά την καταστροφή, ανεβάζει σε λίγες μέρες στην Καλαμάτα μια ομάδα τριών νέων ανθρώπων με βαθιές ρίζες στην περιοχή. Η παράσταση, με τη στήριξη της Πειραματικής Σκηνής, θα κάνει πρεμιέρα την ερχόμενη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου και ώρα 9 μ.μ., στο καφενείο «Η Ελλάς» στην οδό Ακρίτα - όπου θα παίζεται στη συνέχεια κάθε Δευτέρα και Τρίτη όλο το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.

Τίτλος της είναι «Τα χαΐρια μας εδώ», όπως και το βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου ο οποίος κατέγραψε τις μαρτυρίες της μητέρας του σε ένα έργο 650 σελίδων - απ' όπου αντλήθηκε το υλικό για την παράσταση.

Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα είπαν χθες σε συνέντευξη Τύπου στον χώρο της Πειραματικής οι συντελεστές της θεατρικής παράστασης: ο σκηνοθέτης Αγγελος Μπούρας, η πρωταγωνίστρια Σταυρούλα Μπαρδουνιώτη και ο μουσικός Γιώργος Αδαμόπουλος, ο οποίος είχε την αρχική ιδέα και συμμετείχε στην επιλογή των κειμένων.

Προλογίζοντας, η πρόεδρος της Πειραματικής Σκηνής Λέττα Πετρουλάκη είπε ότι «στον πολιτισμό πρέπει να συνεργαζόμαστε και να στηρίζει ο ένας τον άλλο» - εκφράζοντας τη χαρά της για την επικείμενη παρουσίαση αυτής της ωραίας παράστασης, όπως είπε, με τη Σταυρούλα Μπαρδουνιώτη. Παίρνοντας το λόγο η ηθοποιός που θα ενσαρκώσει την Αγγέλα Παπάζογλου, αφού ευχαρίστησε την κ. Πετρουλάκη και τους άλλους δύο συντελεστές, αφηγήθηκε πώς έφτασε να παρουσιάζει το συγκεκριμένο έργο: Εξήγησε καταρχάς ότι επέστρεψε στην Καλαμάτα πριν από 3,5 χρόνια, με στόχο να κάνει θέατρο εδώ. Τότε ο Γιώργος Αδαμόπουλος της πρότεινε, όπως είπε, να διαβάσει το βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου «Τα χαΐρια μας εδώ», το οποίο όμως δεν κυκλοφορεί και έφτασε στα χέρια της μετά από περιπέτειες. Από την ανάγνωσή του συγκλονίστηκε, την άγγιξε ο απλός, ζωντανός, λαϊκός τρόπος έκφρασης της Αγγέλας. Ετσι ήρθε σε επαφή με το συγγραφέα -ο οποίος σήμερα είναι 90 ετών με ακμαιότατο το πνεύμα, όπως περιέγραψε η κ. Μπαρδουνιώτη- κι εκείνος της εμπιστεύθηκε το έργο του για να αντλήσει το υλικό για την παράσταση. Μια δουλειά που της πήρε περίπου 1 χρόνο, όπως ανέφερε, με τη βοήθεια του Γ. Αδαμόπουλου.

Η Σταυρούλα Μπαρδουνιώτη χαρακτήρισε τα κείμενα του έργου «σημερινά», ομολογώντας ότι της προξένησαν έντονα συναισθήματα. Κυρίως την κέρδισε το ότι, παρά τις αφάνταστες δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν εκείνοι οι άνθρωποι, η παιδεία, ο πολιτισμός τους, το κουράγιο και η αισιοδοξία τους επικράτησαν - κι αυτή την αίσθηση είπε πως θέλησε η ίδια σήμερα να μεταδώσει στον κόσμο, ο οποίος δοκιμάζεται απ' την κρίση. Ανέφερε μάλιστα σχετικά και την αφιέρωση που της έκανε στο βιβλίο ο συγγραφέας, ο οποίος της έγραψε: «Στη Σταυρούλα, που θέλησε να μοιραστεί μαζί μας τα σκοτάδια, με πολύ φως».

