Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2016 07:47

«Μπαρόκ μουσικά κοσμήματα του 18ου αιώνα» απόψε στην Κορώνη

Γράφτηκε από την

«Μπαρόκ μουσικά κοσμήματα του 18ου αιώνα» θα παρουσιαστούν σήμερα Σάββατο και ώρα 8 το βράδυ στο χώρο του Μανιατάκειου Ιδρύματος, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κορώνης. 

Ο Ελληνοελβετός βιρτουόζος του φλάουτου με ράμφος Τάσος Δημητριάδης και ο νεαρός ταλαντούχος Ελληνοκαναδός πιανίστας Γιάννης Σύμκο που εξακολουθεί να τελειοποιεί την τεχνική του στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, δίπλα στον Στάθη Γυφτάκη, θα συναντηθούν πρώτη φορά στην αυριανή συναυλία, για ν' αποδώσουν έργα των Loeillet, Telemann, Haendel και Scarlatti.

Τα εισιτήρια κοστίζουν 7 και 5 ευρώ ενώ η είσοδος για νέους κάτω των 18 ετών η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Εισιτήρια προπωλούνται στο κατάστημα "Αλντεμπαράν". 

 

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ 

Ο Τάσος Δημητριάδης είναι γνωστός στην Κορώνη, καθώς την επισκέπτεται με τις μουσικές του για δεύτερη φορά, αλλά και στους αναγνώστες της «Ε» η οποία πέρυσι είχε φιλοξενήσει μια μεγάλη του συνέντευξη. Με αφορμή τη νέα του επίσκεψη, θέλησε να μας βάλει στο κλίμα της αυριανής βραδιάς... εξηγώντας παράλληλα τους λόγους της επιστροφής του στο επιτυχημένο αυτό φεστιβάλ.

Για το πρόγραμμα της συναυλίας ο κ. Δημητριάδης αναφέρει ότι «πρόκειται για μια "επίσκεψη" σε βασικούς συνθέτες του ευρωπαϊκού μπαρόκ του 18ου αιώνα, γύρω από το ιταλικό στιλ της σονάτας και του γαλλογερμανικού στιλ partitas. Θα ακουστούν κυρίως έργα δύο πασίγνωστων συνθετών (Telemann και Haendel) και ενός βασικού αλλά λιγότερο γνωστού, του Loeillet. Απουσιάζει ο Bach, ο οποίος συνέθεσε μεν για φλάουτο με ράμφος, αλλά μόνο concerti και cantate. Αλλωστε, στην εποχή του, εθεωρείτο στη Γερμανία δευτερεύων σε σχέση με τον Telemann. Θα παρουσιαστεί ακόμη μια σονάτα για πιάνο του G.D.Scarlatti από το Γιάννη Σύμκο, αυτόν τον νέο και πολλά υποσχόμενο πιανίστα με τον οποίο συνεργάζομαι πρώτη φορά».

Οσο για το μπαρόκ; «Είναι η σύνθεση ενός καμβά, συχνά απλού, πάνω στον οποίο ο εκτελεστής έχει τη δυνατότητα -αλλά και την υποχρέωση-, να δώσει τη δική του ερμηνεία με τις παραλλαγές του και τα "στολίδια", βάσει κανόνων σχετικών με το ιταλικό και το γαλλικό στιλ της εποχής. Ετσι, η μπαρόκ μουσική πλησιάζει και συσχετίζεται με την σύγχρονη τζαζ».

Ο γνωστός φλαουτίστας χαρακτηρίζει το Φεστιβάλ Κορώνης ως μια «πολύ ωραία προσπάθεια συμβολής στον πολιτισμό ολόκληρης της γύρω περιοχής» - και για το λόγο αυτό λέει πως νιώθει μεγάλη χαρά που έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει κάτι σε αυτή την προσπάθεια, και μάλιστα για δεύτερη φορά, με την αυριανή συναυλία. Και συμπληρώνει καταλήγοντας ότι «παράλληλα, είναι μεγάλη η χαρά μου μεγάλη χαρά που συμβάλλω στην προσπάθεια για τη συγκρότηση Μουσικών Συνόλων Πνευστών, με τους νέους ή και λιγότερο νέους εραστές της μουσικής από την περιοχή της Κορώνης».

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

Α' μέρος

Jean-Baptiste Loeillet de Gant "Sonate no 1 op 1 en la mineur pour flûte à bec et basso continuo" (Adagio - Allegro - Adagio - Giga).

Georg Philipp Telemann "Partita no 1 en Si bémol Majeur pour flûte à bec et basso continuo" (Con Affetto - Presto - Dolce - Vivace - Largo - Aria - Allegro).

Georg Friedrich Haendel "Sonate no 4 en Fa Majeur pour flûte à bec et basso continuo" (Larghetto - Allegro - Siciliana – Allegro).

 

Β' μέρος

Domenico Scarlatti "Sonate en Sol Majeur, K. 144 et Sonata en Si mineur, K. 27 pour piano"

Georg Philipp Telemann "Partita no 5 en mi mineur pour flûte à bec et basso  continuo" (Andante - Vivace - Presto - Vivace - Siciliana - Vivace - Presto).

Georg Friedrich Haendel "Sonate no 3 en Do Majeur pour flûte à bec et basso continuo" (Larghetto - Allegro - Larghetto - A tempo di Gavotti - Allegro).

  

Τάσος Δημητριάδης (φλάουτο με ράμφος) 

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μαθήτευσε κοντά στην Ελένη Χορς. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Conservatoire Supérieur de Musique της Γενεύης. Από το 1975 διδάσκει στο Early Music Society, που ίδρυσε μαζί με τον Georges Kiss. Από το 1994, διδάσκει στο Concervatoire de l' Ouest Vaudois, στην Ελβετία, στο οποίο έγινε γενικός διευθυντής το 2003. Συμμετέχει ως σολίστ με διάφορες ορχήστρες, καθώς και ως μέλος διαφόρων ομάδων μουσικής δωματίου δίνοντας συναυλίες ανά τον κόσμο. Μεταξύ των ψηφιακών ηχογραφήσεών του περιλαμβάνεται και το έργο "1725, σονάτες του Haendel". Το 2015, τιμήθηκε με το ανώτατο καλλιτεχνικό βραβείο της πόλης της Nyon, σε αναγνώριση της καλλιτεχνικής και παιδαγωγικής του προσφοράς από το 1975. Πρόσφατα αποχώρησε από τη διεύθυνση του Ωδείου της Nyon κι επικεντρώθηκε στην παιδαγωγική αλλά και την καλλιτεχνική του δραστηριότητα. 

 

Γιάννης Σύμκο (πιάνο)

Γεννημένος στον Καναδά το 1996, ο Γιάννης Σύμκο ξεκίνησε να ασχολείται με την μουσική από την ηλικία των 10 ετών. Σήμερα σπουδάζει πιάνο στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην τάξη του Ιγκόρ Πέτριν, και στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, με καθηγητή τον Στάθη Γυφτάκη με τον οποίο έλαβε, το 2013, πτυχίο Ειδικού Αρμονίας με Αριστα. Εχει εμφανιστεί σε ρεσιτάλ και συναυλίες στην Ελβετία (Θεάτρο Βασιλείας, Reithalle Wenkenhof, καθεδρικός ναός Arlesheim), στην Ουγγαρία (Κέντρο Μουσικής Βουδαπέστης, Mupa) και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Τον φετινό Μάιο έλαβε το Α' βραβείο στον Διαγωνισμό Ερμηνείας Μουσικής Δωματίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, για την ερμηνεία του στο κουαρτέτο πιάνου του Μάλερ.