Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2016 20:16

Εκδήλωση για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα  

Εκδήλωση για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα  

Εκδήλωση για την ευαισθητοποίηση των Μεσσηνίων και των Πελοποννησίων γενικότερα, ώστε να επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, διοργανώνουν την Παρασκευή η Μεσσηνιακή Αμφικτιονία και ο Σύλλογος Μεσσηνίων Μακεδονίας Θράκης "Ο Καπετάν Αγρας". Αυτή θα γίνει την Παρασκευή στις 7 μ.μ. στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Καλαμάτα από τον Ευάγγελο Φυλακτό καλλιτέχνη του μαρμάρου, ιστορικό ερευνητή, πρόεδρο της ΕΕΕΓΑ (Ελληνική Επιτροπή για την Επιστροφή των Γλυπτών της Ακρόπολης).

Χαιρετισμό θα απευθύνει η Ελένη Ζυμή επίκουρη καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και η Βάσια Φλώρου θα διαβάσει το ποίημα "Η έκτη Καρυάτιδα" της Ελένης Χ. Η διοργάνωση είναι του Συλλόγου Μεσσηνίων Μακεδονίας - Θράκης "Ο καπετάν Αγρας", της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας, της ομάδας "Ευ τόπος" και του Ευρωπαϊκού Ελλειπτικού Κύκλου. Η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί στη διεύρυνση του Διεθνούς Δικτύου για την Επιστροφή των Μαρμάρων και είναι συνέχεια αντίστοιχης που έκανε η Αμφικτιονία πέρυσι στο Λονδίνο.

Ομιλητής θα είναι ο Ευάγγελος Φυλακτός από την Πεντάπολη Σερρών. Ενας αυτοδίδακτος καλλιτέχνης μαρμάρου, συνεχιστής της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης, που κατόρθωσε να αποκτήσει σπάνιες τεχνικές, θεωρητικές και ιστορικές γνώσεις από τη  μακρόχρονη και επίπονη προσπάθειά του. Η φλόγα του για τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό, η αγάπη του για την κλασική τέχνη και η τάση του να μελετά με μεγάλο σεβασμό τα μνημεία της Ελληνικής Αρχαιότητας και της Βυζαντινής περιόδου, τον οδήγησαν να εγκαταλείψει μια επιτυχημένη πορεία ως εργολήπτης δομικών έργων και να ιδρύει Καλλιτεχνικά Εργαστήρια Μαρμάρου, έχοντας εφόδια το ταλέντο, το μεράκι και το εκρηκτικό πάθος για δημιουργία της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης. Διακρίνεται διεθνώς και ο ελληνικός και ξένος τύπος ασχολείται με τις καλλιτεχνικές του δημιουργίες. Τα έργα του παρουσιάζονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό  σε διεθνείς εκθέσεις και προβάλουν με τον καλύτερο τρόπο την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Η αναγνώρισή του αποτελεί το διαβατήριο να επεξεργαστεί 9 δωρικούς σπονδύλους και να φιλοτεχνήσει τριών τριγλύφων και δυο γείσων στον Παρθενώνα. Ακολούθησε μια σειρά αναστηλωτικών έργων στα Προπύλαια, στην Αρχαία Ολυμπία, στην Αρχαία Καρθαία Κέας, στο Τρόπαιον του Μαραθώνα, στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, στην Πέλλα, στον Αγιο Δημήτριο, στην Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης, σε βυζαντινά μνημεία της Κύπρου και πρόσφατα στον Μακεδονικό Τάφο στο Δερβένι. Ο κ. Φυλακτός ακόμα δίνει αγώνα, για τη διατήρηση τη εκκλησιαστικής μαρμαρογλυπτικής τέχνης. Εκκλησιαστικά μαρμάρινα έργα του υπάρχουν σε μοναστήρια του Αγίου Ορους, σε πολλούς σύγχρονους Ναούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εχει λάβει πλήθος τιμητικές διακρίσεις, από πολιτιστικούς και δημόσιους φορείς εκ των οποίων οι 10 είναι από Ελληνες του εξωτερικού, ένα χρυσό μετάλλιο ευποιίας, ένα δίπλωμα χρυσού μεταλλίου για την συμβολή του στην Τέχνη, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό και πολλές συγχαρητήριες επιστολές, για τις οποίες, όπως αναφέρει ο ίδιος ξεχωρίζει με ιδιαίτερη χαρά, αυτές που λαμβάνει από τους μικρούς μαθητές. 

Εντονα ευαισθητοποιημένος και γνώστης του όλου θέματος σχετικά με την λεηλασία των μνημείων της Ακρόπολης ο «Μακεδόνας καλλιτέχνης του μαρμάρου», δίνει τον δικό του αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Αρθρα και επιστολές του έχουν δημοσιευθεί στον ελληνικό και ξένο τύπο και μέχρι σήμερα έχει δώσει πάνω από 90 ομιλίες με προβολές εικόνων, εκθέσεις φωτογραφιών και κειμένων σε σχολεία, σχολές, πανεπιστήμια και σε διάφορα πολιτιστικά κέντρα, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών και κυρίως των μαθητών για το θέμα αυτό.