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Αγγελος Μπούρας, που επιμελήθηκε επίσης τους φωτισμούς και τα κοστούμια, εξέφρασε την ικανοποίησή του για «Τα χαΐρια μας εδώ» που θα παιχτούν στην Καλαμάτα, απ' όπου και ο ίδιος κατάγεται. Απαντώντας στη συνέχεια στο ερώτημα «Γιατί στο καφενείο;» είπε ότι «το έργο από μόνο του σε οδηγεί σε έναν χώρο μη θεατρικό», ότι είναι τόσο έντονος και ανθρώπινος ο αφηγηματικός του χαρακτήρας, που επικοινωνεί με το κοινό καλύτερα σε έναν άλλο χώρο. Πρόκειται, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «για μια γιορτή της μνήμης, για μια γιορτή ανθρώπων οι οποίοι θα έρθουν να θυμηθούν και να επικοινωνήσουν». Γι' αυτό και επιλέχθηκε ένας τέτοιος, οικείος χώρος, όπου οι θεατές θα μπορούν ουσιαστικά ν' ακουμπούν τη Σταυρούλα - «κι αυτό θα ήθελε η Αγγέλα», σχολίασε ο κ. Μπούρας. Τόνισε μάλιστα ότι με τον τρόπο αυτό αναδεικνύεται η «παντοδυναμία του ηθοποιού», που εκτίθεται 100%, χωρίς σκηνοθετικά τερτίπια - και είπε πως ο ίδιος χαίρεται που βλέπει τη φίλη του, με την οποία ήταν μαζί στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης, να «ανθίζει» μέσα σ' αυτή την παράσταση, ανακαλύπτοντας και κομμάτια του εαυτού της που δεν γνώριζε ως σήμερα.

Το λόγο πήρε τελευταίος ο Γιώργος Αδαμόπουλος, για να πει πως γνωρίζοντας τη Σταυρούλα Μπαρδουνιώτη ένιωσε κατευθείαν την ανάγκη να της προτείνει το συγκεκριμένο έργο. Ο ίδιος ως μουσικός ασχολείται πολύ με το ρεμπέτικο και το σμυρνέικο τραγούδι, κι εκτός από τα κείμενα επιμελήθηκε επίσης τα ακούσματα της παράστασης. Πρόκειται κυρίως για τραγούδια του Βαγγέλη Παπάζογλου, συζύγου της Αγγέλας - αλλά και το «Μινόρε της Σμύρνης», έναν αμανέ με τον οποίο «πέφτει η αυλαία» του έργου. 

Ο κ. Αδαμόπουλος ανέφερε πως αυτή είναι η πρώτη του επαφή με το θέατρο, και δήλωσε τη χαρά του που γνώρισε δυο τόσο ποιοτικούς ανθρώπους κι απέκτησε δυο καλούς φίλους, όπως είπε. Ευχαρίστησε πάλι εκ μέρους όλων τη Λέττα Πετρουλάκη για τη βοήθειά της, και ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της παράστασης στο καφενείο, ο κόσμος μπορεί κανονικά να πίνει ό,τι έχει παραγγείλει στο τραπέζι του. 

• Η τιμή του εισιτηρίου είναι 10 ευρώ, ενώ 8 κοστίζει το φοιτητικό και των ανέργων. Εισιτήρια προπωλούνται στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας τις ώρες λειτουργίας του, πρωί - απόγευμα, αλλά και στο καφενείο «Η Ελλάς» τις ημέρες των παραστάσεων 12 με 2 το μεσημέρι. Καθώς ο χώρος είναι μικρός και χωρά μόνο καμιά 40ριά ανθρώπους, οι συντελεστές της παράστασης πρότειναν οι θεατές να προμηθεύονται έγκαιρα τα εισιτήριά τους, ώστε να μην αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα. Πληροφορίες: τηλ. 27210 92682.


NEWSLETTER